894231771927Υπάρχουν ακόμη μπάντες που ξεφεύγουν απ’ τα τετριμμένα και που αγαπάνε πραγματικά αυτό που κάνουν. Οι Deadbeat Escapement αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα. Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι υπάρχουν επιρροές από συγκροτήματα όπως Roxy Music, Genesis, King Crimson. Η αλήθεια είναι ότι το συγκρότημα μπορεί να «πατάει» στο είδος που ονομάζεται “art rock”, αλλά επεκτείνει κατά πολύ τους ορίζοντές του, θυμίζοντας ενίοτε Interpol ή Deus- ειδικά σε κομμάτια όπως τα Big Black Long Clawed Frog και The Hole.

Εμφανίζονται με το όνομα Deadbeat Escapement απ’ το 2006 κι αποτελούνται απ’ τους Τρύφωνα Τρυφωνόπουλο (guitars), Νίκο Στεφανόπουλο (bass), Ιωάννη Kοψίνη (drums),  Άλεξ Φραγκάκη (vocals, guitars) και Αγγελική Βαρδάκα (female vocals). Πηγαίνοντας  πολύ πίσω στο χρόνο ανακαλύπτουμε πως όλα τα σημερινά μέλη του γκρουπ έχουν κάτι να τους συνδέει με το συγκρότημα The Beat  που δημιουργήθηκε πίσω στο μακρινό 1964. Ο ήχος των The Beat ήταν  εμπνευσμένος απ’ τους The Beach Boys κι εμφανίζονταν σαν cover band σε πάρτι της εποχής, παίζοντας παράλληλα και μερικά δικά τους κομμάτια.

Με κάποιες περιόδους μικρών παύσεων συνέχισαν να εμφανίζονται ζωντανά για όλη την δεκαετία του ’70, ενώ το 1985 ο μπασίστας των The Beat βρέθηκε  να παίζει μαζί με τον υιό του στην μπάντα. Ο ήχος τους αυτή τη φορά ήταν εμπνευσμένος από τον dark wave ήχο των Cocteau Twins, Lush και  Pale Saints και τα’ όνομά τους αλλάζει σε  Deadbeat. Απ’ το 1985 και μετά πολλά μέλη της μπάντας άλλαξαν, καθώς επίσης και το μουσικό τους ύφος Το 2006 τ’ όνομα του συγκροτήματος  γίνεται Deadbeat Escapement και φτάνοντας  στο σήμερα ανακαλύπτουμε πως  όλα τα μέλη της μπάντας είναι απόγονοι των μουσικών που δημιούργησαν τους The Beat το  1964. Κάπως έτσι, φαντάζομαι, φτιάχνονται οι ιστορίες στο Μεγάλο Βιβλίο του rock ‘n’ roll…

Μετά απ’ αυτή την πολύχρονη διαδρομή ηχογραφούν στο Noise Box Studio την πρώτη  ολοκληρωμένη δισκογραφική τους δουλειά  και υπογράφουν συμβόλαιο με την EMG Records, ενώ το  CD τους με τον τίτλο “Contradiction” κυκλοφορεί  στην Αμερική- τον Μάρτιο του 2013.

Το Contradiction είναι ένα άλμπουμ που ακούγεται απ’ την αρχή ως το τέλος κι αυτό- ειδικά στις μέρες μας- είναι μεγάλο κατόρθωμα για ένα σχήμα. Κρατάει το ενδιαφέρον σου αμείωτο, «μπερδεύοντας» μ’ ένα σχεδόν μαγικό τρόπο, μελωδίες και ρυθμούς αλλοτινών- κι όχι μόνο- εποχών. Θα ήθελα να δω τους Deadbeat Escapement στη σκηνή. Είμαι σίγουρος ότι ξεδιπλώνουν ακόμα καλύτερα το ταλέντο τους ζωντανά…

Αρχιμήδης Γ. Παναγιωτίδης

 

Είδος: Art Rock

 

Τα τραγούδια:

1.            M2
2.            Big Black Long Clawed Frog
3.            The Hole
4.            Post Mortem
5.            A Friend
6.            Contradiction
7.           Euphoric
8.           The Stand Alone
9.           Posterise
10.         A Maze
11.         Color Blind

 

H σελίδα τους στο facebook