DirtyFuseTους Dirty Fuse ( Κώστας Μπάκουλας-κιθάρα, Μανώλης Κισαμιτάκης- σαξόφωνο, Χρήστος Κόγιος- ντραμς, John Drake-μπάσο, Duda Victor-κιθάρα ) τους πρωτογνωρίσαμε με το πρώτο τους σαρανταπεντάρι πριν 2 περίπου χρόνια, μια κατάθεση ζεστή και ελπιδοφόρα. Άμεση συνέχεια αποτελεί το παρών ομώνυμο πρώτο τους άλμπουμ, το οποίο περιέχει 12 συνθέσεις, εκ των οποίων οι 11 είναι δικές τους συνθέσεις ενώ υπάρχει και μια συγκλονιστική διασκευή στο «Ακρογιαλιές δειλινά» του Τσιτσάνη, μεταφρασμένο ως “Sunset beach”. Σε γενικές γραμμές μένουν πιστοί στο αγνό και ανόθευτο πνεύμα του surf, το οποίο υπηρετούν με σοβαρότητα, ενώ δεν διστάζουν να προχωρήσουν και ένα βήμα παραπέρα την μουσική τους. Αναλυτικά στην ακρόαση :

To εναρκτήριο Your brain is calling εισάγεται με μια απίστευτη ρετρό μελωδία 4/5 που «κλέβει» με πολύ γουστόζικο τρόπο όλα τα κατασκοπικά μουσικά μοτίβα του 60 για να τα μετουσιώσει σε μια ιντριγκαδόρικη μελωδία. Δεύτερο στο cd  έρχεται η μεγάλη έκπληξη του δίσκου, η διασκευή στον Τσιτσάνη υπό τον τίτλο Sunset beach , η οποία μπορεί επάξια πλέον να σταθεί δίπλα στην Μισιρλού και σίγουρα μας αναγκάζει να τους βγάλουμε το καπέλο για τους ορίζοντες που άνοιξαν (και μετέπειτα χρησιμοποίησαν άξια στο νέο τους album Surfbetika) πάνω στην αξιοποίηση του απίστευτου μουσικού πλούτου που έχουμε. Τρίτο στο cd βρίσκουμε το A blade from Damascus με την νευρώδη παρουσία του σαξοφώνου να φτιάχνει δαιδαλώδη ηχητικά μονοπάτια και ακολουθεί κατά πόδας το Broken wheels με ένα ξερό μπάσο από την εισαγωγή να δίνει το στίγμα. Πέμπτο track συναντάμε το Surf lady με τα ντραμς να παίρνουν το πρώτο χέρι και να οδηγούν σε μια ωραία μελωδική μανιέρα ενώ το  Reverb land μας επαναεισάγει σε πιο νουάρ 60’ς κλίμα. Ακολούθως το Red moon groove-άρει ασύστολα με το σαξόφωνο να δίνει πάλι τον κατάλληλο τόνο και έρχεται το Cowgirl gone surfing με το στακάτο τέμπο του να κρατήσει αμείωτη την ένταση.  Ένατο track στο cd είναι το Surfin’ Bahia με μια αξεπέραστη… διπλοπενιά να θερίζει το κομμάτι από άκρη σε άκρη και αμέσως μετά το Kite to the stars με τα ογκώδη νραμς να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με το πιάνο και το σαξόφωνο σε μια αέναη κορύφωση. Προτελευταίο track  είναι το Black hole με τις κιθάρες να δένουν τέλεια με ένα δαιμονισμένο τουμπελέκι, παραδίδοντας για δεύτερη φορά μαθήματα στο ίδιο άλμπουμ, πάνω στο πόσο καλά έχουν χωνέψει και χρησιμοποιούν την μουσική μας παράδοση. Το cd κλείνει με το Last wave ,πάνω στα γνωστά garage-surf μονοπάτια που κατέχουν καλά.

Η συνολική αίσθηση που αποκομίζεις από αυτό το cd είναι πως οι Dirty Fuse με την μουσική τους ευρύνοια έχουν ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και φυσικά έχουμε να περιμένουμε πάρα πολλά ακόμα. Ήδη, πέρα από το πληρέστατο αυτό cd , έχουν ήδη κυκλοφορήσει την νέα τους εκπληκτική δουλειά υπό τον τίτλο Surfbetika, τολμώντας άλλο ένα εξαίσιο πάντρεμα. Μπράβο και πάλι στα παιδιά για αυτήν αλλά και την επόμενη δουλειά τους!

 

Tracklist:

1)Your brain is calling

2)Sunset beach

3)A blade from Damascus

4)Broken wheels

5)Surf lady

6)Reverb land

7)Red Moon

8)Cowgirl gone surfing

9)Surfin’Bahia

10)Kite to the stars

11)Black hole

12)Last wave

 

http://www.dirtyfuse.com/

 

Bασιλειάδης Δημήτρης

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ