Στην θεματική και στιχουργική τοποθέτηση των Cyanna Mercury όλα είναι έξοχα συν-υφασμένα με την μυθολογία (αρχέτυπα), την λαϊκή παράδοση (folk στοιχεία), την θρησκεία (ορθόδοξες προσευχές και ρυθμοί λιτανείας) και την λογοτεχνία (γοητεία). Οι ερμηνείες είναι ανοιχτές για όλους όμως η μουσική είναι που μιλάει στα πιο βαθιά σημεία της ψυχής.
Φαντάσου λοιπόν μια τράπουλα ταρώ από εκείνες που έχουν οι ιεροφάντες στα καραβάνια. Κάθε χαρτί λοιπόν έχει και ένα αρχετυπικό μορφοείδωλο απάνω της. Στο ένα λοιπόν το αρχέτυπο του Πατέρα να αιωρείται δυσοίωνο από πάνω σου αλλά ταυτόχρονα να είναι και απών ίσως κατά κάποιο τρόπο σύμφωνα με την Λακανική θεωρία του συμβολικού. Σε ένα άλλο ένα από τα εξίσου δυνατά αρχέτυπα η Γυναίκα. Εκείνη λοιπόν που έρχεται σαν την Νύχτα πάνω σε άλογο, ή η Λίλιθ το αρχέτυπο της γυναίκας που αναλόγως την ανάγνωση την ελεύθερη βούληση, ανυπότακτη απέναντι στην κυρίαρχη αφήγηση ή ενσαρκώνει τον Δαίμονα έναντι του Αδαμ. Ένας Δαίμονας που και αυτός σαν Αρχέτυπο περιφέρεται σιγά σιγά γύρω και τέλος σε τυλίγει σαν το Ερπετό. Αμαρτία, προδοσία, έρωτας, αυτογνωσία και για το τέλος μια υπαρξιακή και κοσμική συγκίνηση.
Μουσικά τώρα ο δίσκος κινείται στο ρεύμα της ψυχεδελικής ροκ και οριακά νέο-ψυχεδελικής με 60ς αναφορές στο garage rock αλλά και πολλά παγανιστικά–folk μέρη. Το πρώτο κομμάτι (video) καθοδηγούμενο από μπάσο που καταλήγει σε θρησκευτική λιτανεία καθοδηγούμενη από την Κατερίνα Καφετζή εν είδη πρωθιέρειας ακουλουθείται από το «Hermes» αφιερωμένο στον Ερμή (τον Τρισμέγιστο σύμφωνα με το μυστικιστικό spoken word). Η σύνδεση έγινε λοιπόν με το «Lunatic» όπου το κομμάτι είναι λουσμένο στα 60ς πλήκτρα και τις φωνές του Σπυρέα που στην μέση γίνονται πιο μακρόσυρτες εν είδη αμανέ με το μπουζούκι του Κώστα Καραγιαννάκη να συμπληρώνει την ανατολίτικη αναφορά με ένα μυσταγωγικό ταξίμι. Η θρησκευτική ωδή στον Απόλλωνα για την συνέχεια ρίχνει τους ρυθμούς για να μας προετοιμάσει για το σκοτεινό goth ροκ «Ode To The Absent Father». Τα 60ς πλήκτρα του Νικ κυριαρχούν μαζί με τα στακάτα ντραμς του Ντένις στον boogie ύμνο «Lilith». Η συνέχεια ανήκει στο «If We Were Blind» (video με αναφορές στον ελληνικό κινηματογράφο) που εν είδη θρηνωδίας και σχεδόν doom rock οδηγεί στο mid tempo «Nothing We Can Do» που και σε αυτό όπως και πιο πάνω στο «Lunatic» το ανατολίτικο ξέσπασμα έρχεται στην μέση με τον σαντούρι της Στέλλας Βαλάση. Φυσικά δεν μας ξενίζει μιας και τον περασμένο Δεκέμβρη η μπάντα κυκλοφόρησε το βασισμένο σε ποντιακά κάλαντα «Pontian Carols» . Το προτελευταίο garage-άτο «Snake» (video) είναι από τις up tempo στιγμές του δίσκου και το κλείσιμο έρχεται με το συγκλονιστικό και μυσταγωγικό «There Will Be A Night» (video) που έρχεται σαν κάθαρση να καταπραΰνει την ψυχή με την αριστοτεχνική του τοποθέτηση.
Το επίπεδο παιχτικά αλλά και από άποψη παραγωγής δείχνει το πόσο διαβασμένη και πηγαία ταλαντούχα μπάντα είναι τα παιδιά, κάνοντας έτσι δύσκολο το έργο για τις φετινές λίστες του 2016 με τις τοπ κυκλοφορίες, έχοντας μάλιστα και την «πολυτέλεια» να αφήσουν έξω από την δισκάρα τους άσσους στο μανίκι όπως το «Dirty Things» και την διασκευη «Four Hoursemen» στην μπάντα τοτέμ του ελληνικου progressive rock τους Aphrodite’s Child. Οι φίλοι των The Doors, Jefferson Airplane, των obscure Gandalf αλλά και των 13nth Floor Elevators του μεγάλου Rocky Erickson, του Nick Cave, των Black Angels, των The Cult και των Wovenhand θα λατρέψουν! Δίχως η μπάντα να περιορίζεται στο τότε μιας και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και από την μοντέρνα ψυχεδελική σκηνή που απολαμβάνει airplay τα τελευταία χρόνια.
Το βαλκανικό τους τουρ ξεκίνησε και καταλήγει στο μεγάλη homecoming release παρουσίαση του Archetypes στο Gagarin 205 στην Αθήνα με εξαιρετικούς καλεσμένους τους Κύριος Κ. & Circassian και σύντομα θα ακολουθήσει ένα κυπριακό και ένα ελληνικό τουρ για την προώθηση του δίσκου. Έχοντας δει την μπάντα ίσως στο πιο αρμοστό για αυτούς χώρο (στο φετινό Ziria Fest) και με συναυλιακές εμπειρίες στο παλμαρέ της μπάντας όπως το Defcon και New Long αλλά και οι support εμφανίσεις σε μεγάλα διεθνή ονόματα όπως οι The Raveonettes, Kikagaku Moyo, The Myrrors, Editors και οι Sonic Jesus συστήνω να δείτε αυτή την συναυλιακή εμπειρία.
Σταύρος Παπαγεωργόπουλος
“All of this not now but after, all of this not here but somewhere, not in this land,
not in this life but later, later”
Τα τραγούδια:
1. Horse Dark as Night
2. Hermes
3. The Lunatic
4. Apollo
5. Ode to the Absent Father
6. Lilith
7. If We Were Blind
8. Nothing We Can Do
9. Snake
10. There Will Be A Night
Οι Cyanna Mercury είναι:
Σπυρέας Σιδ: φωνητικά & κρουστά (τουμπερλέκι στο Lunatic)
Νικ Σιδ: πλήκτρα
Diamond Pr: κιθάρες
Ντένις Παναγιωτίδης: τύμπανα
Δημήτρης Γεωργόπουλος: μπάσο
Στο δίσκο συμμετείχαν και οι:
Κάφκα: φωνητικά στα κομμάτια Horse Dark As Night, Hermes & Ode To The Absent Father
Esterina: δεύτερα φωνητικά στα Horse Dark As Night, The Lunatic, Lilith, There Will Be A Time
Στέλλα Βαλάση: σαντούρι στο Nothing We Can Do
Κώστας Καραγιαννάκης: μπουζούκι στο The Lunatic
Phil Diamond: δεύτερα φωνητικά στο Lilith
Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο αμερικανός Kyle Fite και το layout ο Bewild Brother.
Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στα Artracks Studios από τον Δημήτρη Λιλή και την ίδια την μπάντα στην παραγωγή στην οποία συμμετείχε και ο Άλεξ Μπολμπάση ο οποίος ανέλαβε και την μίξη. Το μάστερ έγινε από τον James Plotkin (Electric Wizard, Moon Duo, Merzbow, John Carpenter, St. Vitus etc.).
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:
http://cyannamercury.com
http://cyannamercury.bandcamp.com
https://www.youtube.com/c/cyannamercury
https://www.facebook.com/CyannaMercury
https://www.instagram.com/cyannamercury/
https://twitter.com/CyannaMercury
https://soundcloud.com/cyannamercury
https://play.spotify.com/album/7lfaYHwH4MDowZlaNA8PGh
https://itunes.apple.com/us/album/archetypes/id1170587112