Τους ΝΕΚΥΙΑ τους γνώρισα πριν ένα χρόνο, άκουσα πρόχειρο δείγμα της δουλειάς τους, μου αρέσανε και επικοινώνησα μαζί τους.  Αμέσως έστειλαν το πρώτο demo τους, το οποίο παρουσίασα ραδιοφωνικά, αλλά και στο rockap.gr. Μάλιστα στην ροδιοφωνική τότε εκπομπή έδωσα 2 demos τους σε 2 ακροατές προφητεύοντας πως μπορεί αργότερα οι ΝΕΚΥΙΑ να κυκλοφορήσουν επίσημη δουλειά και ίσως κάποτε αυτό το demo να είναι συλλεκτικό.

Τελικά οι ΝΕΚΥΙΑ κέρδισαν στον διαγωνισμό του mpGreek και της Warner την περσινή χρονιά κι έτσι η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά μας χτυπά την πόρτα. Να που τελικά μια πολυεθνική βοηθάει στην προώθηση μιας μπάντας, αλλά και στην ηχογράφηση, πληρώνοντας το στούντιο κι έναν δικό της παραγωγό που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από τον  Μάνο Παπανικολάου. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο του demo τους κάνοντας το δισκάκι των ΝΕΚΥΙΑ ευχάριστη παρέα χωρίς ο ακροατής να το βαριέται ακόμα και μετά την ενός μήνα ακρόασή του.

Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Η εκδίκηση της σιωπής», περιέχει 11 τραγούδια, τα περισσότερα σε στίχους του Παναγιώτη Λυμπέρη, ενώ συναντάμε 2 τραγούδια σε ποίηση C.Baudelaire, «Ο τάφος ενός καταραμένου ποιητή», «Χαλασμός», και ένα σε στίχους Μ. Ξεριζώτη, ο οποίος παίζει και μπάσο στο συγκεκριμένο τραγούδι «Ψεύτικος ήλιος». Όπως και γράφει το δελτίο τύπου που μας έστειλαν οι ΝΕΚΥΙΑ, «πατώντας» στα λεγόμενα του Παύλου Σιδηρόπουλου για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και για το πόσο αρμονικά συνυφαίνεται με τη rock μουσική, αφήνουν με τους στίχους τους το άρωμα του έρωτα και της αγάπης, ενώ περιγράφουν στιγμές προσμονής, μοναξιάς, βάζοντας τον ακροατή σ’ ένα πολύ όμορφο ταξίδι.

Όσον αφορά τον ήχο τους αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το κλασικό  Ελληνοροκάδικο στυλ, αλλά οι πινελιές που του δίνουν με το πιάνο, τα πλήκτρα, τα ηλεκτρονικά ( ευτυχώς στον βαθμό που πρέπει ) αποτελούν τα στοιχεία που του δίνουν το στίγμα των ΝΕΚΥΙΑ και τον κάνουν να διαφέρει.

Μπράβο στα παιδιά για την προσπάθειά τους. Η δουλειά τους αποπνέει πίστη και  πάθος γι’αυτό που κάνουν. Ας ελπίσουμε να δούμε τους ΝΕΚΥΙΑ σε πολλές συναυλίες, γιατί από μόνο του ένα δισκάκι δεν λέει τίποτα.

Επίσης κάτι που θέλω να προσθέσω είναι η διατύπωση του Δελτίου Τύπου που συνοδεύει το δισκάκι αυτό και η χρησιμοποίηση του ονόματος του Παύλου Σιδηρόπουλου. Αναρωτιέμαι αν με την πρόταση « «Πατώντας» στα λεγόμενα του Παύλου Σιδηρόπουλου για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας …» διευκρινίζει ότι μέσα περιέχει ελληνόφωνο στίχο και ποιοτικό ή απλά είναι μια εμπορική ατάκα η οποία θα βοηθήσει στις πωλήσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρώτα κέρδισαν τον διαγωνισμό “My Stage” που συνδιοργανώθηκε από την Warner Music Greece και τον mpGreek. Τώρα κυκλοφορούν το πρώτο τους album με τίτλο “Η Εκδίκηση της Σιωπής”. Θα μπορούσε το timing να είναι καλύτερο για τους Nekyia? Όχι!
Το εν λόγω album περιέχει 11 τραγούδια με άλλοτε εσωστρεφή και άλλοτε στρατευμένη κοσμοθεωρία τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.  «Πατώντας» στα λεγόμενα του Παύλου Σιδηρόπουλου για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και για το πόσο αρμονικά συνυφαίνεται με τη rock μουσική, οι ΝΕΚΥΙΑ παίζουν ελληνόφωνο rock φλερτάροντας όμως τόσο με ψυχεδελικές όσο και με punk , funk  και dark μουσικές φόρμες.
Nekyia – “Η Εκδίκηση της Σιωπής”. Κυκλοφορεί τώρα από την Warner Music Greece.

Οι ΝΕΚΥΙΑ είναι :

Παναγιώτης Λυμπέρης – Φωνή

Γιώργος Ματάκιας – Κιθάρες

Νίκος Χρήστου – Κιθάρες

Ντίνος Λαυρεντάκης – Μπάσο

Γιώργος Λιγνός – Πλήκτρα/Programming/Πιάνο

Κώστας Φωκάς – Τύμπανα

http://www.myspace.com/thenekyiaband

Νίκος Γραμμάτος