Οι Norma είναι μια μπάντα που δημιουργήθηκε στα Γιάννενα το 2006 από τους Θοδωρή Τσιρώνη (ακουστική κιθάρα-φωνητικά), Αλέξανδρο Φυραρίδη (τύμπανα), Γιώργο Κούτρα (φωνή) και τη Γεωργία Μάντζιου (ηλεκτρικό μπάσο). Αργότερα προστέθηκε στο group και ο Σπύρος Μπαρτζώκης (ηλεκτρική κιθάρα). Έκτοτε έχουν δώσει αρκετά lives στην πόλη τους αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και έχουν πάρει μέρος σε εκδηλώσεις και συναυλίες δίπλα σε ονόματα όπως Μαχαιρίτσας, Στόκας, Σταρόβας, Μπουλάς, Σπυριδούλα, Grover και άλλους.

Η πρώτη τους μουσική απόπειρα έγινε το 2007 με ένα ομώνυμο demo που περιείχε 5 τραγούδια. Το 2010 κυκλοφόρησαν από την Rana records την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο “Βόρεια Και Δυτικά“. Η ηχογράφηση έγινε στο “vision of sound” στα Ιωάννινα ενώ η μίξη και το mastering έγιναν στα “run devil run” studios. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε από το ίδιο το συγκρότημα και ομολογώ ότι είναι πολύ καλή.

Η δουλειά αυτή περιέχει 10 ελληνόφωνα κομμάτια που κινούνται σε ροκ και έντεχνες φόρμες με το δεύτερο στοιχείο να επικρατεί περισσότερο. Όπως λέει και η ίδια η μπάντα οι επιρροές του συγκροτήματος προέρχονται από την ελληνόφωνη ροκ και έντεχνη σκηνή από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς το συγκρότημα δεν μας παρουσιάζει τίποτα φρέσκο που να μας κάνει εντύπωση. Χιλιοπαιγμένοι ήχοι και ριφάκια που πλέον δε μας συγκινούν. Ο στίχος αναλώνεται πολύ στον “ύμνο της αγάπης” τον οποίο έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές και από άλλες μπάντες.

Αν μη τι άλλο η προσπάθεια που έχουν κάνει τα παιδιά είναι φιλότιμη και σίγουρα την έκαναν με μεράκι και αγάπη αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει κάποια στιγμή να σπάμε τα στεγανά και να προχωράμε μπροστά. Θα θέλαμε να δούμε την πραγματική ταυτότητα της μπάντας η οποία να αφήσει το στίγμα της στη σκηνή και να μην αρέσκεται απλά σε επιρροές. Εύχομαι ολόψυχα η μουσική τους πυξίδα να τους δείξει το σωστό δρόμο.

Ιστοσελίδες:
www.myspace.com/normatheband
www.myspace.com/normatheband

Tracklist:
1.βόρεια και δυτικά
2.παραίσθηση
3.άνθος ορεινό
4.λάθος στιγμές
5.απώλεια
6.τέλος εποχής
7.αύριο θα’θελα
8.ξανά ζωή χαράζει…
9.χαμένος χρόνος
10.εκεί θα με βρείς

Κείμενο: Αντρέας Σεϊντής