Το τελευταίο διάστημα η εγχώρια μουσική σκηνή απολαμβάνει την ύπαρξη νέων releases αφού πολλές είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Μία πρόσφατη μουσική πρόταση αποτελεί και το debut album των Modrec, με τίτλο “Art Naive”.

Ο δίσκος αποτελείται από 10 ξεχωριστά μουσικά περάσματα, ενώ η ταχύτητα με την οποία η συρροή ήχων καταλαμβάνει το αφτί του ακροατή είναι διάχυτη σε όλη τους τη διάρκεια. Ήδη από την αρχή μέχρι το τέλος το “Art Naive”, όπως ο τίτλος προδιαθέτει, μιλάει για τέχνη. Εναλλασσόμενοι ρυθμοί, κιθαριστικές συνδιαλέξεις, φωνητικές κραυγές κατακλύζουν τα ηχεία.

Πιο συγκεκριμένα, το “Art Naive” κλέβει την προσοχή καθώς ξεδιπλώνει την μουσική ιστορία των τεσσάρων Modrec. Με το που πιάνει στα χέρια του ο ακροατής-αναγνώστης το “τετράγωνο” cd σίγουρα θα περάσει αρκετή ώρα κοιτάζοντας το artwork, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου βασισμένο σε ζωγραφική του Ανδρέα Μητρόπουλου. Σουρεαλιστική διαμάχη θα μποροούσα να συνοψίσω ανάμεσα στην τέχνη της ζωγραφικής και εκείνη της μουσικής.

Προχωρώντας προς τα μέσα το “moonlight treasures” δημιουργεί έδαφος ενδιαφέροντος αφού αποτυπώνει την έναρξη, αλλά ταυτοχρόνως συνδέει τον ακροατή με τη δουλειά των Modrec. Tο “Art Naive” βασίζεται στην περιπλάνηση πάνω στους δρόμους του εναλλακτικού ροκ. Άλλοτε οι σκληρές κιθάρες σε συνδυασμό με τη φωνή προκαλούν τον ακροατή να συνεχίσει την ακρόαση και άλλοτε ο ίδιος συνδυασμός τον απομονώνει στις “λυρικές” ατμόσφαιρες. Ο Γιώργος Μπουλντής, μπασίστας των Moderc, προσπαθώντας να δώσει μία ταυτότητα στο αποτέλεσμα είπε ότι “με μία λέξη το λες ροκ, αλλά έχει στοιχεία από πολλά είδη. Τις επιρροές μας τις καταθέτουμε”. Το κατά πόσο ο συνδυασμός αποφέρει καρπούς φαίνεται από το γεγονός ότι σίγουρα κάποιος δεν θα το ακούσει μία και μόνο φορά.

Οι στίχοι επίσης είναι σημαντικό χαρακτηριστικό της δουλειάς αυτής και σίγουρα προκαλούν τον ακροατή καθώς δε στέκονται απλά με σκοπό να γεμίσουν τις μελωδίες. “Μανιφέστο σίγουρα δεν είναι”, όπως είπε ο Γιώργος Μπουλντής, σίγουρα όμως ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που βάζει το κοινό να σκεφτεί για το τί συμβαίνει στον κόσμο.

“Rewinding pictures/eyes for a screen/slow the emotion/this is where we stop”.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι η μίξη της δουλειάς έγινε από τον Alex Newport (System of Α Down, Sepultura κλπ) στο Metropolitan Sound της Νέας Υόρκης και το mastering από τον Jeff Lipton στο Peerless Mastering της Βοστώνης.

Σίγουρα οι Modrec παρουσιάζουν ένα δυνατό debut album σκιαγραφώντας μέσα από αυτό τη δική τους  ενδιαφέρουσα και χορταστική μουσική οπτική. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο αφού ικανοποιεί τόσο εκείνους που αναζητούν τους δυνατούς ήχους, όσο και εκείνους που προτιμούν να χάνονται στις ατμόσφαιρες. Καλή ακρόαση!

Καλύτερες στιγμές του δίσκου: “refri“, “refraction“, “threearmedman“, “modulated tones

Οι Μodrec είναι οι:

Κώστας Χαλιώτης, τύμπανα
Δημήτρης Αρώνης, φωνή
Λάμπης Κουντουρόγιαννης, κιθάρες
Γιώργος Μπουλντής, μπάσο

Επίσημη Σελίδα

http://www.myspace.com/modrec