Όπως παρακολουθήσαμε όλοι τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει ένας ντόρος για την νέα διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, τα οποία αν κατάλαβα καλά θα παρουσιάζουν κάποια τραγούδια στους μαθητές και θα σχολιάζουν τους στίχους και την επίδραση των τραγουδιών. Κάποια από αυτά έχουν φάει «πόρτα» όπως ο «Μπαγάσας» του Νικόλα Άσιμου, του νόμισαν ότι αναφέρεται στον Θεό και τον χαρακτηρίζει μπαγάσα κτλ κτλ. Μάλλον δεν έπιασαν καλά το νόημα στο τραγούδι αυτό.
Τέλος πάντων, δεν θα αναφερθώ σε αυτά, αλλά στην δήλωση που έκανε ο Γιάννης Αγγελάκας και απαγορεύει την αναφορά στο τραγούδι «Γιορτή» που είχαν γράψει με τις Τρύπες.

Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι δεν μπορείς να απαγορεύσεις κάποιον να ακούσει ή να μεταδόσει το τραγούδι σου. Με την ίδια λογική Γιάννη, απαγόρευσε το τραγούδι να το ακούνε οι φασίστες, οι βιαστές, οι δολοφόνοι, οι δεξιοί, οι αριστεροί και πάει λέγοντας.

Εγώ θα σου πω και κάτι άλλο. Θυμάμαι πριν 6-7 χρόνια όταν ακόμα έκανα ραδιόφωνο, μου είχε πει μια κοπελιά που άκουγε ροκ και την εκπομπή μου, ότι στο σχολείο, ρώτησε η καθηγήτρια αν γνωρίζουν τα παιδιά τον Παύλο Σιδηρόπουλο. Μόνο η κοπελιά αυτή σήκωσε το χέρι και γνώριζε, όλοι οι άλλοι απόλυτη άγνοια.
Οπότε με λίγα λόγια, επειδή ξέρουμε ότι το ροκ δεν είναι στο προσκήνιο και πολύ εύκολα τα νέα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν ούτε τις Τρύπες αλλά ούτε και την «Γιορτή», αυτομάτως εσύ θέλεις να στερήσεις το δικαίωμα από τα νέα παιδιά, που δεν φταίνε σε κάτι, να μην μάθουν το τραγούδι. Δεν είναι κρίμα Γιάννη;

Εσύ τις απόψεις σου για την εκκλησία μπορείς να τις εκφράσεις εύκολα με ένα κείμενο, το οποίο θα διαβαστεί, ή με ένα τραγούδι, όπως είχες κάνει με το «Αιρετικό». Και σκέψου Γιάννη, τους έχει κράξει σε τραγούδι και αυτοί θέλησαν να διδάξουν την «Γιορτή», ένα τραγούδι που μιλάει για αγάπη, που η αγάπη δεν κοιτάει αν είσαι Χριστιανός, Μωαμεθανός, Βουδιστής, Δεξιός, Αριστερός, Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, η αγάπη είναι το απόλυτο συναίσθημα και δύναμη όλου του σύμπαντος.

Θεωρώ λάθος λοιπόν την κίνηση σου αυτή. Άφησε ελεύθερα τα τραγούδια σου και τους στίχους να μιλήσουν παντού, μόνο καλό κάνει η μουσική, και η μουσική, όπως και η αγάπη, δεν φυλακίζεται, δεν έχει σύνορα… είναι ταξίδι από γιορτή σε γιορτή.

Νίκος Γραμμάτος

ngΟ Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολείται με το ραδιόφωνο από το 1998 και είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος CAMERES.