ΠΓΤους Δειπνοσοφιστές τους είχαμε γνωρίσει και παρουσιάσει εδώ στο rockap το 2008 όταν και ακούσαμε το πρώτο τους demo. Επτά χρόνια μετά και το καλοκαίρι του 2015 ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης και οι Δειπνοσοφιστές μας καταθέτουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Πρώτη γη».

Ένα διπλό δισκάκι με 17 τραγούδια στο σύνολο, συνοδευόμενα από ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο και artwork.

Η μουσική πατάει πάνω στις κλασικές hard rock φόρμες και στην δική μας ελληνική δημοτική μουσική, θυμίζοντας σε αρκετά σημεία τις μελωδίες που μας είχαν χαρίσει οι ένδοξοι Socrates.  Καλοδουλεμένη μουσική, όμορφα riffs και κιθάρες και με μια παραγωγή που αναδεικνύει τα καλά στοιχεία.

Ο στίχος ελληνικός, ελληνικός μέχρι το κόκαλο, με αναφορές στην πατρίδα, τους προγόνους, τον άνθρωπο, δίνει τροφή για σκέψη και καλεί σε αφύπνιση.

«Αχ γενιά μου πλανεμένη

Πότε θα ξυπνήσεις πια

Κι από μάζα που σε κάναν

Πρόσωπο να βρεις ξανά»

Το βασικό αρνητικό του της όλης δουλειάς που δεν την αφήνει να απογειωθεί όσο θα έπρεπε, είναι τα φωνητικά. Η φωνή του Μιχάλη αν και έχει ένα ενδιαφέρον «γρέζι», δεν είναι αυτή που χρειάζονται τα κομμάτια. Ακούγεται ίδιος σε όλα τα τραγούδια, λείπουν οι  δεύτερες φωνές και ειδικά οι υψηλές συχνότητες που ταιριάζουν στο ύφος της μουσικής. Να δώσω ένα παράδειγμά: Σκεφτείτε τους ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΣ, που έχουν τον επικό αυτό ήχο και στίχο. Έχουν και μια ανάλογη φωνή που σου μεταφέρει όλο το συναίσθημα και σε κάνει να ανατριχιάζεις. Αυτό είναι που μου λείπει από αυτή την δουλειά.

Νίκος Γραμμάτος

 

Τα τραγούδια:

1) Η πρώτη γη
2) Πρώτα είμαι Έλληνας
3) Αφύπνισις
4) Άνθρωπος
5) Άχθος αρούρης
6) Ο άγνωστος στρατιώτης
7) Επίδαμνος
8) Ωδή στον χρόνο
9) Δυό χιλιετίες
10) Ονομάτων επίσκεψις
11) Η σπηλιά του δράκου
12) Εικότες Μύθοι
13) Μίλια μακριά
14) Ο μεγάλος χορός
15) Στη φύση
16) Ιάσων
17) Σε θέλω