Δεν πέρασε ούτε ένας χρόνος από την προηγούμενη κυκλοφορία του Νεκτάριου Θεοδώρου με τους Μόνο Γυμνό και έχω ήδη στα χέρια μου την τρίτη δισκογραφική δουλειά τους (+ένα single) η οποία έχει τίτλο «Ανοίξτε τις πόρτες».

Αν στην προηγούμενη δουλειά υπήρχαν όλα όπως είχα αναφέρει, σε αυτήν θα πρέπει να δηλώσω ότι υπάρχουν τα πάντα, και αρχίζω να έχω αμφιβολίες για το αν υπάρχει πάντα περισσότερο… μάλλον υπάρχει, και αυτός ο δίσκος είναι η απάντηση στην ερώτηση μου.

Αυτή η δουλειά αποσπά την προσοχή μου αρχικά με το διάβασμα των στίχων και με το πρώτο κι όλας τραγούδι που έβαλα να ακούσω… το οποίο ήταν επίτηδες το νούμερο 6 του δίσκου, γιατί είναι μια διασκευή του τραγουδιού «Απογοήτευση» του Παντελή Δεληγιαννίδη, το οποίο είχε ερμηνεύσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος μέσα από την μπάντα τους «Δάμων & Φιντίας».

Δεν θα μπω στο τριπάκι να σχολιάσω το κάθε τραγούδι ξεχωριστά, αν και κανονικά έτσι θα έπρεπε, γιατί όλα τα τραγούδια είναι ένα κι ένα και άξια μεγάλης αναφοράς.

Οι στίχοι του Νεκτάριου Θεοδώρου με έχουν μαγέψει από την πρώτη φορά που έτυχε να τους διαβάσω, πριν καν ακούσω μουσική του, και όλα αυτά τα χρόνια που τον παρακολουθώ, συνεχίζει να με μαγεύει και να με εκπλήσσει συνέχεια. Άξιοι αναφοράς όλοι οι στίχοι του δίσκου ο οποίοι σου προκαλούν ανατριχίλα σε πολλά σημεία και λένε μεγάλες αλήθειες.

Η μουσική του δίσκου; Έχει τα ΠΑΝΤΑ! Ναι τα πάντα, και αυτό είναι ροκ φίλε μου.

Έχει ροκιές, έχει μπλουζ, έχει στιγμές που ακούς παραδοσιακή μουσική, μπλεγμένη τόσο όμορφα με την ροκιά και τον στίχο… έχει ταξίδι, αρμονία, είναι όλα καλοδουλεμένα και μελετημένα… και το καλύτερο; Φτιαγμένα από τον ίδιο… χειροποίητο δηλαδή με πολύ μεράκι και αγάπη. Από την ενορχήστρωση, την ηχογράφηση, την ηχοληψία, την ψηφιακή επεξεργασία (μαζί με τον Δημήτρη Ντελή), το computer editing, μέχρι και την τελική μίξη όπου έγινε επίσης με τον Δ.Ν. καθώς και το master. Φωτογραφία εξωφύλλου Νεκτάριος Θεοδώρου, Art Design ο ίδιος, ψηφιακή επεξεργασία εικόνας ο ίδιος, οργάνωση, επιμέλεια, παραγωγή… πανταχού παρόν ο ίδιος. Να υπογραμμίσω ότι πέρα από τα κλασικά, κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, τύμπανα, μέσα σε αυτό το μουσικό κολάζ, παρελάζουν επίσης τα εξής όργανα: Λαούτο, Πιάνο, Φυσαρμόνικα, Κρητική λύρα και κλαρίνο… ναι κλαρίνο φίλε μου, γιατί κλαρίνα δεν παίζουν μόνο τα σκυλάδικα και οι σκυλούδες.

Επίσης, εδώ μέσα υπάρχουν και γυναικεία φωνητικά, όπως και αφηγήσεις. Δεν θα αναφερθώ στους μουσικούς γιατί είναι πολλοί. Όλοι και όλα αναφέρονται μέσα στις φωτογραφίες και τα αρχεία που συνοδεύουν αυτή την δουλειά η οποία για την ώρα κυκλοφορεί ΔΩΡΕΑΝ στο διαδίκτυο και πολύ πιθανόν να τυπωθεί και σε cd σύντομα. Θα πρότεινα και σε βινύλιο γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε σίγουρα με έναν από τους καλύτερους δίσκους που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια και επιφυλάσσομαι για την επόμενη δουλειά η οποία επίσης δεν θα αργήσει να δει το φως.

Νεκτάριε και Μόνο Γυμνό σας βγάζω το καπέλο και ευχαριστώ για την μεγάλη αυτή προσφορά σας στο ελληνόφωνο ροκ και γενικά στην ελληνική μουσική.

Νίκος Γραμμάτος

Είδος: Ελληνόφωνο ροκ, μπλουζ, παραδοσιακό.

Τα τραγούδια:

1. Ανοίξτε τις πόρτες
2. Rock ‘ n ’ roll party
3. Κι εγώ ονειρευόμουνα
4. Έλα μαζί – Πάμε
5. Ήθελα να ‘μουν Θεός
6. Απογοήτευση
7. Ίσως να φταίει το rock
8. Το μπλούζ του Αρχιδιαβόλου
9. Κάτι για ’μένα, κάτι για ‘σένα
10. Ο ποιητής με τα θλιμμένα μάτια
11. Νέα Τάξη Πραγμάτων (Μέρος Β)
12. Κυρά κι αρχόντισσα
13. Κι εσύ από τότε, δεν ξαναχάλασες ούτε ένα τριαντάφυλλο
14. Ο ύμνος του παπάρα (2011)

Η σελίδα τους στο facebook