O Βολιώτης Σπύρος Χαρμάνης μας παρουσιάζει το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ του , μετά το Just Another Story, δίνοντας της δυνατότητα να το πάρεις μέσα από την επικοινωνία με τον ίδιο. Η φιλοσοφία του Χαρμάνη είναι προσανατολισμένη στο να φτιάχνει concept αλμπουμ , θεωρώντας πως έτσι θα μπορέσει να αποδώσει καλύτερα το εσωτερικό του ταξίδι και να το μοιράσει μεταξύ ειλικρινών προθέσεων , κακών επιλογών και ρήξης και συμφιλίωσης με την αποδοχή του ίδιου του ταξιδιού. Στο ταξίδι του αυτό τον συνοδεύουν οι Θεόδωρος Παπαδημητρίου στο cello, Μελίνα Κυρίτση και Σοφία Νάσσιου στα φωνητικά και αρκετές συμμετοχές με «εξωτικά» όργανα όπως darbuka,daval κ.α.

Στο concept αυτό άλμπουμ παντρεύονται διάφορα είδη μέσα από τις πετυχημένες ενορχηστρώσεις δημιουργώντας ένα όμορφο αποτέλεσμα. Το cd ανοίγει με το Pushing The Sky, ένα κομμάτι με όμορφα κρουστά που φτιάχνουν μια oriental psych ατμόσφαιρα και περνάνε και στο The Great Outdoors που δυναμώνει σταδιακά την ένταση, προσθέτοντας στην παλέτα του μια πιο πλήρη ενορχήστρωση. Το Entry wounds με τα ζεστά όργανα του και την Calexico αισθητική δείχνει τον δρόμο προς το πιο εξηλεκτρισμένο Subconscious , με τα alternative ηχοχρώματα και τις παραμορφωμένες κιθάρες να φτιάχνουν το ανάλογο κλίμα. Το πέμπτο track “You ‘ve met someone” μας φανερώνει τις κλασικές progressive καταβολές του δημιουργού του, φτιάχνοντας ένα Floyd-ικο κομψοτέχνημα και το Better Halves με τις slide κιθάρες του και την σταδιακή κορύφωσή του είναι ένας μικρός ύμνος με απίστευτες καλοδουλεμένες λεπτομέρειες στο βάθος. Το Hinder έρχεται σαν φυσική προέκταση του προηγούμενου track και έχει μια κορύφωση που βγαίνει μέσα από τις φωνητικές ακροβασίες και τα συνεχή σκαμπανεβάσματα της κιθάρας και το Open wound με τις ζεστές ακουστικές του κιθάρες σε εισάγει στον περίεργο ονειρικό κόσμο του δημιουργού τους και σε ένα απρόσμενο ηλεκτρικό τέλος. Ένατο track στο cd βρίσκουμε το The Glacier με μια συνεχόμενη ηλεκτρική ένταση να το διαπερνά από την αρχή μέχρι το τέλος και δίνει την σκυτάλη στο Our Times expires ,ένα κατά βάση ακουστικό track με ζεστά φωνητικά και αλα Mexicana κιθάρες. Στην συνέχεια έρχεται το September με το πιάνο να δίνει μια άλλη διάσταση στο τραγούδι και βαριές stoner κιθάρες με παραμορφωμένα φωνητικά να παίρνουν τα ηνία και να παντρεύονται ιδανικά με τουμπελέκια που κεντάνε το Exit wound και το κορυφώνουν σταδιακά μέχρι το αποχαιρετιστήριο Say Goodnight που ενωμένο και αδιαίρετο με τα υπόλοιπα κλείνει ιδανικά ένα καλοζυγισμένο και δουλεμένο άλμπουμ.

Η εικόνα που σου αφήνει το “Wounds” είναι πως ο Σπύρος Χαρμάνης μάλλον έχει γεννηθεί στην λάθος χώρα αφού το αμάγαλμα progressive ήχου με ψυχεδελικές νότες και ανατολίτικα περάσματα έχει μια μοναδικότητα και διατηρεί μια ταυτότητα αναγνωρίσμη από μακριά αλλά εάν ζούσε στην Αγγλία θα έκανε τον μουσικό τύπο να παραμιλάει μαζί του. Για τα δεδομένα της ψωροκώσταινας, πολύ φοβάμαι πως ένα τέτοιο προχωρημένο άλμπουμ θα κάνει αρκετό καιρό για να αναγνωριστεί στον βαθμό που του αναλογεί.

Βασιλειάδης Δημήτρης

Είδος: Neo Psych-Progressive

Σύνδεσμος: http://www.spyros-charmanis.com/

Tracklist:
1.Pushing The Sky
2. The Great Outdoors
3. Entry Wound
4. Subconscious
5. You’ve Met Someone
6. Better Halves
7. Hinder
8. Open Wound
9. The Glacier
10. Our Time Expires
11. September
12. Exit Wound
13. Say Goodnight