Όπως διαβάσαμε στο άρθρο του Μανώλη Νταλούκα στο ogdoo.gr, με αφορμή την συνέντευξή του Αγγελάκα – Παυλίδη (που έδωσαν στον Θεοδόση Μίχο – Popaganda.gr), οι δημιουργοί των «Τρύπες» & «Ξύλινα Σπαθιά», μας αποκάλυψαν ότι αυτοί ήταν οι υπεύθυνοι για το Big Bang που έκανε το ελληνόφωνο ροκ το 1993!

Στο ερώτημα τι ακριβώς συνέβη το 1993, το τόσο συνταρακτικό, ώστε να αλλάξει πανελληνίως τα νεανικά μουσικά γούστα, οι δύο συνεργαζόμενοι ερευνητές απαντούν πως εκείνη την χρονιά κυκλοφόρησαν οι δίσκοι τους «Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια» και «Ξεσσαλονίκη».

«Το big bang έγινε το ’93 που κυκλοφόρησαν τα Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια και η Ξεσσαλονίκη»
(Γιάννης Αγγελάκας)

Σημειώνουν επίσης, πως υπήρξαν πριν από αυτούς και άλλοι που προσπάθησαν (Σιδηρόπουλος και Πουλικάκος), αλλά δεν κατόρθωσαν το Big Bang!

«Αν οι μπαμπάδες του ροκ είναι ο Σιδηρόπουλος και ο Πουλικάκος και γενικά εκείνη η γενιά, με τα Σπαθιά και τις Τρύπες αυτό που έγινε ήταν ότι το ροκ πέρασε σε πιο μεγάλα ακροατήρια. Ήταν ένα big bang…»
(Γιάννης Αγγελάκας)

«Είναι σαφές ότι οι Τρύπες έριξαν το τείχος. Αυτή η μουσική άρχισε ξαφνικά να αφορά στ’ αλήθεια πολύ κόσμο…»
(Παύλος Παυλίδης)Διαβάστε το σχόλιο του Μανώλη Νταλούκα εδώ.

Το σχόλιο του Νίκου Γραμμάτου:

Παλουκάρια από την Σαλονίκη, μεγαλώσατε και αρχίσατε να λέτε τις κλασικές πίπες που λένε τα ψωνισμένα παππούδια, του στυλ «εγώ στα νιάτα σου έστυβα την πέτρα» και κάτι άλλα τέτοια βαρύγδουπα. ΞεΚαβαλήστε λίγο γιατί η πολύ δόξα και το χρήμα σας έχει σαλτάρει λίγο το μυαλουδάκι και λέτε ότι θέλετε. Τι καπνίσατε ρε αλάνια πριν την συνέντευξη και μας ξεράσατε μπόχα και δυσωδία;

Γιάννη μου εσένα μέχρι πριν λίγες μέρες σε ανέφερα δημόσια σε μια συνέντευξη μου και έλεγα ότι δεν με έχεις προδόσει ακόμα με τις δηλώσεις σου. Τώρα όμως έκανες το πρώτο φάουλ φίλε μου… ποιο είναι αυτό; Το ότι κάνεις παρέα με τον Παυλίδη, που ως γνωστόν είναι η μεγαλύτερη ντίβα που έβγαλε το ελληνικό rock στην χώρα μας.. και αν θες έλα να τα πούμε να σου αραδιάσω μερικά παραδείγματα προσωπικής πείρας.

Για τον Παυλίδη τι να σχολιάσω; Το έχει χαμένο εδώ και πολλά χρόνια… συντηρεί απλά το μαγαζάκι του και πέρα από τους στίχους δεν έχει να μας δώσει κάτι μουσικά. Όχι ότι και εσύ Γιάννη μας έδωσες κανένα μεγάλο δίσκο τελευταία… στα 2-3 καλά τραγούδια είσαι και σε μερικούς καλούς στίχους με νόημα. Ο δε Παυλίδης γράφει πάντα ταξιδιάρικους στίχους, θα μπορούσε να το γυρίσει στην ποίηση και να σταματήσει να βγάζει δίσκους.. φτάνει, δεν έχετε να αποδείξετε κάτι. Μήπως να σκεφτείτε το γεγονός να κυκλοφορήσετε κανα βιβλίο μαζί και να σταματήσετε τα live και τις δηλώσεις;Και αν θέλετε τόσο πολύ να βγάλετε κι άλλα λεφτά επειδή δεν σας φτάνουν, επανενώστε τις Τρύπες και τα Σπαθιά και κάντε μαζί τουρνέ… να γουστάρει και ο κόσμος και να κονομήσουν και οι μουσικοί που σας στήριξαν με τις μπάντες σας. Φτάνει πια με την πάρτη σας. Βοηθήστε τους παλιούς σας φίλους και βάλτε και καμιά νέα μπάντα support μαζί σας… μην φοβάστε δεν θα δαγκώσουν από την πίτα σας… και στην τελική ας δαγκώσουν, μέχρι πότε θα τρώτε εσείς… κάποια στιγμή ξέρετε θα πεθάνετε κι όλας, δεν θα πάει αιώνια αυτό το πράγμα, αν σας διαφεύγει από το μυαλό.

Σας αφιερώνω ένα τραγούδι που έκανα μαζί με τις Cameres στο οποίο παίζει ο Ασκληπιός Ζαμπέτας μαζί μας, αυτός ο φίλος που παίζατε μαζί στις Τρύπες Γιάννη μου. Δες πως τα φέρνει η ζωή ε.. εγώ να συνεργάζομαι με τον Ασκληπιό και εσύ να μην παίζεις μαζί του αλλά να παίρνεις πιτσιρικάδες στην μπάντα, με ένα 20ευρω μεροκάματο, για να κονομάς περισσότερα. Τον δε ηχολήπτη που είχες μαζί σου τόσα χρόνια που τον άφησες για να δώσεις μικρότερο μεροκάματο, που το πας; Ρε πως αλλάζουν οι καιροί.. κατάλαβες ποιον λέω ε; Τον Τίτο!

ngΟ Νίκος Γραμμάτος είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του Rockap.gr, ασχολείται με το ραδιόφωνο από το 1998 και είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος CAMERES.