Οι Magic De Spell είναι ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα της χώρας μας, με αξιομνημόνευτη δισκογραφία στο βιογραφικό τους. Μιλήσαμε μαζί τους για το ροκ στην ελλάδα, την τελευταία μέχρι τώρα δουλειά τους, την κατάσταση στην χώρα μας, το ραδιόφωνο και τα τηλεριάλιτι. Ας δούμε τι μας είπαν.

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο

– Δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου «Πρόγονε πίθηκε εσύ τι λες;». Νιώθετε ικανοποιημένοι από την πορεία του δίσκου; Οι ροκ δίσκοι συνήθως αντέχουν στον χρόνο, νιώθετε ότι ο δίσκος κερδίζει ακροατές με τον χρόνο ή το ακροατήριο έχει γίνει πιο «fast food» και σε ξεχνάει γρήγορα;

Γνωρίζοντας από την αρχή τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής, τα οποία έχουν σχέση με όσα λες, δηλώνουμε ικανοποιημένοι από τον “Πίθηκο”. Σίγουρα οι ακροατές αποκτούν όλο και πιο “fast food” χαρακτηριστικά.  Όμως, αυτό δε συμβαίνει τόσο πολύ με το κοινό της rock μουσικής. Είναι πιο συνειδητοποιημένο. Κάποιοι δίσκοι μπορεί να  περικλείουν νοήματα που τους μετατρέπουν σε βραδυφλεγείς βόμβες, μέσα στα κεφάλια των σκεπτόμενων ανθρώπων.

– Μετά από τα δυο αυτά χρόνια, έχετε κάνει κάποιες συγκεκριμένες εμφανίσεις, κυρίως στην Αθήνα. Γιατί η μπάντα δεν παίζει περισσότερο; Και κυρίως εκτός των Αθηνών.

Στο παρελθόν, ο αριθμός των ζωντανών μας εμφανίσεων κάθε χρόνο, ήταν πολύ μεγάλος. Στις μέρες της έκπτωσης και της κρίσης, φροντίζουμε να είμαστε πιο συνεπείς σ’ αυτό που παρουσιάζουμε και σ’ αυτό που σημαίνει για μας group. Να εξασφαλίζουμε τις minimum καλές συνθήκες για ένα live. Αυτό μας κάνει πιο συγκρατημένους και πιο επιφυλακτικούς. Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα συγκροτήματα και performers του χώρου. Στα δυο χρόνια που πέρασαν, πραγματοποιήσαμε κυρίως θεματικές και οπωσδήποτε επιλεγμένες εμφανίσεις.

15403612_1172482246176833_7387011095780518999_o

– Τελευταία ακούγεται συχνά – πυκνά η ατάκα ότι το «ελληνικό ροκ έχει πεθάνει», ατάκα που ακουγόταν και τα παλαιότερα χρόνια. Κάποιος που ενημερώνεται μόνο από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, μπορεί και να το πιστέψει αυτό. Εγώ προσωπικά βλέπω την σκηνή σε επίπεδα εποχών 90s και ακόμα καλύτερα. Η δική σας γνώμη;

Η ατάκα αυτή, παίζει από τη δεκαετία του ’70. Όμως δεν είναι έτσι! Απλά η σκηνή δεν προβάλλεται από τα μεγάλα ΜΜΕ, γιατί δεν έχουν κανένα συμφέρον να το κάνουν. Άσε που η κουλτούρα τους πια, δεν έχει την παραμικρή σχέση με μουσικά και άλλα κινήματα. Σίγουρα, αρκετά από τα νέα συγκροτήματα είναι πολύ δυνατά. Σήμερα ωστόσο είναι πρόβλημα,  περισσότερο κοινωνικό παρά μουσικό, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις, τα αξιόλογα τραγούδια που δημιουργούνται, να γίνουν μεγάλα και εμβληματικά. Είναι θέμα χρόνου να ωριμάσει μια νέα κατάσταση που θα αναδείξει ξανά το καινούργιο.

– Το ραδιόφωνο σήμερα είναι ένα καλό εργαλείο για μια ροκ μπάντα ή δεν είναι πλέον υπολογίσιμη δύναμη και το παιχνίδι όλο γίνεται στο διαδίκτυο;

Το ραδιόφωνο με τις πληρωμένες play lists και τα διαφημιστικά του κόλπα, έχει χάσει το παιχνίδι από μέσα… Όσο για το διαδίκτυο, χρειάζεται προσεκτική χρήση, οργάνωση και όχι υπερβολές. Μην ξεχνάμε πως οι πάροχοι (πχ Cosmote, Vodafone, Wind), εισπράττουν σήμερα, σχεδόν όλα τα έσοδα από τη μουσική, πουλώντας megabytes στους καταναλωτές.

– Ο χρόνος που περνάει σας φοβίζει;  Ήδη μετράτε πάρα πολλά χρόνια σαν μπάντα. Πως φαντάζεστε την συνέχεια και πως το τέλος της πορείας του συγκροτήματος όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου;

Δε μετράμε το χρόνο. Η ανάγκη για μουσική και κοινωνική παρέμβαση, παραμένει ίδια και αμφίδρομη. Το τέλος βέβαια θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά κανείς μας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Το ταξίδι για την Ιθάκη συνεχίζεται.

15440448_1172482849510106_4041872787280194436_o

– Αξίζει πλέον μια μπάντα να κυκλοφορεί έναν ολόκληρο δίσκο ή είναι προτιμότερη η κυκλοφορία single που κάνουν οι περισσότεροι καλλιτέχνες; Ακούει ο κόσμος ολόκληρο δίσκο σήμερα; Και το άλλο, αξίζει να τυπώσει κάποιος σε cd την δουλειά του την στιγμή που κανείς δεν αγοράζει τίποτα;

Το “Πρόγονε πίθηκε, εσύ τι λες;” είναι ένα cd album που έγινε, ακριβώς κόντρα στη λογική που λέει πως ο κόσμος δεν ακούει σήμερα ένα ολόκληρο lp. Μην ξεχνάμε πως το μουσικό έργο είναι μουσικό έργο και ειναι κρίμα να περιοριστεί σ´ ένα single… Τώρα, αν ρωτάς πόσο συμφέρει σήμερα, να κυκλοφορήσεις ένα ολόκληρο album, δε συμφέρει με οικονομικούς όρους.

– Οι Magic De Spell θα μας χαρίσουν κι άλλο δίσκο στο προσεχές μέλλον κι αν ναι πότε;

Θα συνεχίσουμε κάνοντας albums όταν είναι εφικτό, αλλά και singles. Άλλωστε με single ξεκινήσαμε δισκογραφικά το 1981.
Παρά το πρόβλημα του ντράμερ μας που έχει σπάσει το χέρι του, πιστεύουμε πως θα είμαστε έτοιμοι για μια νέα κυκλοφορία, περίπου σε δυο μήνες από τώρα.

– Ποια η άποψη σας για τα τηλεριάλιτι που υπόσχονται φήμη, δόξα και καριέρα (εδώ γελάμε) στα νέα παιδιά; Αξίζει κάποιος σήμερα να δοκιμάσει κάτι τέτοιο; Πόσο μάλλον κάποιος που θέλει να ακολουθήσει πιο εναλλακτικό μουσικό μονοπάτι.

Σε κανένα άνθρωπο δεν αξίζει η κατάντια του reality. Από το 2005 έχουμε τραγουδήσει την άποψη μας: “…Αύριο θα φάω ακόμα πιο πολύ/αύριο θα χέσω σ´ ένα reality…” (“Reality”, στίχοι Πάμπος Φιλίππου).
Κανένα τέτοιο παιχνιδάκι δε θα μπορούσε  να αναδείξει ένα Νικόλα Άσιμο, ένα Σιδηρόπουλο, ένα Ψαραντώνη, μια Εύη Χασαπίδου, ένα Δημήτρη Αποστολάκη… Όλα αυτά είναι εκδοχές της πιο ξεπεσμένης μορφής mainstream. Φανταζόμαστε πως θα έκοβαν από την πρώτη ακρόαση ένα νέο Αγγελάκα, ένα νέο Δημήτρη Λεοντόπουλο, ένα Frank Panx ή ένα Στέλιο Σαλβαδόρ. Στη θέση τους θα προχωρούσαν κάποια trent, light και αδιάφορα παιδιά (από εύπορες συνήθως οικογένειες…). Επιπλέον, ένα reality προβάλλει την ατομικότητα σε βάρος της συλλογικότητας (απαραίτητο στοιχείο στα groups).

15356555_1172487349509656_4457336434874092891_n

– Βρισκόμαστε στα τέλη του 2016, με 6 χρόνια μνημόνιο, με τον πολιτισμό της χώρας να είναι στα τάρταρα, οι πολιτικοί να μην έχουν πληρώσει για την κατάντια μας, τον κόσμο να μην αντιδράει σε όλα όσα βλέπουμε και οι ελπίδες που θα ερχόντουσαν από αριστερά να φαντάζουν ανέκδοτο. Καταλαβαίνουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μας σώσει αλλά το παιχνίδι το ορίζουν άλλοι. Πως βλέπετε τα πράγματα;

Το “Τρενάκι του τρόμου”; “Τα zombies δεν ειναι μόνο χορτοφάγα”; Κάπως έτσι. Οι επικυρίαρχοι δίνουν τη χαριστική βολή στην κουλτούρα και τον πολιτισμό μας.  Είναι απαραίτητο να καταφέρουμε να ορίσουμε τις ζωές μας. Με κάθε θυσία.

– Είστε από τις μπάντες που μέσα από τους στίχους σας προσπαθείτε να δώσετε τροφή για σκέψη στον ακροατή. Δεν το κάνουν πολλοί αυτό, ούτε καν οι επονομαζόμενοι ροκάδες. Γιατί; Φοβούνται κάτι;

Αν προσέξεις, τα μεγαλύτερα ελληνόφωνα groups σε όλες τις εποχές, διαμορφώνουν τις συνειδήσεις μας, μέσα από τη μουσικη και τους στίχους. Εμείς, δε φιλοδοξούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό. Δεν κερδίζεις κάτι ουσιαστικό, λογοκρίνοντας τη σκέψη και την έμπνευση σου.

15230717_1172484479509943_2372682296316837211_n

– Το κεφάλαιο «μουσική καριέρα» εν έτη 2016 φαντάζει ουτοπικό, ακόμα και για το εμπορικό είδος. Κάποιοι επιλέγουν τον αγγλόφωνο στίχο, πιστεύοντας ότι έχουν περισσότερες ελπίδες να κάνουν κάτι, πράγμα που είναι ακόμα πιο απίθανο γιατί μιλάμε για παγκόσμια αγορά. Τι συμβουλεύετε στα νέα παιδιά που ξεκινάνε τώρα να ασχολούνται με την μουσική; Οι Magic De Spell κατάφεραν ποτέ να ζήσουν από την μουσική τους;

Δε μας ενδιαφέρει η παγκόσμια αγορά. Εδώ βρίσκονται όλα όσα μας απασχολούν. Αυτά που μας κάνουν χαρούμενους κι αυτά που μας πληγώνουν. Ίσως κατορθώσεις περισσότερα πράγματα με το “έξω”, αν δεν το φλερτάρεις με όρους παγκοσμιοποίησης. Και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Εμείς, με ελληνικό στίχο και χωρίς να το βάλουμε στόχο, κληθήκαμε και παίξαμε στη Γερμανία, παρουσιάστηκαμε στο MTV, κερδίσαμε πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο low budget videoclip στη Γαλλία το 1994. Χωρίς να ειμαστε πλουσιόπαιδα,  κατορθώσαμε κατά καιρούς να ζήσουμε από τη μουσική μας. Αυτό όμως, δεν είναι αυτοσκοπός. Αν θέλεις να είσαι ανεξάρτητος, δεν πρέπει να εξαρτάσαι οικονομικά από την τέχνη σου.

– Ο επίλογος δικός σας … κλείστε όπως θέλετε, αφήστε ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rockap και τους ακροατές σας.

Εμείς οι ίδιοι θ’ αλλάξουμε τα πράγματα. Όλοι μας. Αν δεν αλλοτριωθούμε απ’ αυτά…

Ευχαριστούμε Rockap!

Magic de Spell line up:
Θοδωρής Βλαχάκης, ντραμς
Δημήτρης Μποτής, πλήκτρα
Γιώργος Λαγγουρέτος, φωνή
Γιώργος Αρχοντάκης, μπάσο
Βαγγέλης Θεοδωράκης, κιθάρα
Δημήτρης Δημητριάδης, φωνή

https://www.facebook.com/MagicDeSpell