Όταν η ανθρώπινη εξέλιξη του Homo Sapiens (σοφός άνθρωπος) αφεθεί στα επιστημονικά μουσικά χέρια κάποιων αλκοολικών τρελών, τότε μεταλλάσσεται σε Homo Σάπιοι! Αυτοί οι σοφοί σάπιοι άνθρωποι των σπηλαίων απ’τη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας τα προϊστορικά τους όργανα (μουσικά!) μας παρουσιάζουν την πρώτη τους ανεξάρτητη δουλειά με τίτλο «δεν μ’αρέσει να δουλεύω».

Η προσπάθεια αυτή αποτελείται από 19 ολόφρεσκες συνθέσεις με μία διασκευή έκπληξη στο τραγούδι «εκλογές» του Τζίμη Πανούση.  Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering έγιναν από την ίδια την μπάντα και οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Όπως λένε και στο cd ξεκίνησαν το 2009 και ολοκλήρωσαν στο τέλος του 2010 μετά από τάμα στον Άγιο κουκουρουκουκού! Μουσικά κινούνται σε punk rock μονοπάτια με όμορφες ska πινελιές που δένουν απόλυτα με το street rock ύφος της μπάντας (sex, beers & rock ‘n’ roll!). Μια ηχητική πανδαισία με κιθάρες, ντουμπερλέκι, μπάσο, ντέφι, σαφόφωνο, τύμπανα, τρομπόνι, με λίγο απ’ όλα και μπόλικο αλατοπίπερο! Τα εύσημα να δώσουμε και στη Μαρία Αλβανού για τα όμορφα σκίτσα της στο artwork.

Οι Homo Σάπιοι αυθεντικοί και αντιεμπορικοί δεν διστάζουν να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός του συγκροτήματος. Η έκφραση σκέψεων που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αλλά καταπιέζουμε, μέσω ευθέων και ειλικρινών στίχων. Στιχάκια χύμα στο κύμα, λόγια σταράτα με όλη την χυδαιότητα και τις ύβρεις που χρειάζεται για να περιγράψεις μια κατάσταση χωρίς να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου. Ο στίχος είναι κοινωνικός «Ζουν ανάμεσα μας μαλάκες ασφαλίτες, ζουν ανάμεσα μας κωλόμπατσοι…» και χαβαλετζίδικος «Γι’ αυτό πες στα αφεντικά να βάλουνε στον κώλο τα λεφτά τους, είμαι κοπρίτης με ιδανικά δε γουστάρω να ιδρώνω στην υγειά τους…» χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ό,τι με το να κάνεις πλάκα δε λες αλήθειες.

Αξίζει να στηρίζουμε τις ανεξάρτητες προσπάθειες που στόχο δεν έχουν το κέρδος αλλά να ακουστεί η φωνή του κάθε καλλιτέχνη. Homo Σάπιοι ούγκα μπούγκα!

Κείμενο: Αντρέας Σεϊντής