Κυριακή λοιπόν (07-05-17) και στη Θεσσαλονίκη επικρατεί ακόμα ο απόηχος του κυπέλλου μιας και ο ΜΠΑΟΚ ήταν αυτός που το κατέκτησε μετά από 14 χρόνια. Είναι η μέρα που λίγοι και εκλεκτοί επιλέγουν να βγουν και να πιουν την μπυρίτσα τους απολαμβάνοντας ωραίες μουσικές από το να την αράξουν στον αναπαυτικό καναπέ τους χαζεύοντας το σάπιο κουτί της παραπληροφόρησης…

Έτσι κάναμε κι εμείς και επιλέξαμε το Silver Dollar για να περάσουμε ευχάριστα το βράδυ μας και για να απολαύσουμε ζωντανά τα αγαπημένα μας Γουρούνια Στο Διάστημα (διαβάστε παλαιότερο live report ΕΔΩ) και τις Μαύρες Κωμωδίες. Η είσοδος ελεύθερη και η μπύρα παγωμένη! Ίσως από τα τελευταία live της σεζόν, γιατί ο καιρός έχει αρχίσει ήδη να ζεσταίνει. Η έκπληξη της βραδιάς για μένα ήταν ο Αλέκος, φωνή από τους Γκούλαγκ, που ήταν υπεύθυνος για τον ήχο και έπαιξε και αυτός το δικό του ρόλο στη συναυλία.

Οι Μαύρες Κωμωδίες σχηματίστηκαν στην Αθήνα τo 2008 (αν δεν κάνω λάθος) από τον Μιχάλη Γαλαίο που αποφάσισε να αποχωρήσει τότε από την κιθάρα των Lost Bodies και να αφοσιωθεί στις δικές του μουσικές ανησυχίες. Τον τελευταίο χρόνο και για διάφορους λόγους (που δεν θα σας πω!) η βάση τους μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη. Ο Μιχάλης, για όσους δεν γνωρίζουν, ήταν ένα από τα βασικά μέλη των Έρεβος, ο οποίος έπαιζε κιθάρα, έγραφε μουσική και στίχους.

Με τον Μιχάλη ανταλλάζαμε ηλεκτρονικές κουβέντες που και που (οκ, είχε γίνει και μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο παρελθόν!) αλλά ποτέ δεν είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά. Είχα την τιμή λοιπόν να γνωρίσω αλλά και να ακούσω για πρώτη φορά ζωντανά τις μουσικές του που βγαίνουν μέσα από την ψυχή του. Γιατί μερικές φορές δεν είναι μόνο η μουσική αλλά και ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτή… Ένας τόσο γνώριμος και ταυτόχρονα απόμακρος ήχος που στριφογύριζε στα αυτιά σου και σου ξυπνούσε μνήμες μιας άλλης εποχής, μπλέκοντας το σήμερα με το χτες. Με την πρώτη κιόλας ακρόαση σου περνάνε ωραίες μελωδίες και σκοτεινούς ψυχεδελικούς ήχους χωρίς να αφήνουν πίσω το κομμάτι της ηχητικής έντασης και του πάθους. Ένα τρίο με μπάσο, ηλεκτρακουστική κιθάρα και φωνή, που έκαναν τον «θόρυβο» που χρειάζεται για να σε κρατάνε πάντα σε εγρήγορση. Σίγουρα ρόλο σε όλο το concept έπαιξαν και τα γυναικεία φωνητικά της Δέσποινας Μπισχινιώτη με την άψογη θεατρικότητά της και την ατμοσφαιρική απαγγελία σε στίχους του Μιχάλη αλλά και των Καζαντζάκη, Ρεμπώ… Δεν θα αφήσουμε απέξω όμως το μπάσο του Θοδωρή που έχει δέσει τέλεια, τον οποίο συναντάμε και στα Γουρούνια Στο Διάστημα.

Άξιζε τελικά να βγεις από το σπίτι σου Κυριακή βράδυ…

Από ό,τι μου εκμυστηρεύτηκε ο Μιχάλης Γαλαίος, βρίσκονται σε στάδιο αναζήτησης πληκτρά θέλοντας να κάνουν περισσότερο ατμοσφαιρικές τις ενορχηστρώσεις τους, οπότε όποιος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρεται για αυτό το είδος μουσικής ας επικοινωνήσει μαζί του.

Facebook: https://www.facebook.com/mavres.comodies

Κείμενο: Ανδρέας Σεϊντής