OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ Κωνσταντίνος Ζαρίφης μιλάει στο Rockap.gr

Κωνσταντίνος Ζαρίφης: ένας νέος καλλιτέχνης με πολλές προοπτικές. Πες μας λίγα πράγματα για σένα..

Βρίσκομαι σε αρκετά πρώιμο στάδιο γι΄αυτό δεν έχω να πω και πολλά για μένα, αν και πιστεύω πως για να γνωρίσεις καλύτερα έναν άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη και παράγει κάποιο έργο, ότι κι αν είναι αυτό, είναι πιο υγιές να απευθυνθείς στο έργο του και όχι στον ίδιο.Θα είναι σίγουρα πιο ειλικρινές και θα κρύβει πράγματα που πολλές φορές, ούτε ο δημιουργός μπορεί να πει με λόγια..

Ποια είναι εκείνη η πρώτη ανάμνηση από τη μουσική που συνειδητοποίησες ότι μεγαλώνοντας θα γινόσουν μουσικός;

Έχω μια γλυκιά ανάμνηση από το σχολείο, κάτι πολύ όμορφο, το οποίο έγινε εντελώς τυχαία γι΄αυτό και με γοητεύει ακόμα και σήμερα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα πρωί, συζητούσα με ένα συμμαθητή μου και λέγαμε να προσπαθήσουμε να γράψουμε ένα τραγούδι, έτσι, χωρίς λόγο. Κάποιες μέρες μετά κάτι γράψαμε και κάναμε μια απόπειρα να το ηχογραφήσουμε με ένα ψεύτικο μικροφωνάκι του υπολογιστή απλά για να το έχουμε να θυμόμαστε τις σχολικές στιγμές. Μετά από λίγο καιρό, το τραγουδάκι αυτό, το είχανε σχεδόν όλα τα παιδιά στα κινητά τους και το ακούγανε συνέχεια λέγοντας πάρα πολύ θετικά σχόλια και τι ωραίο που είναι. Εμείς φυσικά δεν ξέραμε τίποτα από μουσική και τραγούδια αλλά επειδή μας άρεσε το ξανά κάναμε και πάλι τα ίδια. Κάπου εκεί νομίζω γεννήθηκαν οι πρώτες σκέψεις.

Έτσι έχτισες σιγά σιγά τον εαυτό σου δίπλα σε μεγάλα ονόματα του χώρου σπουδάζοντας φωνητική, κιθάρα χορό υποκριτική. Πόσο απαραίτητα είναι αυτά τα ”όπλα” σε έναν καλλιτέχνη; Tο ταλέντο δεν αρκεί;

Πάντα πίστευα ότι αυτά που μας ενδιαφέρουν σε σοβαρό επίπεδο χρειάζονται καλλιέργεια,η γνώση είναι το πολυτιμότερο όπλο και πρέπει να την αναζητούμε διαρκώς. Όσο ταλέντο και να έχει κανείς χρειάζεται σίγουρα κάποια εφόδια για να μπορεί να το στηρίξει και φυσικά είναι δύο στοιχεία αλληλένδετα,το ένα τρέφεται μέσα απ’ το άλλο.

DSC_0902Τον Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο cd single ”Για πόσο καιρό” από την X.R.C records USA σε παραγωγή Μάκη Τσελέντη. Μίλησέ μας για την πρώτη σου δουλειά.

Ήταν μια κυκλοφορία που αποφασίσαμε να γίνει πριν την ολοκλήρωση του album για να δώσουμε μια γεύση στον κόσμο από τη δουλειά που έπεται και πήγε πολύ καλά η αλήθεια είναι αν και υπήρχε αρκετό άγχος λόγω ξεκινήματος. Από κει και πέρα μια μοναδική εμπειρία η όλη διαδικασία των εγγραφών καθώς και η συναναστροφή μου με τον Μάκη. Νιώθω μεγάλη χαρά που έχω την τύχη να έχω δίπλα μου μουσικούς τέτοιου βεληνεκούς και μπορώ διαρκώς να μαθαίνω.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη ”solo” να μπει στην δισκογραφία;

Πιστεύω ότι είτε solo είτε group δεν έχει ιδιαίτερη σημασία πια δυστυχώς. Η δισκογραφία στην Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον, οπότε το να εισχωρήσει κανείς σε έναν ανύπαρκτο χώρο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Το μόνο που ελπίζω εγώ προσωπικά είναι να μην καταφέρει όλο αυτό να σβήσει τη σπίθα που έχει ο καθένας μέσα του, είναι το μοναδικό όπλο που μας έχει μείνει.

To starsystem στην Ελλάδα σκληρό και επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στην αγορά. Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο καλλιτέχνη να μην θαμπωθεί και να πει όχι στην λάμψη των φώτων που δυστυχώς είναι εφήμερη;

Χωρίζω τους ανθρώπους της τέχνης σε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν αυτοί που έχουν ανάγκη τα φώτα για να φανούν και να δουν κάποια λάμψη οπότε κατά τη γνώμη μου ευτυχώς είναι εφήμερο κάτι τέτοιο. Στην δεύτερη βρίσκονται αυτοί που δεν χρειάζονται φωτογενείς συσκευές, έχουν αυτό που πηγάζει από μέσα τους, εσωτερική, αληθινή λάμψη και αυτοί δεν χάνονται, πορεύονται με γνώμονα την ουσία, η οποία δεν είναι τα ψεύτικα φώτα..

Θα σε απολαύσαμε σε live εμφανίσεις σύντομα. Πόσο σε εξιτάρει αυτή η επαφή με το κοινό;

Ναι σε λίγο καιρό ξεκινάμε και γι ‘αυτό είμαι πολύ χαρούμενος. Αυτό που συμβαίνει σε μια παράσταση είναι μοναδικό, μια συνεχόμενη εναλλαγή συναισθημάτων,σκέψεων, αντιδράσεων από την αρχή μέχρι το τέλος. Η δημιουργία ολοκληρώνετε κατά την επικοινωνία με τον κόσμο γι’ αυτό και η τέχνη συνδέει απόλυτα αυτά τα δυο. Το έργο ζωντανεύει όταν αντικρίσει το φως που είναι το κοινό και εκεί παράγεται ένα γινόμενο. Καλό ή κακό θα φανεί στο τέλος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠόσο απαιτητικός είσαι σαν συνεργάτης; Πιστεύεις στο ρητό ότι δίνεις παίρνεις. Tα δίνεις όλα τα ζητάς όλα;

Σαφέστατα ότι δίνεις παίρνεις, το υποστηρίζω υπέρμετρα,τίποτα δεν σου χαρίζεται. Το “όλα” είναι σχετικό, είμαι απαιτητικός απέναντι στους άλλους όσο και με τον εαυτό μου, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο, για να υπάρχει μια ισορροπία, έπειτα παίζει μεγάλο ρόλο και η εποχή που ζούμε, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο τα ένστικτα κατευνάζονται και μπαίνει έντονα στο παιχνίδι η λογική. Δυστυχώς κάποιοι πέτυχαν το σκοπό τους..

Χαλεποί καιροί για πρίγκιπες στην χώρα μας . Θα σκεφτόσουν να κάνεις ένα βήμα προς το εξωτερικό;

Κατ’αρχήν πάνω σ ‘ αυτό θέλω να πω ότι διαφωνώ με αυτούς που λένε ”Πρέπει να μείνεις στην χώρα σου να παλέψεις” όπως επίσης και με τους αντίθετους ”Πρέπει να φύγεις γιατί εδώ είναι τελειωμένη η κατάσταση”. Είμαι τις άποψης ότι καθείς πρέπει να ακολουθήσει την καρδιά του και τίποτα άλλο, την αλήθεια που έχει μέσα του ότι κ αν είναι αυτό. Εγώ για την ώρα θα έλεγα όχι γιατί είμαι αρκετά συναισθηματικός άνθρωπος και με κρατάνε πολλά εδώ πέρα, έχω δεθεί και είναι πολύ δύσκολο αλλά κανείς δεν γνωρίζει το αύριο.

Θα σου ευχηθούμε τα καλύτερα Κωνσταντίνε με ένα δρόμο γεμάτο επιτυχίες . Mοιράσου μαζί μας τα άμεσα σχέδιά σου …

Ευχαριστώ πάρα πολύ και ανταποδίδω. Ακόμα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά στο πλάνο μας είναι να κυκλοφορήσει ο δίσκος μέσα στο Μάρτιο και έπειτα να ξεκινήσουμε κάποιες εμφανίσεις.

https://itunes.apple.com/us/album/for-how-long-single/id721814312

http://www.youtube.com/watch?v=ThWDeiAT6F0

https://www.facebook.com/pages/Konstantinos-Zarifis-%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%96%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%86%CE%B7%CF%82/1437277309834450?ref=hl