image0011-214x300Οι Χερουβείμ είναι ακόμα ζωντανοί και δραστήριοι, μόνο αυτό σαν νέο από μόνο του είναι αρκετό για να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ακόμα έναν πολύτιμο λίθο στον τοίχο της ελληνόφωνης ανεξάρτητης και ροκ σκηνής.

Η μπάντα ξεκίνησε το 1994 και μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και στον έκτο κατά σειρά δίσκο τους, έχει υπάρξει μια μακρόχρονη ιστορία, την οποία αξίζει να ψάξετε όσοι δεν έτυχε να γνωρίσετε.

Η νέα τους δουλειά (πέμπτη κατά σειρά) κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2013, έχει τίτλο «Μηχανές Ευτυχίας» και βρίσκεται μέσα στο ομότιτλο μικρό βιβλίο του Ευάγγελου Βαγενά, τραγουδιστή, στιχουργό και πνοή της μπάντας. Να σημειώσω ότι ο Ευάγγελος γράφει ποιήματα (τα οποία έχουν δημοσιευθεί από περιοδικά ή και από τον ίδιο) από το 1984, και αυτή η δουλειά περιέχει δείγματα από τότε μέχρι το 2001. Το cd περιέχει 12 τραγούδια, εκ των οποίων τα 4 είναι ακυκλοφόρητα και τα υπόλοιπα επανεκλετέσεις παλαιότερων τραγουδιών τους που έχουν δισκογραφήσει, επιχειρώντας να κάνουν μια ριζική αλλαγή στον ήχο και στην χρήση των μουσικών οργάνων και φωνών, όπως αναφέρουν οι ίδιοι.

Όπως καταλαβαίνετε ο στίχος και η θεματολογία των τραγουδιών, έχουν αυτή την ποιητική διάθεση και κατάσταση, η οποία ερμηνεύεται καταλλήλως. Η μουσική παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην απόδοση του συναισθήματος, φτιάχνοντας μια μαγευτική και κυρίως σκοτεινή ατμόσφαιρα. Ήχος που φλερτάρει με τις άλλοτε δυνατές και άλλοτε μελωδικές κιθάρες, αλλά κυρίως βουτηγμένος και βγαλμένος μέσα από τα συνθεσάιζερ, τα air synth και γενικά τον ηλεκτρονικό προγραμματισμό, αφού εκεί έχει γίνει η όλη δουλειά, η οποία φυσικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από παρόμοιο ήχο συγκροτημάτων του εξωτερικού. Να σημειώσω ότι ο ήχος τους έχει αυτή την darkwave αύρα των 80s και μετέπειτα 90s η οποία ακολουθεί τους Χερουβείμ από την πρώτη ημέρα ύπαρξής τους μέχρι σήμερα.

Η μουσική δεν γνωρίζει από μόδα κι αν νομίζετε ότι θα ακούσετε κάτι ξεπερασμένο και παλιό εδώ μέσα, κάνετε μεγάλο λάθος. Αναζητήστε τους, και… καλές αποδράσεις.

Νίκος Γραμμάτος

Τα τραγούδια:

Πριν την αυγή
Ο χρόνος
Τελείωσε η μέρα
Μηχανές ευτυχίας
Του έρωτα
Βροχή
Απέραντη θλίψη
Στα εργοστάσια
Στις σκιές των θεών
Η ζωή σταματά
Φωτιά & βροχή
Τελευταία σκηνή

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι:

Βαγενάς Βαγγέλης – Φωνητικά
Ράπτης Ηλίας – Κιθάρα
Διακουμέας Μπάμπης – sound modules,fx,φωνητικα
Τσαγκανέλιας Νίκος – Πιάνο / Πλήκτρα, Φωνητικά

https://www.facebook.com/herouvimband