Στο τέλος κάθε χρονιάς είθισται από διάφορα μουσικά sites (όπως και στο δικό μας!) να κάνουν μια μουσική ανασκόπηση, έναν απολογισμό για το πώς γέμισαν οι καλλιτέχνες-μπάντες το δισκογραφικό σακούλι της χρονιάς. Εμείς στηρίζοντας-παρουσιάζοντας από την αρχή της λειτουργίας μας ΜΟΝΟ ελληνικά (αγγλόφωνα,ελληνόφωνα) συγκροτήματα και κρατώντας μια ξεκάθαρη ή αν θέλετε και δογματική στάση στο να μην παρουσιάζουμε ξενόφερτα συγκροτήματα, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις ανασκοπήσεις διάφορων μουσικών περιοδικών για την ελληνόφωνη rock σκηνή που την έχουμε φάει με το κουτάλι!

Με λύπη μας όμως παρατηρούμε ότι αρκετά περιοδικά (έντυπα-ηλεκτροινκά) βγάζουν λάθος συμπεράσματα με λάθος κριτήρια… Και φυσικά δεν φταίει αυτός που συντάσσει το άρθρο αν όλη την χρονιά έχουν γίνει 10 ελληνόφωνες παρουσιάσεις απ’ τις οποίες μόνο τις 5 θα μπορούσες να θεωρήσεις «ελληνόφωνο rock». Και το λάθος γίνεται γιατί απλά δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, τσουβαλιάζοντας τα στο όνομα του rock! Επιπλέον δεν είναι αναγκαίο να έχει βγει από κάποια εταιρία για να πούμε ότι κυκλοφόρησε αυτή τη χρονιά γιατί υπάρχει και η ανεξάρτητη οδός που είναι η μόνη που παραμένει ζωντανή και αγνή…

Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ελληνόφωνο rock ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Θανάσης Παπακωσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας ή ο Φοίβος Δεληβοριάς (κτλ.) χωρίς φυσικά να έχουμε κάτι με τους Καλλιτέχνες.

Προς Θεού δεν αποζητούμε να ξαναδούμε μίμους ούτε από τις Τρύπες, ούτε από τα Ξύλινα Σπαθιά, αλλά δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις μια χρονιά κενή και άδεια η ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο το ελληνόφωνο rock, αν πραγματικά δεν παρακολουθείς την σκηνή…

Η χρονιά ήταν γεμάτη! Ακούσαμε πολλά… Άλλα μας απογοήτευσαν, άλλα μας ξένισαν και άλλα τα λιώσαμε στην επανάληψη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πούμε ότι η ελληνόφωνη rock πέθανε ή έγινε πιο φτωχή. Δεν χρειάζεται ο άλλος να πήγαινε σε ωδεία για να παίξει rock! Αυτό πηγάζει από την καρδιά και μόνο συναισθήματα μπορεί να βγάζει… Γιατί το rock είναι τρόπος ζωής, ναι είναι και ταλέντο πολλές φορές αλλά πάνω από όλα είναι ΨΥΧΗ.

Και για να εξηγιόμαστε, δεν το παίζουμε ούτε ειδήμονες ούτε έχουμε πάει σε καμιά σχολή δημοσιογραφίας να εκφραζόμαστε με δύσκολες λέξεις και μουσικούς όρους για να δείχνουμε ότι κάτι κάνουμε! Οσονούπω θα τα πούμε στην ανασκόπηση μας γιατί ο χρόνος ακόμα δεν τελείωσε!

Rock Αποδράσεις. Γιατί είναι καλό να μαθαίνεις, όχι μόνο να ακούς!!!

Κείμενο: Αντρέας Σεϊντής