Οι Stress δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 1980 και είναι η πρώτη ελληνική punk μπάντα που χρησιμοποίησε τον ελληνικό στίχο για να εκφράσει τον πολιτικό, κοινωνικό και αντιεξουσιαστικό της λόγο. Να πούμε ότι από το συγκρότημα πέρασε και ο Φραγκίσκος Νίνος (Frank) γνωστός πλέον σε όλους μας από την πορεία του με τους Panx Romana, χαρίζοντας την φωνή του. Το ’84 συμμετείχαν στην ιστορική πλέον συλλογή «Διατάραξη Κοινής Ησυχίας» με τα τραγούδια «Δικαίωμα Στη Ζωή» και «Άγχος», ηχογραφημένα μέσα σε δύο ώρες στο Studio 111!

Ένα από τα πρώτα κομμάτια που έγραψαν ήταν και το “Athens Burning” με αγγλικό στίχο, εμπνευσμένο από τη φλεγόμενη Αθήνα των γεγονότων του πολυτεχνείου του ’80. Πιο επίκαιρο από ποτέ και έχοντας περάσει 30 χρόνια από την δημιουργία του «Athens Burning», οι Stress επανέρχονται με 2 επτάιντσα φωτιά! Την ανασκαφή των 9 ηχογραφήσεων από το ’82-‘89 φέρνει στο φως της δημοσιότητας η B-Otherside Records και τις μοιράζει σε 2 συλλεκτικά, αριθμημένα single, των 500 αντιτύπων. Μια πολύ προσεγμένη δουλειά η οποία περιλαμβάνει ένα 4-σέλιδο ένθετο με φωτογραφίες και στίχους στα ελληνικά και αγγλικά. Και για τους συλλέκτες, οι πρώτες 100 κόπιες δίνονται σε ειδική συσκευασία  άσπρου κουτιού με το σήμα της μπάντας, τα δύο 7ιντσα  και μια αφίσα σε μέγεθος Α3, υπογεγραμμένη από τα μέλη του συγκροτήματος.

Η έκπληξη της κυκλοφορίας έγινε στα τέλη του ’11 και με εντυπωσιακό τρόπο όλες οι κόπιες εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες μέρες πριν καλά προλάβει να ανακοινωθεί! Βέβαια υπήρχαν και τα εξυπνοπούλια που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα των επανακυκλοφοριών σε βινύλιο, σπεύδοντας να τα μοσχοπουλήσουν ύστερα από την εξάντληση τους…

Αθήνα, Ελλάδα και Stress, προλογίζει ο δισκοκριτικός και «δάσκαλος» του είδους Αργύρης Ζήλος, σε ένα απόσπασμα από την πρώτη ραδιοφωνική παρουσίαση της μπάντας, ανοίγοντας το χορό των τραγουδιών με το «Athens Burning». Στη συνέχεια ακολουθεί  άλλο ένα αγγλόφωνο κομμάτι το οποίο είναι και το τελευταίο με ξένο στίχο και τίτλο «Devil driver». Γενικά τα κομμάτια κινούνται στον γνώριμο χώρο του punk, με όλο το άρωμα της δεκαετίας του ’80 να διαχέεται στον ήχο τους, με έντονο τον κοινωνικό και πολιτικό στίχο και δεν χρειάζεται πιστεύω να πω παραπάνω πράγματα γι’αυτό.

Από ότι μάθαμε σε εν ευθέτω χρόνο θα ανακοινωθεί και η επανακυκλοφορία του «Ήχου Της Ανασφάλειας» όπως και η πιθανή επανακυκλοφορία του «Athens Burning» για όσους δεν πρόλαβαν και πιστέψτε με είναι πολλοί!

Athens Burning I & II
A1. Athens Burning
A2. Devil Driver
B1. Χαφιές
B2. Ξέχασες Κιόλας Τη Ζωή Σου
B3. Περιθωριακός
A1. Στρατιώτης
A2. Ινδιάνικο
B1. Φόβος
B2. Σκέψου Πριν Είναι Αργά

http://www.b-otherside.gr

Αντρέας Σεϊντής