Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στέκεται στο πλευρό της μουσικής βιομηχανίας.

Οι μεγάλοι μουσικοί αστέρες της μουσικής βιομηχανίας που τα τραγούδια τους αναπαράγονται καθημερινά στο YouTube, περιμένουν στην σειρά για μεγάλες αποζημιώσεις μετά την κρίσιμη ψηφοφορία που έχασε ο video κολοσσός στις Βρυξέλλες.

Η ψηφοφορία σχετιζόταν με νέους νόμους πνευματικών δικαιωμάτων οι οποίοι αναμένεται να αναγκάσουν το YouTube, και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σαν χρέωση για τους χρήστες που παρακολουθούν τα μουσικά του video.

Για πολλά χρόνια η μουσική βιομηχανία υποστηρίζει πως το YouTube εκμεταλλεύεται την έλλειψη νομικής προστασίας γύρω από τα μουσικά videos που προβάλλονται στην πλατφόρμα του, πληρώνοντας μικροποσά σε καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες.



H επιχειρηματολογία της αναφέρει πως αυτό το χάσμα μεταξύ της πραγματικής αξίας των videos και του τι αποφασίζει να πληρώσει το YouTube πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομοθεσία.

Την περασμένη Τετάρτη η ψήφος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πήρε το μέρος της μουσικής βιομηχανίας, σε μια ιστορική απόφαση, αποφασίζοντας την υιοθέτηση νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα, οι οποίοι θα αναγκάσουν τις εν λόγω πλατφόρμες να αναζητούν άδειες για την προβολή μουσικών videos.

H Helen Smith, εκπρόσωπος γνωστών δισκογραφικών labels αναφέρει σε δηλώσεις της:

«Πρόκειται για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών και την εξασφάλιση ενός δίκαιου μεριδίου προς τους καλλιτέχνες. Είναι μια από τις αποφάσεις που παίρνονται μια φορά στα χρονικά, αλλάζοντας τους συσχετισμούς».