SOM 353LP Trigatefold (GDOB3-306P3R001).inddΟ Εωσφόρος πάνω από την Αθήνα…

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια μεγάλη μίξη της δισκοκριτικής του “Lucifer Over Athens” (που είναι και το βασικό θέμα μας) αλλά και οι εμβόλιμες ζωντανές αναμνήσεις εν είδη ετεροχρονισμένης ανταπόκρισης από την θρυλική πλέον εμφάνιση των Rotting Christ στο Gagarin στην Αθήνα στις 7 Δεκέμβρη 2013.

Όταν ανακοινώθηκε η συναυλία στον τόπο τους και μάλιστα ως επετειακή για των εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση τους και των 20 από το δισκογραφικό ντεμπούτο τους όλοι καταλάβαμε ότι πρόκειται για κάτι συγκλονιστικό. Δεν ξέραμε ούτε ότι θα γίνει sold out  ούτε ότι τελικά θα προστεθεί και 2η σερί ημέρα η οποία με την σειρά της θα γινόταν και αυτή sold out (και άνοιγαν οι SLAUGHTERED PRIEST και οι NECROVOROUS) αλλά από την άλλη λογικό: επέτειος 25 χρόνια, ένας δίσκος που είχε βγει εκείνη την χρονιά (Κατά τον Δαίμονα Εαυτού) που απέσπασε πολύ καλές κριτικές αλλά και η χαμηλή τιμή του εισιτηρίου.

Μέσα στο Gagarin λοιπόν σε κάθε «ξεντεριασμένη» κραυγή του Σάκη που κόχλαζε από τα σωθικά του γρύλιζες και εσύ, γιατί σε κάθε χτύπημα του Θέμη έτρεμε το έδαφος και σε κάθε ριφφάρισμα επιτάχυνες την πώρωση σου και σε κάθε «πουτάνα όλα» γίνονταν εκρήξεις! Η απόδοση των μουσικών κινήθηκε στα γνωστά επίπεδα ακόμη και σε τραγούδια παλιότερα που πλέον έχουν μια πιο thrash επένδυση και με το έξτρα κίνητρο του εορτασμού των 25 ετών. Η δε παραγωγή στον δίσκο είναι αστεράτη και ακούγεται τόσο καλή που είναι σαν να έχει γράφτει σε στούντιο. Εδώ όμως εντοπίζω και το μόνο αρνητικό του δίσκου. Πέραν από τα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα τραγούδια και τις εισαγωγές ο κόσμος δεν ακούγεται –κάτι που δεν ισχύει γιατί στην συναυλία φέραμε την κόλαση! = και αυτό στερεί από την δυναμική του δίσκου. Μπορεί βέβαια να ήταν δύσκολο να γίνει η ηχογράφηση των ιαχών του κοινού λόγω χώρου ή να επηρέαζε την τελική μίξη- δεν ξέρω. Σε σύνολο 31 τραγουδιών με εκπροσώπηση από όλη την δισκογραφική πορεία του συγκροτήματος ( εκτός από το Khronos του 2000) είτε μιλάμε για τις πλέον kvlt απαρχές με το ντέμο “Satanas Tedeum” από το μακρινό 1989 είτε για το old school πλεον 20χρονο Non Serviam και εκεί κολλητά σε αυτή τη φάση κομμάτια από το Thy Mighty Contract καθώς και Triarchy Of The Lost Lovers. Επόμενη φάση του συγκροτήματος με πιο dark/gothic αναφορές από τα άλμπουμ A Dead Poem και Sleep Of The Angels και τέλος η νέα φάση της μπάντας με την τριάδα της τελευταίας 7ετίας: Theogonia, ΕΑΛΩ και Κατά τον Δαίμονα Εαυτού. Το κλίμα ήταν ότι πήρες τα φιλαράκια σου και πήγατε σε μια μάζωξη και εκεί όλοι γίνατε φίλοι και περάσατε υπέροχα με κάτι όμορφο. Με κάτι που στο συλλογικό υποσυνείδητο ταυτίζεστε όλοι ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, χώρας, κατάστασης. Γιατί οι Rotting Christ είναι πλέον εκεί ψηλά με τα μεγάλα συγκροτήματα που άκουγες στα νιάτα σου, γιατί ήταν ρηξικέλευθοι στην τότε εποχή, πιστοί στο πνεύμα τους στην σημερινή, γιατί δημιούργησαν σχολή, γιατί άπλωσαν τις φτερούγες τους και σιγά σιγά είναι πλέον το μόνο εγχώριο καλλιτεχνικό προϊόν που μπορεί να μιλήσει για διεθνή καριέρα και με επιτυχίες (δεδομένων των κριτηρίων όπως είναι η εποχή και το μουσικό είδος), γιατί κάτω από αυτές τις φτερούγες έχουν πάρει μπάντες νεότερες και τις έχουν επηρεάσει με το ήθος, την δουλειά, την πίστη και το πνεύμα τους. Ο δίσκος κυκλοφορεί σε 3πλό βινύλιο και 2πλό CD από την Season Of Mist, ενώ η μπάντα ετοιμάζεται για τον επόμενο δίσκο της στις αρχές του 2016 περίπου με παραγωγό τον Σάκη στα Devasoundz στούντιο και τον Νοέμβρη που μας έρχεται θα περιοδεύσουν στην Αμερική στην Black Metal Warfare Pt. II τουρ μαζί με Watain και Mayhem.

NON SERVIAM

Σταύρος Παπαγεωργόπουλος

CD1

1. 6 6 6
2. Dub-Sag-Ta-Ke
3. Athanatoi Este
4. Κατά τον δαίμονα εαυτού
5. Nemecic
6. After Dark I Feel
7. Sorrowfull Farewell
8. Among Two Storms
9. Gloria De Domino Inferni
10. Feast Of The Grand Whore
11. The Nereid Of Esgalduin
12. Forest Of N’Gai
13. The Sign Of Evil Existence
14. Transform All Sufferings Into

Plagues

15. Fgmenth, Thy Gift
16. Societas Satanas
CD2

1. Demonon Vrosis
2. Quintessence
3. The Call Of The Aethyrs
4. In Yumen – Xibalba
5. Grandis Spiritus Diavolos
6. Welcome To Hel
7. King Of A Stellar War
8. Archon
9. Exiled Archangels
10. Dive The Deepest Abyss
11. The Fourth Knight Of Revelation
12. The Sign Of Prime Creation
13. Non Serviam
14. Enuma Elish
15. Noctis Era

Rotting Christ:
Sakis Tolis: φωνητικά, κιθάρα
Themis Tolis: ντράμς
Vangelis Karzis: μπάσο
George Emmanuel: κιθάρα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

www.rotting-christ.com

www.twitter.com/athanatoieste

www.soundcloud.com/rotting-christ

www.youtube.com/user/rottingchristofficia

www.facebook.com/rotting.christ.tr