Μια μεγάλη έκπληξη με περίμενε ακούγοντας αυτό το demo που είχε φτιαχτεί από τα τέλη του 2008-αρχες του ’09 από την Κύπρια 16!!χρονη τότε τραγουδίστρια Χριστίνα Μάτσα πάνω σε παραγωγή του ιερέα της ροκ της μεγαλονήσου Κιμ Νικολάου. Πρόκειται για ένα cd που περιλαμβάνει 7 τραγούδια, εκ των οποίων τα δυο είναι διασκευές σε γνωστά θέματα (Love is in the air, Sweet Caroline) ,τέσσερα τραγούδια του Κιμ Νικολάου και τέλος ένα τραγούδι γραμμένο από τις Μάτσα Μ. και Βανέζη Ζ.

Η όντως φοβερή φωνή της Χριστίνας Μάτσα έδεσε άψογα στα περισσότερα από αυτά, με πιο αδύναμη στιγμή του cd το “I’m so in love with you” ενώ τραγούδια-σταθμούς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τα 4 tracks του Κιμ Νικολαου, τα οποία είχαν πρωτοπαρουσιαστεί μέσα από έναν εμπνευσμένο δίσκο του 1984 από την τραγουδίστρια Θεανώ αλλά και τις 2 κλασσικές διασκευές στις οποίες δίνει μια δικιά της παιχνιδιάρικη και “cabaret” απόδοση αλα Μαρλεν Ντητριχ.

Η μοναδικότητα σε αυτό το demo album έγκειται στον άψογο συνδυασμό της βραχνής και αισθησιακής φωνής (που μεταξύ μας δεν περιμένεις να την ακούσεις από μια 16χρονη) και στην απίστευτα alternative και indie παραγωγή που έκανε ο γερόλυκος της ροκ Κιμ Νικολάου, μην διστάζοντας να αλλάξει… τα φώτα ακόμα και στα δικά του τραγούδια. Ο ίδιος αποτελεί κεφαλαίο από μόνος του για την μουσική της Κύπρου αφού από το “απαγορευμένο” single του 1974 ,μέχρι την συνεργασία με τους άγγλους ψυχεδελικούς ρόκερς Shaftsbury αλλά και οι παραγωγές που επιμελείται αποτελούν ελάχιστα ψήγματα μπροστά στον όγκο του έργου του που είναι πολύπλευρο και πρωτοποριακό.

Τα ελάχιστα αρνητικά (που μάλλον είναι θεραπεύσιμα) είναι η ελληνική προφορά της Χριστίνας η οποία στο τραγούδι “Σ’ αγαπώ” δείχνει κάποιες αδυναμίες καθώς και το απλό artwork το οποίο είναι συνηθισμένο σαν τεχνική freezing μιας φωτογραφίας. Στα θετικά του cd οι πιο παρατηρητικοί θα δείτε την αρκετά μεγάλη ομοιότητα μεταξύ του υπέροχου “Come on in” με την μεγάλη επιτυχία της Lilly Allen “Not fair”, βασισμένα και τα δυο σε μια alternative-country αισθητική.

Ε, λοιπόν με χαρά σας πληροφορώ ότι η εν λόγω δισκογραφική κατάθεση είναι προγενέστερη της κυκλοφορίας της Lilly Allen, πράγμα που σημαίνει ότι ένα καλό πρωτογενές υλικό, μια καλή φωνή και μια κορυφαία παραγωγή μπορούν να κάνουν την διαφορά και να κοιτάξουν στα ίσα ακόμα και την λαμπερή μουσική βιομηχανία του εξωτερικού. Με χαρά λοιπόν θα περιμένω μια καινούργια κατάθεση που να μας το αποδεικνύει.

Tracklist:
1)Love is in the air
2)Bad smoke
3)S’agapo
4)Come on in
5)I’m so in love with you
6)Sweet Carolina
7)Glad that it was me

Κείμενο: Δημήτρης Βασιλειάδης