fool-in-the-boxΟι τριμελείς Fool in the Box δραστηριοποιούνται στα μουσικά πράγματα της Αθήνας από το 2006 , έχοντας γράψει ήδη ένα EP , το “Faces” το 2014 και τώρα επανέρχονται με ένα full album. Το τρίο αποτελείται από τους Aπόλλωνα Αβατάγγελο ( φωνητικά, κιθάρες), τον ‘Αγη Βουγά (μπάσο) και τον Γιώργο Ράδο (ντραμς), έχοντας ως αφετηρία τον ήχο του grunge, μπολιάζοντας τον με δικά τους progressive αλλά και λίγα ψυχεδελικά στοιχεία. Αναλυτικά στα του άλμπουμ τώρα :

Το cd ανοίγει με το Burning straw, ένα κατά βάση ήρεμο κομμάτι που μας εισάγει στον ήχο των Fool in the Box, με τις ανάποδες κιθάρες να αποκτούν χαρακτηριστική υπόσταση μέσα στο κομμάτι και αμέσως μετά έρχεται το Charcoal laces,μια ευχάριστη έκπληξη  με ένα δαιμονισμένο τέμπο να ανεβάσει τις ταχύτητες, μετά από ένα ιδανικό intro εγχόρδων, και το κομμάτι στην πορεία ξεδιπλώνεται. To Mental hygiene που ακολουθεί με τις κοφτές , νευρικές κιθάρες και την περίπλοκη δομή παραχωρεί την θέση του στο Crude , ένα σαφώς πιο στιβαρό και αργόσυρτο track, με ζεστές κιθάρες . Πέμπτο στο cd βρίσκουμε το Rotten Icon, ένα κοφτό rhythm section μέσα στο οποίο προλαβαίνουν να αναπτυχθούν κάποια ενδιαφέροντα σόλο και ύστερα έρχεται μια διασκευή στο She’s so heavy των Beatles, με μια progressive προσέγγιση πάνω στο αρχικό track και ωραία εναλλαγή ρυθμού. Το Strip our love, είναι ένας ηλεκτρικός δυναμίτης με ισορροπημένα σόλο και παραχωρεί την θέση του στο On thin ice, ένα mid tempo track,με εξαίσια space φωνητικά και ιδανική κορύφωση. ‘Ενατο track συναντάμε το Letter to conceal, ένα πολύπλοκο και νευρικό κομμάτι, το οποίο διαδέχεται το Craven bent, με σαφώς πιο ζεστές χρωματικές και ήρεμο mood. Προτελευταίο track βρίσκουμε το Horses, ένα καθαρόαιμο grunge anthem, που πατάει πάνω στους κανόνες του είδους και τέλος για outro θα ακούσουμε το the Hook, ένα track με εκρηκτικό κιθαριστικό riff.

Ως μπάντα οι Fool in the Box έχουν κάνει μια αξιόλογη δουλειά, πράγμα που φαίνεται και από το επίπεδο ηχογράφησης, μίξης και παραγωγής του ήχου, στο όμορφο και ταιριαστό artwork αλλά και στην συχνότητα με την οποία δισκογραφούνε, 1 άλμπουμ και 1 EP σε δέκα χρόνια δεν δείχνει κάποια ανάγκη για βιασύνη. Από την άλλη η δουλειά τους είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη, με αποτέλεσμα να μην σε κερδίζει με την πρώτη ακρόαση, προσωπικά δε, χρειάστηκαν σχεδόν 2 μήνες ακρόασης για να ξεκλειδώσω τα στοιχεία που μου άρεσαν σε αυτήν την εργασία. Ως μουσικοί και οι 3 είναι κορυφαίοι και έχουν κατακτήσει ένα δυσθεώρητο επίπεδο δεξιοτεχνίας όσο και δεσίματος, όμως έχω την αίσθηση πως αυτό ακριβώς είναι και ο παράγοντας-βαρίδι που τους κρατάει μακριά από την δημιουργία ενός hit ευρείας αποδοχής. Υπάρχουν απίστευτες στιγμές ηχητικής αδρεναλίνης, riffs που σε ταρακουνάνε , δυνατές μελωδίες ( πχ Charcoal laces, Ηοοκ, ) αλλά η πολυπλοκότητα των συνθέσεων δεν αφήνει αυτές τις βασικές μελωδίες να αναπνεύσουν και έτσι χάνεται η ευκαιρία για μια μεγάλη επιτυχία, από την άλλη ίσως να αποτελεί και ενσυνείδητη απόφαση του γκρουπ όποτε δεν συντρέχει λόγος αλλαγής ή διόρθωσης. Καλή συνέχεια στους Fool in the Box!

Δημήτρης Βασιλειάδης

Tracklist:
1) Burning straw
2) Charcoal laces
3) Mental hygiene
4) Crude
5) Rotten icon
6) I want you (she’s so heavy)
7) Strip our love
8) On thin ice
9) Letter to conceal
10) Craven bent
11) Horses
12) The hook

https://soundcloud.com/bandcomplete