Γράφει ο Νίκος Γραμμάτος

Πάνε αισίως 20 χρόνια από την στιγμή που ήρθε στο κεφάλι μου ο τίτλος «Rock Αποδράσεις», που θα γινόταν αρχικά όνομα στην ραδιοφωνική μου εκπομπή, την οποία ξεκίνησα αρχικά στα τέλη του 1998 και ένα χρόνο μετά θα πάρει επίσημα το όνομα αυτό. Λίγο αργότερα θα ανεβάσω στο διαδίκτυο την σελίδα της εκπομπής, όπου είχε απλά κάποια στοιχεία επικοινωνίας και μερικές πληροφορίες για συγκροτήματα αν θυμάμαι καλά. Τότε ήταν που μου είχε μπει το «μικρόβιο» για την ανακάλυψη νέων ήχων, από συγκροτήματα που δεν ήξερα, αλλά κυρίως από πρωτοεμφανιζόμενες μπάντες με ακυκλοφόρητες δουλειές.

Κάπως έτσι λοιπόν η σελίδα της εκπομπής μεταμορφώθηκε στο πρώτο Rockap (.com) τότε, με σκοπό να παρουσιάζει μπάντες από όλη την Ελλάδα, τόσο στην ραδιοφωνική εκπομπή αλλά και στην ιστοσελίδα επίσης. Αρχές του 2000 λοιπόν βγήκε στον αέρα το Rockap. Ήταν η εποχή που ήδη είχαν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες ιστοσελίδες – ηλεκτρονικά περιοδικά, και κάτι τέτοιο ήταν που ήθελα να χτίσω κι εγώ. Φυσικά τότε ήταν ακόμα αγνό το τοπίο στο διαδίκτυο και δεν ψαχνόταν τόσο πολύ ο κόσμος, που ακόμα προτιμούσε τα περιοδικά, το κλασικό ραδιόφωνο ή τα δισκοπωλεία. Σιγά σιγά όμως με τα χρόνια αρχίσαμε να βρίσκουμε ο ένας τον άλλο, να ανταλλάζουμε μουσικές και απόψεις.

Εκείνα τα πρώτα χρόνια της ιστοσελίδας, δεν είχαν και πολύ επιτυχία, αλλά υπήρχε μια παρουσία στο διαδίκτυο για κάποιον που έψαχνε μερικές  πληροφορίες για ελληνικό rock. Η σελίδα θα πάρει τον δρόμο που ήθελα από το 2007 και μετά, όταν αγοράστηκε το ελληνικό domain name (Rockap.gr) και μαζευτήκαμε οι λάτρεις της σκηνής. Μεγάλη βοήθεια σε εκείνο το ξεκίνημα έδωσαν τόσο ο Αντώνης Δριβελόπουλος και άλλο τόσο ο Αντρέας Σεϊντής, που είχαν το ίδιο πάθος με εμένα στην μουσική, και κυρίως στην ελληνόφωνη rock. Φυσικά και όλα τα άλλα παιδιά που άφησαν την γραφή τους από τότε μέχρι και σήμερα.

Η 2η εμφάνιση του Rockap.gr.

Το 2007 δεν ήταν και καμιά σούπερ χρονιά για την ελληνική σκηνή, ούτε τα επόμενα που ακολούθησαν φυσικά, αλλά είχαμε μια μεγάλη έκρηξη συγκροτημάτων κάθε είδους, από την νέα γενιά που πήρε την σκυτάλη από τα συγκροτήματα που μας επηρέασαν όλους στην χρυσή δεκαετία του 90. Για αρκετά χρόνια λάβαμε ο καθένας από εμάς, εκατοντάδες γράμματα με cd από καλλιτέχνες και συγκροτήματα που μας χάρισαν την δουλειά τους, με σκοπό να τους παρουσιάσουμε με λίγες λέξεις στη Rockap. Είχαν υπάρξει στιγμές που λαμβάναμε 3 με 4 διαφορετικά album σε μια βδομάδα και στο γραφείο μας υπήρχε στοίβα με δισκάκια που περίμεναν να τα ακούσουμε.

Η τρίτη εμφάνιση του Rockap.gr

Ζήσαμε πραγματικά πολύ όμορφες στιγμές, γνωρίσαμε κόσμο, ακούσαμε νέους ήχους, πήγαμε σε συναυλίες, κάναμε συνεντεύξεις, αφιερώματα, γράψαμε άρθρα. Υπήρχαν και στιγμές με εντάσεις, τόσο με συγκροτήματα που μπορεί να πήραν πολύ σοβαρά τα γραπτά κάποιων ή και για διάφορους άλλους λόγους. Κρατάμε τις όμορφες στιγμές όπως και να έχει και «καλή καρδιά» (για αυτό το θέμα θα το αναλύσω λίγο παραπάνω σε επόμενο άρθρο μου).

Τον τελευταίο χρόνο η αλήθεια είναι ότι κάπου κουραστήκαμε με όλο αυτό το πράγμα και σε κάποια φάση προσπάθησα να ανοίξω τα «μουσικά όρια» του Rockap και να γράφονται νέα και άρθρα για διεθνή μουσική, όμως ήθελε παραπάνω τρέξιμο όλο αυτό και όσο να ναι δεν υπάρχει το ίδιο πάθος που έχουμε για την εγχώρια, την δική μας μουσική. Εξάλλου η ταυτότητα του site ήταν πάντα ελληνική και κάπου μπέρδευαν τα πράγματα. Όπως είχα πει και σε μια κουβέντα: «για ξένη μουσική γράφουν όλοι οι άλλοι, δεν χρειάζεται να γράφουμε και εμείς».

Το δυσάρεστο είναι ότι εδώ και 1-2 χρόνια η σκηνή και το ροκ είναι στην χειρότερη φάση που ήταν ποτέ, όπως περίπου το 2004 και μετά που αποσύρθηκαν πολλές γνωστές μπάντες και άρχισε να νεκρώνει το τοπίο. Για αυτό το θέμα όμως θα αναφερθώ στο επόμενο άρθρο μου και θα κλείσω κάπου εδώ για να μην σας ζαλίσω άλλο.

Ευχαριστώ προσωπικά όλο τον κόσμο που έγραψε έστω και μια φορά τις σκέψεις του μέσα στις σελίδες του Rockap και κυρίως όλο αυτό τον κόσμο που έγραφε μουσική και μας την έστελνε. Φυσικά και όλους τους αναγνώστες μας όλα αυτά τα χρόνια. Τα πρώτα 20 χρόνια είναι δύσκολα… πάμε για τα επόμενα 20!

Χρόνια μας πολλά!

ngΟ Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο από το 1998 μέχρι το 2012. Είναι ηλεκτρονικός εκδότης και ο τραγουδιστής – τραγουδοποιός του συγκροτήματος CAMERES.