Οι Van Ripper πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο απόηχος της “Σκύλλας”, χτυπάνε για τρίτη φορά με ολοκαίνουρια δουλειά που ακούει στο όνομα “Laetentur Coeli”. Την αρχή την είχαν κάνει το 2009 με το album “Black Earth” αφήνοντας πολύ καλά δείγματα γραφής και από ό,τι φαίνεται έχουμε ακόμα πολλά να ακούσουμε!

Το “Laetentur Coeli” που στα λατινικά σημαίνει “αγαλλιάζουν οι ουρανοί”, αποτελείται από 8 συνθέσεις ακολουθώντας τη γνωστή πεπατημένη του μεταλλικού rock ήχου. Βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει το συγκρότημα να πειραματιστεί με καινούριες μελωδίες, κρατώντας σαν βάση του τις rock μουσικές φόρμες. Άλλωστε το έχουμε δει και στο παρελθόν!

Ο δίσκος θέλει αρκετές ακροάσεις (όπως και οι προηγούμενοι) για να πιάσεις το feeling του δημιουργού. Ο Πέτρος Van Ripper, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μουσική και τους στίχους, προσεγγίζει τα τραγούδια με ιδιαίτερο τρόπο ντύνοντάς τα με κομμάτια της ψυχοσύνθεσής του. Κάποιοι ίσως απογοητευτούν στο πρώτο άκουσμα, αν δεν δώσουν την δέουσα προσοχή. Στα δικά μου αυτιά ακούγεται πιο ώριμος από ποτέ κι αν δεν σου άρεσαν οι προηγούμενες προσπάθειες καλύτερα να μη μπεις στον κόπο…

Στη μουσική τους, λοιπόν, αναμειγνύονται ήχοι ηλεκτρικής κιθάρας και μπαγλαμά, πιάνου, βιόλας και βιολοντσέλου, δένοντας άψογα. Φυσικά, σε αυτό συμβάλλουν και οι επιρροές από την κλασσική μουσική ώστε να υπάρξει εν τέλει αυτή η συνοχή.

Επιπλέον, διακρίνουμε και το κέλτικο στοιχείο στο κομμάτι “o αχαΐρευτος” με τις γκάιντες να έχουν τον πρώτο λόγο. Βέβαια, θα κουνηθείς και στους ρυθμούς του rock ‘n’ roll στο “απορίες” και θα ξανακούσεις το πειραματικό, ακατέργαστο “μέμνησω εμού”. Γενικά, μέσα και από τα 8 κομμάτια θα βρεις αυτό το κάτι που θα σου κινήσει το ενδιαφέρον.

Στον καυστικό, ωμό και ιδιαίτερο λόγο του Πέτρου δεν θα ήθελα να αναφερθώ, γιατί το έχω κάνει και στο παρελθόν και δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι. Απλά διαβάστε την προηγούμενη παρουσίαση της “Σκύλλας”! Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι εδώ βλέπουμε και ιταλικούς στίχους καθώς και απαγγελία στην αρχαία ελληνική.

Τέλος, και σε αυτό το album η παραγωγή και η ενορχήστρωση έγινε από τους ίδιους με τη γνωστή στιβαρότητα που τις διακρίνει. Κυκλοφορεί από την δική τους εταιρεία KeKa records και για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο petrosvanripper@gmail.com και στο https://www.facebook.com/petros.vanripper

Τα Τραγούδια:
1. Το είδωλο
2. Μιλίντα Γιαβάνα
3. Ο αχαΐρευτος
4. Αιωρείσαι
5. Ειδήσεις στα ψιλά
6. Απορίες
7. Ο θυμόσοφος
8. Μέμνησω εμού

Αντρέας Σεϊντής