Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη. Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μία συναυλία μετατρέπεται σε σόου. Σε κάποιους δεν αρέσει το στιλ της, για άλλους αποτελεί ένα συγκρότημα που τους έχει «σημαδέψει». Ένα είναι, όμως, σίγουρο: οι Kiss δεν περνούν αδιάφοροι.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται μερικούς μήνες μακριά από την απόσυρση. Η τελευταία περιοδεία της καριέρας τους είναι σε εξέλιξη και σιγά-σιγά πλησιάζει στο φινάλε της. Οι Kiss δεν πρόκειται να περάσουν από την Ελλάδα, κάτι που συνέβη για πρώτη και τελευταία φορά το 2008. Αυτό, πάντως, δεν κάνει λιγότερο σημαντική την απόφαση της αμερικανικής μπάντας να ρίξει τίτλους τέλους σε μία λαμπερή καριέρα.

Πολλά έχουν ειπωθεί και ακουστεί για τους «γερόλυκους» της hard rock μουσικής. Έχουν πουλήσει 100 εκατομμύρια δίσκους, έχουν δώσει το όνομα του συγκροτήματος σε πάνω από 3000 αντικείμενα που ούτε καν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι κυκλοφορούν στην αγορά. Έχουν τσακωθεί μεταξύ τους, τα έχουν ξαναβρεί. Έχουν κατηγορηθεί για εμπορική εκμετάλλευση των πάντων, ακόμη και ιδεών που δεν τους ανήκαν, όπως για παράδειγμα το περίφημο σύμβολο «devil’s horns». Η παρέα των Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley και Peter Criss δεν φανταζόταν στις αρχές του 1970 ότι θα έφτανε τόσο μακριά.

Η επιρροή της μπάντας στην pop κουλτούρα είναι εντυπωσιακή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι έχουν φτάσει μέχρι το σημείο να μπουν ακόμη και στις online πλατφόρμες διασκέδασης, αφού μπορεί κανείς να απολαύσει τη μουσική τους ακόμη και σε κουλοχέρηδες. Είναι γνωστό ότι αυτά τα παιχνίδια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή σε ένα casino, είτε διαδικτυακό είτε επίγειο. Τα φρουτάκια εμφανίστηκαν λίγο πριν το τέλος του 1880 και πήραν το όνομά τους επειδή απεικόνιζαν συγκεκριμένα φρούτα.

Σύντομα απέκτησαν φανατικούς φίλους, ενώ άλλαξαν πολλές φορές το θέμα τους. Ένα από αυτά είναι και η μουσική, γι’ αυτό πολλές μπάντες έχουν δανείσει το όνομα και τα τραγούδια τους σε κάποιο φρουτάκι. Ελάχιστες, όμως, έχουν δύο διαφορετικά φρουτάκια με το όνομά τους και οι Kiss είναι μία από αυτές. Αυτή δεν είναι όμως η μοναδική σχέση του συγκροτήματος με την pop κουλτούρα και σίγουρα δεν άφησαν το αποτύπωμά τους μόνο στα online παιχνίδια.

Το 2012 οι Kiss ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τη παγκοσμίως γνωστή σειρά «Hello Kitty», κυκλοφορώντας t-shirts, σκίτσα βινυλίων, ακόμα και χαρτιά υγείας, με τη διάσημη ιαπωνική γάτα μακιγιαρισμένη με το χαρακτηριστικό στυλ των μελών της μπάντας. Επίσης, έχουν κάνει τη δική τους εμφάνιση στο «What’s New Scooby Doo?», με τους πρωταγωνιστές του αγαπημένου καρτούν να παρουσιάζονται ότι αναμένουν εναγωνίως τη συναυλία τους.

Από την άλλη, είναι και η μπάντα που είχε προσπαθήσει να συμμετέχει με τον τρόπο της στο Πρωτάθλημα Επαγγελματικής Πάλης, το περίφημο WWE, υποστηρίζοντας την ομάδα που είχε εμπνευστεί το όνομά της από τους ίδιους, τους «The Warriors Of Kiss». Η σχέση τους με τον αθλητισμό έχει διάφορες προσεγγίσεις, αφού για παράδειγμα τα τραγούδια τους έχουν φέρει… πρωταθλήματα σε ομάδες! Το 1975 η κολεγιακή ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου Cadillac High Vikings έχανε έδαφος έως ότου ο τότε προπονητής, Jim Neff, άρχισε να βάζει τραγούδια του συγκροτήματος στο λεωφορείο που μετέφερε τους παίκτες, αλλά και στα αποδυτήρια.

Ξαφνικά άρχισαν να κερδίζουν αγώνες, επικράτησαν σε επτά συνεχόμενους στο τέλος της σεζόν και κατέκτησαν τον τίτλο της Περιφέρειάς τους. Ο Neff επικοινώνησε με τους μάνατζερ των Kiss για να τους ενημερώσει και η μπάντα προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει μία μεγάλη συναυλία στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, ενώ συμμετείχε ως σπέσιαλ καλεσμένη στους πανηγυρισμούς για τον τίτλο.

Το μυστήριο που υπήρχε για πολλά χρόνια γύρω από τα πραγματικά πρόσωπα των μελών της μπάντας καταρρίφθηκε, μέσα σε ένα βράδυ. Σε μία εποχή που το MTV μεσουρανούσε και είχε έναν τεράστιο αριθμό φανς, οι Kiss αποφάσισαν να εμφανιστούν χωρίς το διάσημο μέικ απ τους, σε μία συνέντευξη που εκτόξευσε και πάλι τη φήμη τους. Μην ξεχνάμε, πόσα χρόνια περίμεναν οι θαυμαστές τους, και όχι μόνο, αυτή τη στιγμή.

Στο ιστορικό τους βέβαια οι Kiss έχουν και κάποιες «αρνητικές» πρωτιές, όπως εκείνη που θέλει τους Beatles να έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στο άλμπουμ του Gene Simons. Οι φήμες λένε ότι το πραγματικό «όχι» ήρθε από τον Ringo Star και ότι ο Paul McCartney και οι υπόλοιποι δεν τα κατάφεραν λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, γεγονός που δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τον Gene.