Τους Rotting Christ τους ξέρουν όλοι οι οπαδοί του ακραίου ήχου κα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το άρθρο αυτό έχει σκοπό να δώσει λίγο παραπάνω φως σε εκείνη την περίοδο της μπάντας και να προσφέρει ενδεχομένως κάποιες παραπάνω πληροφορίες, με κάθε επιφύλαξη και χωρίς να κατέχουμε την αποκλειστικότητα της αλήθειας. Εξ’ άλλου είναι τόσες πολλές οι πληροφορίες, τόσο μικρή η όποια βιβλιογραφία ή οι αναφορές και τόσες πολλές οι θεωρίες και οι εικασίες από εκείνα τα χρόνια, που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τι είναι αλήθεια και τι αποτελεί ψέμα ή υπερβολή. Με ανύπαρκτο το internet τότε και με μόνα όπλα ενημέρωσης τα fanzines κυρίως, ειπώθηκαν πράγματα τα οποία ούτε γνωρίζει κανείς αν αληθεύουν και ενδεχομένως να μην μάθει και ποτέ.
Το “Thy Mighty Contract” αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της ακραίας ελληνικής σκηνής. Δίσκος που σηματοδότησε (μαζί και με άλλους) τον ελληνικό black metal ήχο. Από το “Thy Mighty Contract” μέχρι το “Rituals“, oι Rotting Christ έτυχαν μεγάλης αναγνώρισης, με πολλές συμμετοχές σε Lives και Fests, με τεράστια και παγκόσμια tours, σε κάποια από τα οποία ήταν και headliners, με αμέτρητες συνεντεύξεις, tribute albums και πολλές χιλιάδες πωλήσεις. Mέχρι το 1992 όμως που τελείωσαν τις ηχογραφήσεις αυτού του album, οι Rotting Christ ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό του ακραίου ήχου, αν και στο underground, ευρωπαϊκό κυρίως, χώρο είχαν κάνει αισθητή την πολλά υποσχόμενη παρουσία τους.
Αποτελεί τον πρώτο full length δίσκο της μπάντας και κυκλοφόρησε στα τέλη του 1993, από την Osmose Productions. Ωστόσο επανεκδόσεις υπήρξαν πάρα πολλές και από διάφορες εταιρείες (Century Media, Black Vomit Records, Raven Music κ.α.) και σε πολλά formats (CD, LP, Tape). Κάποιες από αυτές είχαν κάποια extras, όπως αυτή της Century Media που περιείχε και το Apokathelosis EP, με διαφορετικό μάλιστα εξώφυλλο. Αυτή τη στιγμή η πρώτη έκδοση του δίσκου, εκτός του ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί, κοστίζει και αρκετά λεφτά. Ακόμα και οι επανεκδόσεις βινυλίου κοστίζουν πολλά, ακόμα και οι πρώτες εκδόσεις του CD.
Το album αυτό όπως προαναφέρθηκε αποτελεί δίσκο ορόσημο. Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει σε κάθε δισκοθήκη, κάθε οπαδού του ακραίου ήχου, όχι μόνο για την ιστορικότητά του, αλλά και γιατί αποτελεί ένα τέλειο δείγμα ελληνικού παλαιοσχολίτικου black metal. Και η αλήθεια είναι ότι έσκασε σαν βόμβα τότε αυτό το album. Πολλοί περίμεναν πως και πως αυτή την κυκλοφορία καθώς τα δείγματα μετά το “Passage To Arcturo” και τα πολλά demos, splits και EPs που είχαν προηγηθεί ήταν εξαιρετικά και ενθαρρυντικά.
Επισφράγιση της επιτυχίας αυτού του δίσκου ήταν η θρυλική ευρωπαϊκή περιοδεία “Fuck Christ Tour” μαζί με τα μεγαθήρια Immortal και Blasphemy της Osmose Records. Το tour αυτό περιελάβανε 5 χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία) και 16 πόλεις, από τις 14 Δεκέμβρη έως και τις 29 Δεκέμβρη του 1993. Videos (κακής ποιότητας βέβαια) υπάρχουν στο internet, και δείχνουν τη δίψα των συγκροτημάτων και του κόσμου που τους παρακολούθησε. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Immortal είχαν κυκλοφορήσει το “Pure Holocaust” και οι Blasphemy το “Gods Of War”, δίσκοι επίσης ορόσημα για το δεύτερο κύμα του ευρωπαϊκού black metal, πράγμα που δείχνει την αναγνώριση και την επιτυχία του ντεμπούτου full length των Rotting Christ. Θρυλικό είναι και το merch εκείνης της περιοδεία με τα “Fuck Christ Tour” T-shirts, ενώ πωλούνται και bootleg μπλουζάκια σε διάφορα sites ακόμα και σήμερα.
Από το πρώτο δευτερόλεπτο ξετυλίγεται η απόκοσμη μουσική των Rotting Christ. Το “The Sign of Evil Existence” είναι ίσως το πιο χιλιοακουσμένο από αυτό το δίσκο, χωρίς φυσικά να υπάρχει θέμα αμφισβήτησης των υπόλοιπων. Η βαριά βλάσφημη ατμόσφαιρα και η μαστοριά των Rotting Christ, μαζί με την cult-ίλα που αποπνέει αυτός ο δίσκος, τον κάνουν αυτό που είναι: ένα διαφορετικό black metal, και μελωδικό και βάρβαρο, και γρήγορο και βασανιστικά αργό, και απόκοσμο και πνιγερό, και με αναφορές στο παραδοσιακό metal και με ελληνικά στοιχεία (στο Exiled Archangels για παράδειγμα). Ακόμα και η χαρακτηριστική προφορά του Σάκη Τόλη, οι κραυγές από ‘κει που δεν το περιμένεις, τα σημεία μόνο με πλήκτρα, κάνουν αυτό το δίσκο τόσο ανατριχιαστικό και τόσο μοναδικό.
H παραγωγή του έγινε από τον Α. Δελαπόρτα, τον G. Osmak και τους Rotting Christ στο ιστορικό Molon Lave (αργότερα Storm Studios) του Magus Wampyr Daoloth. Aξίζει να αναφερθεί ότι από αυτό το studio έχουν κυκλοφορήσει και άλλοι τεράστιοι ελληνικοί metal δίσκοι, όπως τα “Diabolou Archaes Legeones” και “The Cult Of The Horned One” των Thou Art Lord, το “Oh Black Queen, Oh You’re Mine” των Nightfall κ.α.
Στο line up αυτού του δίσκου ήταν ο Σάκης Τόλης (Necromayhem) στην κιθάρα και τα φωνητικά, ο αδερφός του Θέμης Τόλης (Necrosauron) στα drums, o Γιώργος Ζαχαρόπουλος (Magus Wampyr Daoloth) στα πλήκτρα και ο Δημήτρης Πατσούρης (Mutilator) στο μπάσο.
Kλείνοντας να τονίσουμε την σοκαριστική παρουσία των Rotting Christ, λόγω ονόματος που πολλές φορές, ακόμα και μερικά χρόνια πριν, προκάλεσε αντιδράσεις από media, πολιτικούς και θρησκευτικές οργανώσεις. Το “Thy Mighty Contract” εδώ και χρόνια θεωρείται κλασικό και όλοι οι οπαδοί του ακραίου ήχου ανεξαρτήτως είδους, αναγνωρίζουν την αξία και την σημαντικότητά του.
Ν.Λ.