DeadpoolΓεια χαρά κύριες και κύριοι, ροκάδες, μεταλάδες, χιπχοπάδες, πανκιά, έντεχνοι, σκυλάδες, λαικοί, ηλεκτρονικοί ή απλοί μουσικόφιλοι.

Είμαι ο «Συνήγορος του … (;)» και αυτή είναι η νέα μου στήλη στο «Rock Αποδράσεις e-zine».

Ο ρόλος μου είναι να αυτό που λέει και ο τίτλος, να γίνομαι ο συνήγορος κάποιου, είτε είναι του καλού είτε του κακού, και να ρίξω φωτιές (όπως η φλόγα του Rockap.gr) σε πράγματα που πέφτουν την αντίληψη μου στο διαδίκτυο, όσον αφορά την μουσική πάντα, ή και όχι; Θα δείξει!

Κάνω την αρχή…

Για αρχή θα ασχοληθούμε με μια φωτογραφία που έπεσε στα μάτια μου, την οποία δημοσίευσε ένας «γνωστός» (σχετικό είναι πάντα αυτό) μουσικοκριτικός – μουσικός, στο προσωπικό του προφίλ στο φατσοβιβλίο.

Η φωτογραφία ήταν η παρακάτω.

1900104_636593813074154_1966832190_n

Το σχόλιο που συνόδευε αυτή την φωτογραφία ήταν το εξής: «promo φωτογραφία ελληνικής μπάντας».

Καταλαβαίνετε ότι το σχόλιο αυτό ήταν ειρωνικό, όπως επίσης και το παρακάτω comment: «όλα τα λεφτά είναι το άγγιγμα της τραγουδίστριας πάνω στο τελείωμα της τρομπέτας/κονσεπτουαλισμός».

Όταν λοιπόν κάποιος γνωστός μας, σχολίασε καταθέτοντας τις δικές του απόψεις για το θέμα, ο κύριος μουσικοκρίτας μας είπε ότι δεν είναι σνομπισμός να καταδείξεις ως λάθος μια promo φωτογράφιση.

Ο καθένας, όπως υπόθηκε παρακάτω, είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει και ότι του υπαγορεύει η ψυχή του αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λάθος για τον ίδιο ή για το κόνσεπτ μιας ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ … για ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ μιλάμε ρε.. σύνελεθε γαμώτο! Ποιος βάζει κανόνες για το αν είναι λάθος μια φωτογράφηση ή ένα τραγούδι; Με την ίδια σκεπτική λάθος είναι και η ύπαρξη πολλών πραγμάτων. Ποιος ορίζει το λάθος και που υπάρχουν νόμοι της σωστής φωτογράφισης; Για να τους διαβάσουμε βρε αδερφέ και να μάθουμε και εμείς οι άμπαλοι της τέχνης.

Όταν λοιπόν του ζητήθηκε να δωθεί κάποιος σύνδεσμος ώστε να ακούσουμε την μουσική της μπάντας, ο κύριος αρνήθηκε, αφού δεν κοτσάρει όπως είπε συνδέσμους για μουσικές που έχει κριτικάρει, και άρχισε να αμπελοφιλοσοφεί πάλι προσπαθώντας να δείξει ότι είναι κουλτουριάρης τύπος. Μια τρίχα από τα παπάρια του Οδυσσέα Ελύτη είναι αν και νομίζω πολύ του πέφτει και αυτό.

Ο συνήγορος λοιπόν έψαξε και βρήκε ποια μπάντα είναι αυτή και σας την παρουσιάζει.

Είναι οι Aspa Theofilou – The Lady and the Tramps, οι οποίοι μάλιστα τυχαίνει να παίζουν live σε 2 ημέρες, δείτε εδώ.

Λοιπόν, ποιο το νόημα;

Ότι η κριτική πρέπει να γίνεται επί της ουσίας και εκ του συνόλου, όχι από μια φωτογραφία. Να μην μπω στην διαδικασία να πάρω φωτογραφίες του εν λόγο κυρίου και τις σχολιάζω, δεν θα νιώσει άνετα μάλλον.

Για το Rockap.gr … “Ο συνήγορος του … (;)”.