Σ’ ένα δίκαιο κόσμο το “The Roughest Sea” θα ήταν το ιδανικό ντεμπούτο και οι gravitysays_i  το next big thing για τον μουσικό τύπο παγκοσμίως. Ο δίσκος πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να κυκλοφορήσει, μα η μπάντα δεν πτοήθηκε και τελικά είδε τις προσπάθειές της να τελεσφορούν.


Περνώντας στο δια ταύτα του άλμπουμ, παρατηρούμε την αγάπη των gravitysays_i για τα διάφορα μουσικά είδη. Διασχίζοντας τις παρυφές του prog-rock φτάνουν  μέχρι τα μονοπάτια της μοντέρνας folk-pop και μπολιάζουν τις κλασικίζουσες επιρροές τους με post-rock, αλλά και με ηλεκτρονικές πινελιές.

Αναμφίβολα, στις καλύτερες στιγμές του δίσκου συγκαταλέγεται το επικό “Gravity Says I”, με το εκρηκτικό του φινάλε και το delay της κιθάρας να διαπερνά όλες τις αισθήσεις. Το νευρωτικό rhythm section του “The Air” και η post everything  βάση του, διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Το “Egoist” αποτελεί το εφαλτήριο για τις νυχτερινές περιπλανήσεις, με το επαναλαμβανόμενο ηλεκτρονικό του beat να χτίζεται από τα διάφορα εφέ και την μελωδία της ακουστικής κιθάρας. Σιγά σιγά, οι τόνοι πέφτουν με το μελαγχολικό “Pairs” και τα γυναικεία φωνητικά συναρπάζουν και πάλι. Ιδιόμορφα είναι τα φωνητικά και οι αρμονίες του “Siamese”, που μας εισάγουν στο κλειστοφοβικό του κλίμα.

Περιμένοντας την εσωτερική ενδοσκόπηση, συναντάμε το “Objects In Mirror Are Closer Than They Appear”, που την προσφέρει απλόχερα. Το πιο φωτεινό τους κομμάτι μέσα από τυμπανοκρουσίες δεν αργεί να φτάσει. Ο λόγος για το “Wicked Sky”, στο οποίο η αιθέρια φωνή της ερμηνεύτριας και συνεργάτιδας του τριμελούς σχήματος Δέσποινας Σταμάτη, μαγνητίζει. Αυτό αποτελεί και το κύκνειο άσμα ενός δίσκου, με  9 κομψοτεχνήματα. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το artwork της δουλειάς αυτής αντιπροσωπεύει οπτικοποιημένη όλη την μαγεία της.

Απ’ το αποτέλεσμα, επωφελούνται και οι δύο άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές. Η εταιρεία Σείριος του Μάνου Χατζιδάκι απ’τη μία, η οποία θα πρέπει να τρίβει να χέρια της με την ένταξη της μπάντας στον κατάλογό της και απ’ την άλλη οι gravitysays_i, πρώην Cloudscape, που θα πρέπει να νοιώθουν ανακούφιση με την ευρεία αποδοχή που έτυχε το έργο τους.

Καλύτερες στιγμές: “Gravity Says I”, “Egoist”, “Wicked Sky”

Στο δίσκο συμμετέχουν οι :
Νίκος Ρέτσος (Σύνθεση)
Μάνος Πατεράκης (Στίχοι, Φωνητικά)
Δέσποινα Σταμάτη (Φωνητικά)
Δημήτρης Χατζημήτρος (Μπάσο)

Πλέον το γκρουπ αποτελείται απ’ τους:
Νίκο Ρέτσο
Μάνο Πατεράκη
Πλάτωνα Καπρίδη

Από τον Παναγιώτη Σταθόπουλο