gimni alithia coverΟι Δ.Ο.Γ.Μ.Α. είναι ένα συγκρότημα που παρακολουθώ από την πρώτη ημέρα που ήρθε να μας απασχολήσει με το πρώτο τους demo, εν έτη 2012. Την ίδια χρονιά θα μας παρουσιάσουν και την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά που είχε τίτλο «Νεκρή Ψυχή».  Τρία χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 2015 θα φέρουν στο φως την δεύτερη δουλειά τους που έχει τίτλο «Γυμνή αλήθεια».

Να κάνω μια παρένθεση πριν συνεχίσω. Έχω παρατηρήσει στην εποχή που ζούμε, όπου η τεχνολογία επιτρέπει στις μπάντες να ηχογραφούν πιο εύκολα την δουλειά τους, να βλέπουμε τις μπάντες να βιάζονται να βγάλουν την δουλειά τους στο φως της δημοσιότητας, σε σχέση με τα παλιά χρόνια όπου μια μπάντα έπαιζε αρκετά, έδενε και μετά από πολύ κόπο κατάφερνε να δισκογραφήσει, είτε βρίσκοντας κάποια δισκογραφική στέγη, είτε μαζεύοντας τα λεφτά με κόπο και ιδρώτα. Έτσι βλέπαμε εξ αρχής, από την πρώτη κυκλοφορία, μια μπάντα να κάνει αίσθηση. Θυμηθείτε πόσες μπάντες του ελληνόφωνου ροκ έβγαλαν έναν πρώτο δίσκο διαμάντι. Σήμερα πιστεύω ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται χρόνος για μια μπάντα ώστε να βρει τον ρυθμό και την ταυτότητά της.

Οι Δ.Ο.Γ.Μ.Α. λοιπόν στον δεύτερο δίσκο τους τα έχουν βρει όλα. Ότι τους έχω σημειώσει στα προηγούμενα κείμενα μου, τα έχουν διορθώσει. Έχουν ωραίο ήχο, καλή παραγωγή, έχουν ξεδιπλώσει όλο τους το ταλέντο, τσαμπουκάλεψαν τα φωνητικά τους εκεί που πρέπει και έχουν βρει την ταυτότητά τους. Η μπάντα λοιπόν είναι πιο όριμη από ποτέ, τόσο μουσικά όσο και στιχουρχικά, αφού ο Νίκος Γιακουμάκης έχει ανοιχτούς τους αισθητήρες σε αυτή την ζόρικη εποχή που στέλνει μηνύματα από παντού. Ο Νίκος τα λαμβάνει και μαζί με την ευαισθησία και τον τσαμπουκά του, τα κάνει τραγούδια, με επιτυχία. Χαίρομαι τις ροκ μπάντες που έχουν λόγο και άποψη και περνάνε μηνύματα. Αυτό χρειάζεται η εποχή μας.

Ο δίσκος ακούγεται όλος, χωρίς καμία αδυναμία και ξαναμπαίνει στην επανάληψη ξανά και ξανά.

Αν είχα προλάβει να τον ακούσω μέσα στο 2015, σίγουρα θα τον έβαζα υποψήφιο για τους δίσκους της χρονιάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να τον προτείνω για το 2016.

Μπράβο στους Δ.Ο.Γ.Μ.Α. για την ωραία αυτή δουλειά και για το ωραίο artwork που την συνοδεύει. Στηρίξτε τους για να παίρνουν δύναμη ώστε να συνεχίσουν το έργο τους, γιατί το αξίζουν!

Νίκος Γραμμάτος

 

Τα τραγούδια:

1) Απλά φοβάμαι
2) Γυμνός
3) Η αλήθεια
4) Νταβατζήδες οι ηγέτες
5) Κράταμε γερά
6) Η έκπληξη
7) Χάνω τις αισθήσεις μου
8) Ποτέ

https://www.facebook.com/dogmagr