Η Μιχαέλα Κυργιαφίνη είναι μια, σχετικά, νέα τραγουδοποιός με καταγωγή από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής και βάση τη Θεσσαλονίκη. Σχετικά νέα διότι, μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο κιόλας, άλμπουμ με δικά της τραγούδια!

Το πρώτο CD βγήκε από το label «Μικρός Ήρως» με τίτλο «Ετών 21» μαρτυρώντας, έτσι, την ηλικία της, τότε νεοεμφανιζόμενης, τραγουδοποιού. Μάλιστα, περιελάμβανε και ένα ντουέτο με το Διονύση Τσακνή και ένα ακόμα τραγούδι που ερμήνευσε ο Χρήστος Θηβαίος.

Το δεύτερο άλμπουμ τιτλοφορείται «Άνθρωποι και ανθρώποι» σε δική της παραγωγή και επιμέλεια. Κάπου εκεί την έμαθε κι η αφεντιά μου..!

Πριν από λίγο καιρό-ένας μήνας πάει, αν δεν κάνω λάθος- βγήκε και το CD που πρόκειται να παρουσιάσω στο κείμενο που διαβάζετε: «Ο Τελευταίος Λευκός Ρινόκερος». Κι αυτό κυκλοφορεί από την ίδια, ανεξάρτητα από κάποια δισκογραφική εταιρεία.

Για όποιον αναγνώστη δεν έχει υπόψη τα τραγούδια της Μιχαέλας, μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται για συνθέσεις που ακολουθούν τη μακρά παράδοση του Ελληνικού Τραγουδιού. Υπάρχουν αναφορές στους παλαιότερους έντεχνους δημιουργούς, στη ροκ μπαλάντα και, φυσικά, στη λαϊκή παραδοσιακή μουσική της χώρας μας.

O πρόσφατος δίσκος της εκτιμώ πως είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσει ένας ακροατής τη γνωριμία του με τις μουσικές της και βέβαια, τις ιστορίες που αυτές ντύνουν. Αν μάλιστα, σου αρέσουν οι δουλειές του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη ή του Ορφέα Περίδη, μεταξύ άλλων, τότε «πεδίο δόξης λαμπρόν»!



[ytp_video source=”33_FFUQBP7M”]

Για αποφυγή κάθε παρεξήγησης, τα παραπάνω ονόματα, καλό είναι, να ληφθούν υπόψη ενδεικτικά και μόνο. Αυτό διότι δεν έχουμε να κάνουμε με κλωνοποιημένο «προϊόν» (τι κακόγουστη λέξη..) αλλά με αυθεντική και εμπνευσμένη, καλλιτεχνική δημιουργία.

Ακόμη να μην ξεχάσω να αναφέρω, ότι σε ένα τραγούδι ερμηνεύει η επίσης, πολύ αξιόλογη ερμηνεύτρια Μαρία Παπαγεωργίου, που έλκει την καταγωγή της από τα Γρεβενά και τα τελευταία χρόνια δίνει με τους συνεργάτες της συναυλίες σε Σκηνές της Αθήνας και αλλού. Αξίζει να τονιστεί πως την επιμέλεια της παραγωγής υπογράφει η ίδια η Μιχαέλα, μαζί με το Δημήτρη Λάππα, υπεύθυνο και για κιθάρες/μπάσα και το Γιάννη Μαυρίδη που, επίσης, ανέλαβε μιξάρισμα και μάστερινγκ (Cue Productions).

Τέλος, στους οργανοπαίχτες βρίσκουμε τον πολυπράγμονα Φώτη Σιώτα (Βιολιά/εφέ) που τα τελευταία, πολλά, χρόνια συμμετέχει στους δίσκους και τις εμφανίσεις του Μάλαμα και του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Κώστας Μαζιώτης

O Κώστας Μαζιώτης ζει στην Πρέβεζα. Όλη μέρα ασχολείται με την αγαπημένη του μουσική. Καμιά φορά γράφει και κάνα τραγούδι. Τέλος, προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Πλάτωνος, Επίκουρου και Επίκτητου.