Οι «MOREL» -μια μηχανή ικανή να συγκεντρώνει σκόρπιες και χαμένες παρουσίες, συνθέτοντας ένα διαρκές παρόν- σχηματίστηκαν το 1985 από τον Γιώργο Κούκιο, τον Μιχάλη Βερναρδάκη, τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη και τον Βαγγέλη Πέππα. Με τον Βαγγέλη συνεργαζόμουν ήδη από το 1982 στο «Συν Ένα – jazz club» του Σπύρου Χατζηνικολάου όπου οι τρεις μας ως «Οκτάνα» παρουσιάζαμε τραγούδια και συνθέσεις του Σπύρου και δικές μου. Τέσσερα από εκείνα τα τραγούδια προκρίθηκαν για τους 3ους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας που δημιούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις, αγώνες όμως που τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν… Ενίοτε ηχογραφούσαμε είτε τις παραστάσεις είτε προσδοκώντας την δισκογραφία –μια ελπίδα που ναυάγησε πολλές φορές στις υπερφίαλες υποσχέσεις ή την ειρωνική αδιαφορία των εν Ελλάδι εταιρειών δισκογραφίας-.
Οι «MOREL» δημοσίευσαν 2 ολοκληρωμένες εργασίες -μέρη μιας πρώτης τριλογίας που έγραψα στο διάστημα 1985/ 86- με την «Ano Kato Records». Η τριλογία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ δισκογραφικά.
Ο 1ος δίσκος «10000 Μέρες από ‘δώ…» κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1987, μετά από δυο χρόνια ηχογραφήσεων (studio Syn Ena), ανακατατάξεων, διαξιφισμών κλπ περιπετειών. Στα περιοδικά και τις εφημερίδες, οι κριτικές διθυραμβικές. Ο δίσκος ανακηρύσσεται από περιοδικά και μουσικοκριτικούς ως ο καλύτερος Post New Wave με Ελληνικό στίχο, η δε πρωτότυπη για την εποχή παρουσίασή του (εξώφυλλο, ένθετο βιβλίο με στίχους, φωτογραφίες και σκίτσα) αποσπά επαίνους από παντού κι ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ελληνική δισκογραφία. Στον δίσκο παίζουμε οι: Μ. Βερναρδάκης (ηλ. Κιθάρα), Β. Πέππας (Μπάσο), Ν. Σιδηροκαστρίτης (Τύμπανα), Γιώργος Κούκιος (Κιθάρες, Φωνή, Σύνθεση, Στίχοι, Επιμέλεια) ενώ συνεργάζονται και οι : Σπ. Χατζηνικολάου (Κιθάρες, Τύμπανα κι ως ηχολήπτης), Ζαφείρης Τσίναλης (Τύμπανα), Γιώργος Μακρής (Σκίτσα), Άννα Μαρία Βούκια (Σύνθεση κι Εφαρμογή εξωφύλλου), Γιώργος Τσακαλίδης (Παραγωγή).
Το διάστημα 1986 – 1988 οι «MOREL» παίζουν σε όλα τα στέκια της εποχής -είτε μόνοι είτε με άλλους καλλιτέχνες και γκρούπ- (Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Δ. Πουλικάκος κι Αδέσποτα Σκυλιά, Watercolours, No Mans Land, Εκών Άκων, Antitropau Council, Villa 21, Last Drive κ.α).
Ο 2ος δίσκος των «MOREL» «Βουβά Τοπία» κυκλοφόρησε το 1988 από την Ano Kato Records, ηχογραφήθηκε σε 144 ώρες (studio Tracks) βάσει αυστηρού προγράμματος, χωρίς καμία απώλεια, κανένα πρόβλημα αντίθετα με τον πρώτο. Στο συγκρότημα προστέθηκαν ο Γιώργος Ανδρέου (Πλήκτρα) και ο Γιώργος Τασούλας (που αντικατέστησε τον Β. Πέππα στο Μπάσο) ενώ συμμετείχε και η Θάλεια Μπίστικα (Φωνή). Ο Β. Πέππας σταμάτησε να συνεργάζεται από τα μέσα του ’87.
Οι κριτικές και πάλι διθυραμβικές ενώ το συγκρότημα προτάθηκε παμψηφεί να εκπροσωπήσει στο τμήμα της Σύγχρονης Μουσικής την Ελλάδα στην επερχόμενη (Δεκ. 1988) Biennale στην Bologna. Το LP «Βουβά Τοπία» θεωρείται από πολλούς ως μοναδικό στο είδος του. Το 1993 διδάσκεται ως θέμα Σύγχρονης Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Στην ΕΡΑ2, καλύπτει μουσικά τα δελτία ειδήσεων. Πολλά κομμάτια ανοίγουν εκπομπές της ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Το ίδιο γίνεται και με χορογραφίες καθώς και διάφορες διαφημίσεις που χρησιμοποιούν αυτό το υλικό για μουσική επένδυση. Το 1999, τα «Βουβά Τοπία» συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τα καλύτερα 100 LP όλων των ειδών και όλων των εποχών στην Ελληνική Δισκογραφία. Το LP «Βουβά Τοπία» δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε cd, για άγνωστους –ακόμη- σε μένα λόγους.
Η πρόκληση της Biennale υπήρξε η αρχή του τέλους των «MOREL». Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε ο 2ος δίσκος τη θέση του Γ. Τασούλα στο μπάσο πήραν διαδοχικά ο Γ. Κώστογλου και τελικά ο Βαγγέλης Κοντόπουλος. Οι εναλλαγές αυτές καθώς και η απομάκρυνση από την αρχικά προταθείσα παράσταση που θα δίναμε στην Bologna με τίτλο «Πολύγλωττον» (μουσική, τραγούδια, απαγγελία, χορός, ταυτόχρονη προβολή films δικής μας παραγωγής) έχουν τη ρίζα τους στις εξαιρετικά διαφορετικές τάσεις όλων μας που δεν ήταν μόνον δημιουργικές. Απεδείχθησαν και καταστροφικές. Την επομένη της επιστροφής από την Ιταλία οι «MOREL» (Δεκ. 1988) λειτουργούσαν ως μπάντα-φάντασμα.
Απέμενε μονάχα μια λύση δραστική (που είχε λειτουργήσει τις προηγούμενες φορές διεξοδικά και κυρίως δημιουργικά): η ηχογράφηση ενός 3ου δίσκου. Δέχτηκαν μετά από τεράστιες προσπάθειες, κι αφού ο όρος ήταν να συλλειτουργήσει και ο Γ.Α. με δικά του κομμάτια. Κανένα πρόβλημα. Όλα έτοιμα, προγραμματισμένα. Την επομένη του πάρτυ που έκανε το MTV κάπου στη Φιλοθέη μπαίναμε στο studio για λογαριασμό της Penguin (4 Δεκ. 1989)… πήγαμε με τον Μιχάλη.. φύγαμε νωρίς… εγώ γιατί βιαζόμουν να δω την κόρη μου -πρώτο βράδυ σπίτι μας-, ο Μιχάλης γιατί ήθελε να μελετήσει κάποια τελευταία σημεία… την επόμενη γράφαμε το «Πολύγλωττον». Γελούσαμε, γιατί ήμασταν ευτυχισμένοι, γιατί ακόμη μια φορά οι δυό μας είχαμε τον τρόπο να συνδημιουργούμε και να είμαστε φίλοι. Και ταυτόχρονα χαχανίζαμε γιατί είχαμε δει τόσα «ψώνια» σε κείνο το πάρτυ… «είμαστε οι καλύτεροι…»… Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα δεν επέτρεψε τίποτε από όλα αυτά. Ο Μιχάλης τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Εγώ στο πρόσωπο. Η κατάστασή του επιδείνωσε την ήδη ταλαιπωρημένη υγεία του (υπέφερε από μεσογειακή αναιμία). Αναβολή των ηχογραφήσεων, αργή ανάρρωση… …ο καιρός κυλάει αργά… Δυόμιση χρόνια μετά ο Μιχάλης πέθαινε από καρδιακή ανεπάρκεια. Είχε φτάσει στο όριο που επιτρέπει η διαρκής αιμοκάθαρση. Ένα κομμάτι μου έφυγε για πάντα μαζί του. Δίπλα σε πέταγμα πουλιών… Οι δε «MOREL» ήταν παρελθόν, αφήνοντας 2 LP, 5 συμμετοχές σε συλλογές, 1 soundtrack, 50 live εμφανίσεις, διαφημιστικά, πολλά κομμάτια στο 4κάναλο ή στο συρτάρι, πολλές υποσχέσεις, πολλά όνειρα, ανεκπλήρωτα…
Γιώργος Κωνσταντίνος Κούκιος, Άνοιξη 2007
Τα μέλη του συγκροτήματος :
Γιώργος Κούκιος – φωνές , κιθάρες
Μιχάλης Βερναρδάκης – κιθάρες , μπάσο
Γιώργος Ανδρέου – sampler
Νίκος Σιδηροκαστρίτης – τύμπανα