Το πρώτο full length album των Bugul Noz παρουσιάστηκε πριν από μόλις λίγο καιρό, ονομάζεται “Night Shepherd” και αποτελείται από 10 κομμάτια που κινούνται σε γραμμές stoner και heavy rock με ψήγματα καθαρού doom σε αρκετά κομμάτια.

Η πενταμελής μπάντα, που συστήθηκε στην Κόρινθο το 2008, κατάφερε να δημιουργήσει μια πρώτη δουλειά που έχει τόσες μουσικές αναφορές, καθιστώντας δύσκολη όχι μόνο την κατάταξη του στυλ τους σε ένα μουσικό είδος (κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται έχει γίνει τάση στα σύγχρονα γκρουπ, που δε φοβούνται να πειραματιστούν), αλλά και κάνοντας ευκολότερη την ακρόαση των κομματιών υπό το πρίσμα μιας πιο συνολικής σύνθεσης.

Το εναρκτήριο κομμάτι “It’s more than a feeling” κάνει μια ενδεικτική αλλά ήπια εισαγωγή, φέρνοντας αρκετά σε Brant Bjork και δίνοντας ωραία πάσα στο πιο δυναμικό “Braincell genocide”, περνώντας έπειτα στο “13th Floor”, που ξεχωρίζει για την πιο doom ατμόσφαιρα, σε στυλ Danzig, που ολοκάθαρα αποπνέει. Έχοντας φτάσει στο 3ο κομμάτι είναι σκόπιμο να γίνει αναφορά στη φωνή της μπάντας, που εμφανώς μπορεί να αλλάξει χροιά και να κινηθεί τίμια και άνετα τόσο στα μελωδικά όσο και στα πιο άγρια και βρώμικα μέρη, αφήνοντας όμως την αίσθηση πως δεν έχει δουλευτεί αρκετά και πως στο μέλλον μπορεί να γίνει πολύ πιο βαθιά και έντονη, ώστε να μην είναι υποστηρικτική της μουσικής αλλά να απελευθερωθεί και να απογειώσει τα κομμάτια.

Προχωρώντας στην ακρόαση στεκόμαστε στο “Amused”, 6ο στη σειρά, που διαφοροποιείται από το πνεύμα του υπόλοιπου άλμπουμ, με φωνητικά όμοια Mudriczki και dark ατμόσφαιρα. Το “King of my life”, γρήγορο, βρωμιάρικο, στομωμένο επιθετικό stoner αποτελεί ενδιάμεση στάση για το πέρασμα σε ένα πιο folkish blues μελαγχολικό κομμάτι, το “Train inside my head blues”, που δίνει σκυτάλη στο “Come in the end” και μια γρήγορη, υφέρπουσα, μη αναμενόμενη πανκ αλητεία.
Φινάλε δε πιο δυναμικό δε γινόταν, αφού το “Ash Upon the Snow”, γκαζώνει, φρενάρει και μουτζώνει, αφήνοντάς σε να θέλεις να πατήσεις το repeat γιατί δεν κατάλαβες ακριβώς τι έγινε.

Διασπώντας το άλμπουμ στα κομμάτια του, θα μπορούσε μια χαρά το καθένα να ανήκει σε διαφορετική μπάντα, ενώ το σύνολό τους δείχνει ξεκάθαρα τα μουσικά ακούσματα των μελών και το πόσο καλά δένουν αυτά μεταξύ τους. Θα ήθελα στο μέλλον να έχω μια πιο ξεκάθαρη και αποφασισμένη εικόνα, μετά από αυτή την πρώτη προσεγμένη και ελπιδοφόρα δουλειά. Η φωνή, με τόσες δυνατότητες, πραγματικά μπορεί να πάει αυτή τη μπάντα σε άλλα επίπεδα.

Οι Bugul Noz είναι:
Babryzze – Vocals
Mimis – Guitar
Antonis – Lead Guitar
Chris – Bass,
Panagiotis – Drums

Κείμενο: Αλεξία Ζαφειροπούλου