Ήμουν σίγουρος για το άδειο σκηνικό…

Το είχα ξαναζήσει όταν ανέβηκαν για πρώτη φορά στην πόλη μας οι «Σπυριδούλα».

Με το που πήρα τηλέφωνο στο μαγαζί λίγες ώρες πριν το live για να βρω μία γωνιά ίσως, και πληροφορήθηκα ότι δεν έχει κρατήσεις, κατάλαβα τι θα γίνει και πάλι… Θα δούμε πριβέ τους Απροσάρμοστους.

Ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν στην πόλη μας οι θρυλικοί Απροσάρμοστοι, η μπάντα που συνόδευε τον Παύλο Σιδηρόπουλο τα τελευταία χρόνια μέχρι τον θάνατο του… η αγαπημένη του μπάντα, η μπάντα που θα ήταν σίγουρα και σήμερα μαζί του αν δεν μας έφευγε, και θα είχαν προσφέρει μαζί εκατοντάδες τραγούδια και δίσκους.. και το λέω με σιγουριά γιατί κάποια πράγματα, όπως η αυθεντικότητα και το ήθος, φαίνονται!!! Η μπάντα στέκεται στα πόδια της όπως στεκόταν και τότε, χωρίς να έχουν αλλάξει μέσα τους, χωρίς να έχουν ξεπουληθεί για το χρήμα κάνοντας μπίζνα πάνω στο όνομα του Παύλου, όπως κάνουν άλλοι όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί βέβαια να περνάει από το μυαλό σας το: «Ναι καλά τα λες, αλλά γιατί παίζουν συνέχεια Παύλο και κονομάνε από τα live αυτά; Γιατί δεν βγάζουν δικά τους τραγούδια;». Εκεί θα σας δώσω την άλλη ερώτηση: «Αν βγάζαν δίσκο δικό τους και «κονομούσαν» από αυτό, πάλι τα ίδια δεν θα λέγατε οι «καλοθελητές»;». Είναι λεπτό το θέμα… άλλοι κονομάνε από βιβλία και από cd για τον Παύλο, τα παιδιά δίνουν σώμα και ψυχή και διαδίδουν το έργο τους και μέσα από αυτό και τον Παύλο… και δεν ζητάνε τρελά πράγματα, ούτε έχουν γίνει πλούσιοι από αυτό… εδώ υπάρχουν μπαντούλες με μανατζεράκια και με έναν δίσκο στα αζήτητα και αξιόνουν περισσότερα λεφτά απ’ ότι οι Απροσάρμοστοι… τι να λέμε… και κλείνω την παρένθεση εδώ.

Οι Απροσάρμοστοι ήρθαν για live σε μια από τις πιο απροσάρμοστες πόλης της Ελλάδας, που ενώ θα μπορούσε να έκανε πάρα πολλά πράγματα σε όλους τους τομείς, μένει πάντα πίσω και κάνει πάντα μια τρύπα στο νερό. Η Καβάλα έχει γίνει σαν τα μούτρα αυτών που την διοικούν, που τους νοιάζει μόνο η λεζάντα και το θεαθήναι.. να δείξουμε ότι κάτι κάναμε, να βγάλουμε όσα περισσότερα μπορούμε, χωρίς να μας νοιάζει το αύριο, χωρίς να έχουμε όραμα για να χτίσουμε κάτι, το οποίο κάτι θα αποφέρει πολλά περισσότερα στο μέλλον… αλλά μέχρι εκεί φτάνει το μικρό τους μυαλό.

Όλα αυτά τα γράφω γιατί ντρέπομαι, ντρέπομαι που φέραμε τους Απροσάρμοστους σε ένα άδειο μαγαζί των 50 πάνω κάτω ατόμων… την ίδια ώρα που ακόμα και οι μουσικοί της πόλης θα ήταν σίγουρα και αυτοί στα μαγαζιά των προβάτων, αράζοντας και παίρνοντας μάτι το κάθε λογής ξέκωλο… γιατί στο live αυτό δεν ήταν κανένας!!!! Γιατί και αυτοί μόνο λεζάντα είναι, να δείξουν ότι είναι ροκ ή μέταλ ή τζαζ, να πουλήσουν μούρη για να ρίξουν στην καλύτερη μια γκόμενα και για να παίξουν μερικά live με διασκευές, δείχνοντας ότι ξέρουν να παίζουν…. Και η φάση είναι ότι στις διασκευές παίζουν και Σιδηρόπουλο… πόσο το νιώθουν όμως είναι άλλο θέμα. Ντρέπομαι όταν γεμίζουμε μαγαζιά για να ακούσουμε μπάντες που παίζουνε διασκευές και δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στην μουσική και να μην τιμάμε όπως πρέπει αυτούς τους ανθρώπους που ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που παίξανε το ροκ και το κάνανε γνωστό. Ο μουσικός που δεν τιμάει και δεν σέβεται αυτούς τους μουσικούς, δεν αξίζει ούτε ο ίδιος σεβασμό και προσοχή.

Αυτά πάνω κάτω γίνονται σε κάθε επαρχιακή και μη πόλη, αλλά το φαινόμενο εδώ έχει σπάσει τα ρεκορ και κάποια στιγμή αγανακτείς με την κατάσταση και θες να φωνάξεις, μήπως ξυπνήσεις έστω και 5-10 άτομα. Πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν τους βάζω όλους φυσικά στο ίδιο τσουβάλι. Χαίρομαι που σε κάποια φάση γύρισα το κεφάλι μου και είδα 2-3 15άχρονους να κοιτάνε από έξω και να τραγουδάνε το “Rock n Roll στο κρεβάτι” … τελικά η ελπίδα δεν έχει χαθεί!!!

Για το live και για το πώς παίξανε οι Απροσάρμοστοι δεν έχω κάτι να πω, τι άλλο να πεις για αυτή την μπάντα;;;; Τους βγάζω το καπέλο, όπως και στον Γιάννη από την Μυροβόλο που μπήκε μέσα με το κεφάλι για να τους φέρει και να τους απολαύσουμε!!! Χίλια μπράβο και στα παιδιά από Ξάνθη και Θεσσαλονίκη που ήρθαν για να τους ακούσουν, παίζει να ήταν και περισσότεροι από εμάς τους Καβαλιώτες….!!!

Περαστικά μας…

Εν κατακλείδι, το live αυτό θα μας μείνει αξέχαστο!!!

Κείμενο, Φωτογραφίες & βίντεο: Νίκος Γραμμάτος