Οι Πα-Μαλ είναι η μπάντα του Πάνου Μαλαχία, ενός ταλαντούχου κιθαρίστα ο οποίος ξεκίνησε το 1996 με διάφορες μπάντες, το 1999 άρχισε σπουδές πάνω στην κιθάρα και από το 2011 πλέον είναι διπλωματούχος καθηγητής στην κιθάρα.

Ο «Βασιλιάς της αυταπάτης» είναι ουσιαστικά η 2η προσωπική του απόπειρα, αφού έχει κυκλοφορήσει ήδη μία ακόμα δουλειά (Πορτραίτα από συνήθεια) το 2008.

Πάμε στο παρασύνθημα…

Στιχουργικά, συνθετικά και ενορχηστρωτικά αυτό που ακούω μου αρέσει, η παραγωγή είναι σε καλό επίπεδο για το μουσικό ύφος που θέλουν να παρουσιάσουν και η φωνή του Στέλιου Παύλου δένει απόλυτα.

Οι ηχητικές εικόνες που έρχονται στο μυαλό μου ακούγοντας τον δίσκο ταλαντεύονται ανάμεσα στο ξένο κλασικό ροκ της δεκαετίας του 80 (βλέπε Dire Straits), και στο ελληνόφωνο έντεχνο (βλέπε Πορτοκάλογλου, Κατσιμιχαίους, Μικρούτσικος, Ζιώγαλας), τις περισσότερες στιγμές, και ροκ των 80s-90s, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσωπική ταυτότητα. Υπάρχουν και πιο δυνατές στιγμές στον δίσκο (όπως στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου), όπου η κιθάρα βρωμίζει και η αλήθεια είναι ότι στο πιο σκληρό ροκ μου αρέσει πολύ περισσότερο το αποτέλεσμα απ’ ότι στα πιο εντεχνοροκ άσματα. Προσωπικά γούστα είναι αυτά, ο καθένας βλέπει, ακούει και αντιλαμβάνεται με διαφορετικό και δικό του τρόπο την μουσική. Όσες «κριτικές» – αναφορές και να διαβάσετε για κάποιον δίσκο, αν δεν τον βάλετε να παίξει δεν θα βγάλετε ποτέ συμπέρασμα… και αξίζει να δώσετε την προσοχή σας σε αυτή την δουλειά.

Αυτό που δεν μου άρεσε καθόλου είναι το απαράδεκτα τραγικό εξώφυλλο (με τον αετό) και artwork, δείχνοντας έλλειψης γούστου και αίσθησης της εν λόγο τέχνης. Συγνώμη παιδιά αλλά και το εικαστικό είναι κομμάτι της τέχνης και παίζει εξίσου μεγάλο ρόλο με το ηχητικό.

Νίκος Γραμμάτος

Είδος: Ελληνόφωνο ροκ-έντεχνο

Τα τραγούδια:
1. ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΥΠΟΓΕΙΟΣ
2. Μ’ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΦΙΛΤΡΟ
3. ΔΕ ΘΑ ΜΕ ΨΑΧΝΕΙΣ
4. ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ feat. Βασίλης Γισδάκης
5. ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ
6. ΤΟ ΜΩΒ ΧΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
7. Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ
8. ΜΕΤΑΞΕΝΙΟ ΜΟΥ ΦΙΛΙ
9. ΣΕ ΓΕΛΑΣΑΝ
10. ΧΑΜΟΓΕΛΑ
11. ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΘΕΑ
12. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ

Παίζουν οι μουσικοί:

Στέλιος Παύλου – Φωνή
Πάνος Μαλαχίας – Κιθάρες
Λευτέρης Πουλιού – Πιάνο, hammond, Άλτο & σοπράνο σαξόφωνο
Άκης Γαβαλάς – Τύμπανα
Μάνος Κουτσάκης – Τύμπανα στο “Μεταξένιο μου φιλί”

http://panosmalahias.com/