Ακούγοντας το συγκρότημα Biribiri ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα καταρχήν από το …όνομα του. Πάντα πίστευα πως συγκροτήματα ή καλλιτέχνες που έχουν διαλέξει –μάλλον όχι τυχαία-  ένα παράξενο όνομα για να εκφραστούν …πηγαίνουν μπροστά. Δεύτερον από τη μουσική τους μιας και τα πεδία στα οποία κινούνται έχουν να κάνουν με τη rock αλλά και funk music. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους ως funk/ rock/ Zouk… και έχουν δίκιο σε αυτό αν και σε κάθε περίπτωση η μουσική είναι μια, οι ταμπέλες είναι για τα δισκάδικα οπότε εμείς κρατάμε αυτό που ακούμε 🙂
Τι ακούμε ; Ένα καλοδουλεμένο σχήμα, παράξενα όμορφο ηχητικά, με πολύ καλά φωνητικά να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα όργανα του γκρουπ όπως τρομπέτα, τύμπανα, τενόρο σαξόφωνο, κιθάρα, μπάσο,  congas, bongos. Με έντονη χορευτική διάθεση και με τον αυτοσχεδιασμό να κυριαρχεί ακούς με ευχαρίστηση από την αρχή μέχρι το τέλος ένα δίσκο που έκανε την εμφάνιση του εντελώς ξαφνικά προτείνοντας πρωτίστως την ουσία της μουσικής ανεξαρτήτως είδους και ιστορικής προέλευσης : την καλλιτεχνική άποψη.

Είναι άλλωστε ένα σύγχρονο γκρουπ που τα έχει όλα : Αξιόλογα μέλη, προσωπικό ύφος, καλλιτεχνικές ανησυχίες μπολιασμένες με διάφορα ενδιαφέροντα όργανα, έξυπνους στίχους και σπάνιους  τίτλους τραγουδιών, φροντισμένη παραγωγή. Από το 2003 και την Κρήτη –τον τόπο γνωριμίας και… δημιουργίας των biribiri- φτάσαμε να μιλάμε για αυτό το καταπληκτικό δισκογραφικό ντεμπούτο που φτάνει στα χέρια μας μέσω της αξιόλογης εταιρείας Spinalonga Records μιας εταιρείας που σε πείσμα των καιρών και της πεθαμένης εδώ και χρόνια εγχώριας δισκογραφίας καταφέρνει να βγάζει μερικές από τις σπουδαιότερες δουλειές των τελευταίων ετών. Ίσως γιατί ξεκίνησε σωστά, με γνώση και υγιή σκέψη  απαλλαγμένη από τις αρρώστιες και τις βιαστικές κινήσεις που χαρακτηρίζουν άλλες εταιρείες στο χώρο και που οδήγησαν τα πράγματα στο δισκογραφικό τοπίο σε αυτό το σημείο…

Τέλος αξίζει να αναφερθούμε και στο ενδιαφέρον και πολύ καλό artwork του δίσκου αλλά και σε κομμάτια όπως το «Walslante»  και το «Matala» που έκαναν το …κεφάλι μας –τα αφτιά μας ήταν ήδη …εκεί- να στραφεί με έκπληξη προς το στερεοφωνικό μιας και πρόκειται για ξεχωριστές συνθέσεις με ιδιαίτερα φωνητικά (και αναπάντεχα θα έλεγα).

Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα οκτώ μέλη του γκρουπ είχαν σκορπίσει  στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Αθήνα και στη Γαλλία. Οι Biribiri που διάλεξαν 11 συνθέσεις για το ξεκίνημα τους –όλες με αγγλικό στίχο- αποτελούνται από τους εξής μουσικούς και τα παρακάτω όργανα : vocals:  Mihail-Paul Mihailos, guitar:  Manos Kamaratos, bass: Yorgos Diapoulis, drums:  Vasilis Papadourakis,trumpet, rudal heater: Simeon Delikaris-Manias, trumpet, woodblocks:  Nikos Lavranos, tenor saxophone:  Yorgos Tsotsis, sound engineer:  Markos Pinakoulakis,  congas, bongos.

Κείμενο : Αλέξανδρος Γερασίμου