Δημιουργήθηκαν το 1994 στα Ιωάννινα από τους Ανδρέα και Πέτρο Βυζούκη (κιθάρες, φωνητικά), μαζί με τον Κώστα Δημητρίου στα τύμπανα (στο πρώτο ιστορικό fuzzy line-up) και τη συμμετοχή διαφόρων άλλων μουσικών στα τύμπανα και στο μπάσο. Η πρώτη καταγραφή του ήχου τους γίνεται σε ένα demo που περιείχε 19 κομμάτια τους, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο θάνατος του Ανδρέα Βυζούκη τον Σεπτέμβρη του ’95 θέτει τέλος σε κάθε δραστηριότητα του συγκροτήματος.
‘Ένα χρόνο μετά οι Fuzzy Nerds επανασχηματίζονται πραγματοποιώντας συναυλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας δίπλα σε σχήματα όπως οι Bokomolech, οι Closer κ.α. και ηχογραφόντας δύο album (“Bloody Fat” 1998 και “A Thought About Princes” 2000) που κυκλοφόρησαν σε περιορισμέμη έκδοση από τη δική τους ” fuckingreat? crew” και εξαντλήθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες. Εκείνη την περίοδο (από το 1998 και έπειτα) η Μαρία Χολέβα (μπάσο, φωνητικά), ο Αλέξης Σταματιάδης (κιθάρα) και ο Διογένης Χαντζόπουλος (τύμπανα) είχαν ήδη ενταχθεί στη μπάντα. Η επόμενή τους δουλειά (“Lucifair”), με παραγωγό τον Γιώργο Πρινιωτάκη, κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2003 από την grabber records, και καταφέρνει να αυξήσει ακόμα περισσότερο την μεγάλη φήμη της μπάντας καθώς συμπεριλάμβανε επίσης το κλασικό πλέον fuzzy ραδιοφωνικό hit “anaesthesia”. Κάποιες από τις ηχογραφήσεις τους φιλοξενήθηκαν σε συλλογές μουσικών περιοδικών και fanzines (π.χ. “Το πλήγμα”, “mirrorball”, “Pop & rock/rock ‘n roll” κ.α.), ενώ το “anaesthesia” επιλέχθηκε μεταξύ άλλων από τη σκηνοθέτη
Γκρατσιέλα Κανέλλου για το soundtrack της ταινίας της “the approaching of the hour”.
Από τον Σεπτέμβρη του 2003 οι Fuzzy Nerds συνεχίζουν ώς τρίο, εμφανιζόμενοι κυρίως σε Αθηναικά venues, έχοντας επίσης εμφανιστεί ώς special guests δίπλα στους Βlackfield στο Ρόδον (Νοέμ. 2004), αλλά και δίπλα στους iLiKeTRAiNS στο Gagarin 205 (Ιαν. 2008). Έχοντας αποκομίσει κολακευτικότατα σχόλια από κοινό και μουσικοκριτικούς τόσο για τις δισκογραφικές τους δουλειές (π.χ. atraktos.net, avopolis.gr, mic.gr κ.α.), όσο και για τις live εμφανίσεις τους (περ.“ΚΛΙΚ”, Σεπτ. 2000, “O tempora o mores ‘zine” τεύχ. 2, “mirrorball” τεύχ. 3, “In rock” Φθιν. 2000, περ. “Δίφωνο”, Ιουλιος 2000, περ. Pop & rock/rock ‘n roll, Νοέμ. ‘03, Μαμά στείλε λεφτά τεύχ.34, sense ‘zine, rockroll.gr, avopolis.gr κ.α.), οι Fuzzy Nerds θα ολοκληρώσουν, με παραγωγό τον Γιώργο Πρινιωτάκη, τον Ιούνιο του 2005 την ηχογράφηση του “Happy Fuzzy Thinkin’” που κυκλοφόρησε τελευταίες μέρες του 2006 από την TMC Music. Το άλμπουμ έλαβε εξαιρετικές κριτικές και κατάφερε ακόμη και να εμφανιστεί ώς μία από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς στη σκηνή. Δύο fuzzy tracks, το“ since you fell ” και το“just another day” και τα δύο μέσα από το album “ Happy Fuzzy Thinkin’ ”, κατάφεραν να φτάσουν στο τελικό top 20 των charts του coca-cola soundwave του 2007, καθώς ψηφίστηκαν από το κοινό.
Μέσα στο καλοκαίρι του 2008 η μπάντα (Πέτρος Fuzzhead Βυζούκης, Μαρία Χολέβα, Κώστας Δημητρίου ) ολοκλήρωσε το 4ο της album, το “Mirror Phase“, με τον Clive Martin στην παραγωγή, πολύ γνωστό βρετανό παραγωγό για τη δουλειά του με παγκόσμιας κλάσης ονόματα όπως οι Cure, οι U2, ο Sting, ο Nick Cave & The Bad Seeds, οι Tears for Fears, ο Mark Almond, οι Hunters and Collectors, οι Crowded House, οι Midnight Oil, οι Puressence, οι Echobelly, οι Mansun, οι Les Negresses Vertes και τέλος οι Raining Pleasure μεταξύ πολλών άλλων. Το “Mirror phase” κυκλοφόρησε επίσημα από την TMC music στις 24 Νοεμβρίου του 2008. Το τέταρτο full length album των Fuzzy Nerds, “Mirror Phase”, είναι αναμφισβήτητα το πιό πετυχημένο fuzzy album. Εδραίωσε το όνομα της μπάντας και επιβεβαίωσε τη φήμη της, καθώς όχι μόνο αγκαλιάστηκε από κοινό και μουσικό τύπο, αλλά και έδωσε στους Fuzzy Nerds την ευκαιρία να ακουστούν από χιλιάδες ανθρώπων σε Ευρώπη και Αμερική (κυρίως μέσα από την πρωτοποριακή του ψηφιακή κυκλοφορία), κάτι που δεν είχε συμβεί, σε τέτοιο βαθμό τουλάχιστον, ποτέ στο παρελθόν. Κομάτια όπως το “Plastic”, το “Lying Underground”, το “Beautiful”, το ομώνυμο “Mirror Phase”, το “Faithful”, το “Happy Fuzzy Thinkin‘” ή το “117”, το video clip του οποίου παρουσιάστηκε και από την αμερικανική μουσική τηλεοπτική εκπομπή “Music Mix USA”, είναι πολυπαιγμένα tracks στο indie ραδιόφωνο και σε εναλλακτικά clubs και αποτελούν μουσικό σημείο αναφοράς.
Οι Fuzzy Nerds είναι η πρώτη μπάντα που κυκλοφόρησε το νέο της album, αλλά και το αμέσως προηγούμενο, όχι μόνο στην συνηθισμένη μορφή του cd ή του mp3, αλλά επίσης και σε μία εντελώς νέα μορφή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία από την TMC Publishing σε συνεργασία με την αμερικανική Adobe Systems. Το Fuzzy Nerds Digital Album (ή η μετεξέλιξή του, το Beam ) εγκαινιάζει ένα νέο ψηφιακό λογισμικό, μια εντελώς καινοτόμο εφαρμογή η οποία λειτουργεί offline καθώς τα ψηφιακά δεδομένα συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο το πρόγραμμα. Η εφαρμογή διανέμεται είτε δωρεάν στους fans ή και με τη χρήση ατομικών κωδικών. Το Digital Album / Beam των Fuzzy Nerds κυκλοφόρησε επίσημα στις 9 Φεβρουαρίου του 2009 από την TMC Music Publishing και περιλάμβανε εκείνη την περίοδο τα δύο τελευταία τους άλμπουμ, το “Happy Fuzzy Thinkin‘” και το “Mirror Phase”.
… Download στη διεύθυνση :
http://www.heedia.com/fuzzography/
Η περίοδος 2009-2010 βρήκε τους Fuzzy Nerds “στο δρόμο” για τις ανάγκες της πετυχημένης περιοδείας τους Happy Fuzzy Mirror Phase Tour 0910 που συμπεριέλαβε 10 πόλεις, 2 ραδιοφωνικά unplugged και μία τηλεοπτική εμφάνιση στην δημοφιλή εκπομπή του ΑΝΤ1 Ράδιο Αρβύλα. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 οι Fuzzy Nerds συνέχισαν με τον Θύμιο Σφαιρόπουλο στο μπάσο, καθώς η Μαρία Χολέβα για προσωπικούς λόγους αδυνατούσε να συνεχίσει full-time με τη μπάντα και για εκείνη τη περίοδο εμφανίστηκε ώς guest σε επιλεγμένα fuzzy gigs.
Η πιό πρόσφατη κυκλοφορία της μπάντας εκείνη τη περίοδο ήταν μιά συλλογή από fuzzy b – sides που διανέμεται μόνο ψηφιακά από τo δικό τους label, τη “Psycho Puppie Records” και την “ TMC Music Publishing” και αποτελείται από κάποια ακυκλοφόρητα κομμάτια, κάποια “hidden tracks” μέσα από τις 3 προηγούμενες τους δουλειές, και κάποια remix.
Τον Ιούνιο του 2011, οι Fuzzy Nerds ηχογράφησαν έξι διασκευές πολύ αγαπημένων και καταξιωμένων παγκοσμίως καλλιτεχνών όπως οι Radiohead, ο Lou Reed, οι Cure και άλλοι. Αυτό το μίνι άλμπουμ με τον τίτλο “Covering the Fuzz…” κυκλοφόρησε πάλι μόνο ψηφιακά από την Psycho Puppie και την TMC τον Μάρτη του 2012.
Τον Σεπτέμβριο του 2012, οι Fuzzy Nerds ανακοίνωσαν την επιστροφή της Μαρίας Χολέβα στην κιθάρα σε πρώτο ρόλο αυτή τη φορά, έπειτα από απουσία 3 περίπου ετών, εμφανιζόμενοι στο 2ο Rock City Festival στα Ιωάννινα τον ίδιο μήνα.
Έκτοτε, οι Fuzzy Nerds έχουν εμφανιστεί σε πολλά σημαντικά festival και event και δίπλα σε καλλιτέχνες όπως π.χ. οι Puressence, οι Subways, η Monika και οι Ο.Children, ενώ στις 13 Ιουνίου του 2013, κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους album, το “Killer 13” από τη Psycho Puppie Records σε ψηφιακή μορφή, αλλά και σε συλλεκτικό cd σε συνεργασία με τη NoisyLand Recordings και ακολούθησε η πετυχημένη μίνι περιοδεία τους “Killer 13 tour Vol. I”.
Τον Ιούλιο του 2014 και συμπληρώνοντας 20 χρόνια ζωής, οι Fuzzy Nerds ανακοίνωσαν το κλείσιμο της μπάντας και ταυτόχρονα μιά τελευταία επετειακή κυκλοφορία, τον Σεπτέμβριο του 2014, το “the fuzzy nerds are dead (1994-2014)”, μιά συλλογή με τις καλύτερες στιγμές τους αυτά τα 20 χρόνια σύν κάποια ακυκλοφόρητα, αλλά και νέα κομμάτια. Η τελευταία αυτή συλλογή θα περιλαμβάνει επίσης ώς bonus και μιά σειρά από fuzzy διασκευές που έκαναν ειδικά γι’αυτό το σκοπό εξαιρετικοί καλλιτέχνες και μπάντες. Παράλληλα, οι Fuzzy Nerds πραγματοποίησαν στις 4 Ιουλίου του 2014 ένα αποκλειστικό live μόνο στο διαδίκτυο και στα πλαίσια των Live Sessions, των NoisyLand Recordings Studios, ενώ έχουν προγραμματίσει το τελευταίο μεγάλο live, τον Σεπτέμβριο μαζί με τη κυκλοφορία του επετειακού album, σε μία και μοναδική παράσταση με τον τίτλο: “the fuzzy nerds are dead (1994-2014)… 20 years of fuzzy love…” κλείνοντας έτσι αυτή τη περίοδο των 20 ετών.
…. enjoy the nerdland!
Official Fuzzy Site: thefuzzynerds.com
Official Final Live Show Site: http://thefuzzynerdsaredead.com/ Fuzzy TV: https://www.youtube.com/user/thefuzzynerds
Facebook page: https://www.facebook.com/pages/the-fuzzy-nerds/17853404260?sk=wall Fuzzy Twitter: https://twitter.com/TheFuzzyNerds
Free Streaming Fuzzy Discography: http://thefuzzynerds.bandcamp.com/
mail: info@thefuzzynerds.com &the_fuzzynerds@yahoo.com
κυκλοφορίες:
- 94 – 95 demo ( previously unreleased )
- 96 demo, the fuzzy nerds
- 97 demo, nerdland
- 98 demo, demo-lition
- bloody fat (the fuckingreat? crew – 1998)
- a thought about princes (the fuckingreat? crew – 2000)
- lucifair (grabber records – 2003)
- happy fuzzy thinkin’ (tmc music / psycho puppie rec. – 2006)
- mirror phase (tmc music / psycho puppie rec. – 2008)
- b – sides (psycho puppie rec. – 2011)
- covering the fuzz… (psycho puppie rec. / tmc music – 2012)
- killer 13 (psycho puppie rec. / noisyland recordings – 2013)
- “129 A.i.d.” & “bleeding tension” (μέσα από το “demo-lition” για τη συλλογή του fanzine “Το Πλήγμα”, Μάιος ’98)
- “megafuck” ( μέσα από το “a thought about princes” για τη συλλογή του fanzine mirrorball, τευχ.3, 2001)
- “anaesthesia” ( μέσα από το “lucifair” ep. για τη συλλογή του περιοδικού pop & rock/rock n’ roll, Σεπτέμβριος 2003)
- “anaesthesia”( μέσα από το “lucifair” ep. για το soundtrack της ταινίας “the approaching of the hour” που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2005)
- “anaesthesia” (piano version) ( μέσα από το “lucifair” ep. για την συλλογή των My Wet Calvin για video παρουσίαση του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Φθινόπωρο 2005)
- “happy?” (μέσα από το ” happy fuzzy thinkin’ ” για την συλλογή του περιοδικού Sonik, Νοέμβριος 2006)
- “anaesthesia” (μέσα από το “lucifair” ep. για την ταινία “the approaching of the hour” που κυκλοφόρησε σε μορφή dvd από την sonicplayground records, Δεκέμβρης 2007)
- “since you fell” (μέσα από το ” happy fuzzy thinkin’ ” για το soundtrack της ταινίας “the approaching of the hour” που κυκλοφόρησε σε μορφή cd από την sonicplayground records, Δεκέμβρης 2007)
- “lying underground – (my Wet Leon strings mix)” (remix του “lying underground” για την συλλογή του postwave “Audiobook 5”, Απρίλιος 2009). Το πρωτότυπο mix του “lying underground” βρίσκεται στο album “mirror phase”/ TMC Music 2009)
- “faithful” (μέσα από το “mirror phase” για τη συλλογή του περιοδικού Muzine,
“red mood/muzine seven/#07/Ιαν.- Μαρ.2009)
k. “τίποτα δεν με κρατάει εδώ” (mix των fuzzy nerds στο ομώνυμο κομμάτι του electro duo “χρώματα”, που κυκλοφόρησε από την Coo Records, Δεκέμβρης 2010 / Chromata band remix album)