kaisasΟι Kaisas δεν είναι ακριβώς μία μπάντα με τη στενή έννοια του όρου, αλλά περισσότερο αυτό που λέμε πλέον “project”, μία συνήθεια που έγινε λατρεία στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Mastermind αυτής της προσπάθειας, λοιπόν, ο Μπάμπης στη σύνθεση, στιχουργία καθώς και στις κιθάρες και στο μπάσο. Στη φωνή είναι ο εξαιρετικός Mark Evans, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αξιόλογη σταδιοδρομία στους Heavens Edge, ένα glam rock συγκρότημα που έδρασε τέλη 80’s, αρχές 90’s στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στα τύμπανα είναι ο Allen Brunelle, ντράμερ των Mystic Force, επίσης Αμερικάνων prog power metalheads, o οποίος αποδίδει τα μέγιστα στο δίσκο.

Η ηχογράφηση του άλμπουμ έγινε σε 3 διαφορετικά μέρη, Θεσσαλονίκη, Βαλτιμόρη και Φιλαδέλφεια, και η μίξη και το μάστερ στην Αγγλία στα White Bear Studios, πράγμα που μαρτυρά την εμμονή του Μπάμπη για τελειότητα. Έτσι ο ήχος του άλμπουμ είναι αρκετά επαγγελματικός σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, αλλά θεωρώ πως ήθελε περισσότερο μπάσο στη μίξη και τα τύμπανα όχι τόσο τριγκαρισμένα.

Ο δίσκος αποτελείται από 51 λεπτά αγνής, και τίμιας ροκ μέταλ μουσικής, που θυμίζει έντονα τα 80’s glam rock σχήματα που μεσουράνησαν στην Αμερική, τότε. Οι φωνές είναι άψογες, και τα τύμπανα ρολάρουν όμορφα σε όλα τα μήκη και πλάτη του δίσκου, με όμορφα γυρίσματα και δυναμικές, δίνοντας έτσι το συνεχή ρυθμό και μπίτ που απαιτείται από το είδος. Το μπάσο είναι αρκετά κρυμμένο και οι κιθάρες είναι καλοπαιγμένες αλλά φτωχές και μονότονες. Επίσης θα ήθελα να ακούσω τον Μπάμπη να μας προσφέρει και λίγο παραπάνω τη σολιστική του ικανότητα σε κάτι πιο τεχνικό και γρήγορο. Τα διάφορα εφέ που ακούγονται στο δίσκο πλουτίζουν το άκουσμα αλλά καμιά φορά κουράζουν.

Συγκεκριμένα, ξεχώρισα πέραν της όμορφης διασκευής “Died in your arms tonight” τις όμορφες μελωδίες του “Wounded and alone” , και του “Helen” που συνοδεύεται από το όμορφο video clip. Ειδικά το 2ο μας υπενθυμίζει για άλλη μία φορά ότι ουδείς μεταλλας ατάλαντος στην καψουρομπαλάντα! Σε πιο γρήγορους ρυθμούς και πιασάρικα ρίφς, κινούνται κομμάτια όπως τα “Rocking in the digital world” που ανοίγει και τον δίσκο, “Baby don’t cry” ,“Poisoned heart”, με το τελευταίο να μου θυμίζει κάτι από …Ενδελέχεια στις κιθάρες και …Eloy στις φωνές.

Εν κατακλείδι ο δίσκος Degitalize είναι μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια από άλλο ένα Ελληνόπουλο με καλές στιγμές, που αξίζει την ακρόασή σας πριν το δεχτείτε ή το απορρίψετε, καθώς έχει χτιστεί από πολύ καλούς μουσικούς. Παρόλα αυτά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι το είδος και το στυλ που παίζεται στο άλμπουμ είναι λίγο ξεπερασμένο και οι συνθέσεις σε κάποια κομμάτια μοιάζουν να επαναλαμβάνονται και να κουράζουν. Νομίζω ότι με λίγη δουλειά και τύχη η προσπάθεια αυτή μπορεί να πάει καλά, καθώς κυρίως στο εξωτερικό υπάρχει κοινό που γουστάρει αυτό το είδος μουσικής. Προσωπικά, θα ήθελα να ξανακούσω τη μπάντα στη τρίτη τους δουλειά με λίγο διαφορετική μίξη, την ίδια θέληση και πάθος, λίγο λιγότερους στίχους και περισσότερο σόλο στα όργανα, και λίγο περισσότερη ακρόαση από τον συνθέτη σε πιο σύγχρονα ακούσματα.

Ιωάννης Δεγδέκης

https://www.facebook.com/kaisasband

https://myspace.com/babiskaisas

https://twitter.com/BabisKaisas

http://www.youtube.com/user/MrKaisas