Μια ξεχωριστή κυκλοφορία παραδίδουν στο κοινό οι Rebet Against που αν και έχουν σαν βάση την Αγιάσο της Λέσβου εντούτοις παραδίδουν και μαθήματα σύγχρονου αστικού ρεμπέτικου τραγουδιού. Ξεκινώντας σαν μπάντα που ονομάστηκε «Rebet against the machine» ένα όνομα  παράφραση των γνωστών και μη εξαιρετέων Rage against the machine έδειξαν από πολύ νωρίς καλά δείγματα γραφής που στην πορεία γιγάντωσαν μουσικά υποστηριζόμενοι και από την άποψη που έχουν γύρω από τη μουσική αλλά και τα κοινωνικά θέματα μιας και οι στίχοι τους σχετίζονται έντονα με αυτά.
Ο πρώτος πυρήνας του γκρουπ δημιουργήθηκε το 2001 από τον Γιώργο Σταυρακέλλη, τη Γιάννα Μαιστρέλλη, τον Ισίδωρο Παπαγεωργίου και τον Κώστα Βύρα ενώ στην πορεία προστέθηκαν και άλλα μέλη μεγαλώνοντας την παρέα (και την πορεία) του σχήματος.Ενας πυρήνας που έβγαλε ένα ανεξάρτητο demo που μοιράστηκε και διαδικτυακά από τους Rebet και που περιείχε διασκευές ρεμπέτικων και παραδοσιακών τραγουδιών προσαρμοσμένες στα μέτρα και στο ύφος της μπάντας.

Μια μπάντα που το καλοκαίρι του 2009 έπαιξε support στους Locomondo αποσπώντας τα καλά λόγια του μεγάλου γκρουπ και του κοινού αλλά δεν απέσπασε τους ίδιους από το πραγματικό τους ενδιαφέρον και τον πραγματικό τους σκοπό : Να δημιουργήσουν μελωδίες και στίχους που με αφετηρία το ρεμπέτικο τραγούδι θα τους οδηγούσαν σε καινούργιους μουσικούς δρόμους και τρόπους. Με λίγα λόγια δεν δίστασαν να χωρέσουν στις δημιουργίες τους – δεν θα πω να «παντρέψουν» αρκετά έχει φορεθεί αυτή η ονομασία καλύτερα να βρούμε άλλη 🙂 – διάφορα είδη μουσικής.

Ετσι στο επίσημο ντεμπούτο και ολοκληρωμένη δουλειά του γκρουπ μέσα σε 10 συνθέσεις συναντάμε είδη μουσικής όπως το ρεμπέτικο, η ροκ, η ρέγγε με πολύ ιδιαίτερα φωνητικά που ξεχωρίζουν με το πρώτο άκουσμα.
Το εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου «Nass Noss» προκαλεί εντύπωση και …περιέργεια και μυστήριο με τον τίτλο του κάτι που λύνεται εύκολα τελικά αν παρεβρεθείς σε κάποιο λάιβ του γκρουπ όπου μας εξιστορούν την υπόθεση τα μέλη του : Ελληνας και Αλβανός σύμφωνα με τη μυθολογία και το σενάριο του θέματος και … «Nass Noss» από τα τελευταία τρία γράμματα των 2 λέξεων. Εκεί ξεχωρίζουν το βιολί της σπουδαίας μουσικού Γιάννας Μαιστρέλλη με το τσιγγάνικο ηχόχρωμα στο πρώτο μισό του τραγουδιού καθώς και τα υπέροχα ρέγγε φωνητικά στο δεύτερο μισό.

Στη συνέχεια ακούμε την αμεσότητα και την καυστικότητα της στιχουργικής και στιχομυθίας των Rebet Against αλλά και ένα θέμα που πραγματικά χρήζει αναφοράς καθώς είναι σημαντικό και για μουσικό-λαογραφικούς λόγους και όρους. Είναι η διασκευή στο «No Woman No Cry» του Bob Marley όπου εδώ έγινε … «No Woman No Mlar», μια διασκευή που την καταλαβαίνουν μόνο οι ντόπιοι κάτοκοι του νησιού της Λέσβου –κυρίως αυτοί της Αγιάσου και του Πλωμαρίου-  άντε και οι …φοιτητές! 🙂

Οι δυο κωμοπόλεις του νησιού της Σαπφούς ανέκαθεν αποτελούσαν πλούσια πνευματικά και ιστορικά χωριά για τον τόπο αλλά οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού αυτήν την ιδιαιτερότητα και άνθηση την έβλεπαν με μισό μάτι αλλά κυρίως έβλεπαν με μισό μάτι την συμπεριφορά των κατοίκων των δυο χωριών… Τώρα πως επικράτησε κάτι τέτοιο αυτό κρατάει από πολύ παλιά και έτσι βγήκε η γνωστή παροιμία «Απ τν Αγιάσου τσι απ του Πλουμάρ μήδε γναίκα μήδε Μλάρ» όπως την αποδίδουν με τη γνωστή και παράξενη ντοπιολαλιά τους οι Μυτιληνιοί αλλά και οι απανταχού Λέσβιοι.

Ενας δίσκος που πάντως είναι σημαντική παρακαταθήκη τόσο για το μέλλον της ομάδας των Rebet Against όσο και γενικότερα για τη νέα γενιά μουσικών (και δη αυτή της επαρχίας). Αλλωστε  για τη περαιτέρω πιστοποίηση της καλής και αυθεντικής δουλειάς τους χωρίς μανατζαρίσματα και άλλες τέτοιες παρελκόμενες βλακείες που ειπεσέρχονται στο χώρο της μουσικής έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι έπαιξαν στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης αλλά και στο διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων που έγινε το περασμένο Δεκέμβριο στο Ghost House φυσικά χωρίς τυμπανοκρουσίες , χρηματικές αμοιβές και άλλες ματαιοδοξίες που ξέρουμε πόσο απαιτητικές και αρκούντως απαραίτητες γίνονται αυτές από άλλους  ίσως γιατί είναι ο κανόνας της επιβίωσης τους στο «χώρο».

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στην Αγιάσο στο Aboytzalia studio (που πήρε το όνομα του από τη γνωστή και παλιά συνοικία της κωμόπολης της Λέσβου και έδρα του στούντιο ηχογραφήσεων και παραγωγής του γκρουπ) και οι Rebet Against είναι οι : Γιώργος Σταυρακέλλης (μπουζούκι-φωνητικά), Γιάννα Μαιστρέλλη (βιολί), Ισιδωρος Παπαγεωργίου (μπάσο-ακουστική κιθάρα), Θέμης Βασιλείου (ηλεκτρική κιθάρα),  Στρατής Γιάνναρος (καχόν, ντράμς, φωνητικά).Τέλος να αναφέρουμε και το πολύ καλό artwork που απεικόνισε  με τον καλύτερο τρόπο τους ήχους των Rebet διά χειρός Gre Damien & Peppito. Αξιοι!!

Αλέξανδρος Γερασίμου