10368201_360430927494072_7058316745903906756_nΣυνέντευξη με τον Ορέστη Τ. τραγουδιστή της μπάντας Breath After Coma με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του ντεμπούτου τους.

Του Σταύρου Παπαγεωργόπουλου

Ορέστη, πες μας λίγα λόγια για τον ντεμπούτο σας

Το ντεμπούτο μας ηχογραφήθηκε στα Lizard Sound Studios από τον Δημήτρη Καρπούζα, με τον οποίο κάναμε και συμπαραγωγή του. Όταν το ετοιμάσαμε, μας παρουσιάστηκε μια πολύ καλή ευκαιρία να δουλέψουμε με έναν άνθρωπο που θεωρώ ότι οι γνώσεις του και η βρετανική μουσική του αισθητική βοήθησε πολύ στο να αποκτήσει ο δίσκος τον ήχο που θέλαμε όταν τον φανταζόμασταν. Με τον Ben Mclusky λοιπόν (Snap Studios, Λονδίνο), καταφέραμε να ακούσουμε στις ομολογουμένως αμερικάνικων προτύπων συνθέσεις μας και μια εγγλέζικη χροιά, που μας άρεσε πολύ. Ο Ben μας έκανε και το Mastering του αλμπουμ. Ήδη ετοιμάζουμε την κοπή του σε φυσική μορφή. Ενδεχομένως στην πορεία να βγάλουμε βινύλιο.


– Αναφορικά με την συγγραφική διαδικασία πως επιλέξατε τα κομμάτια που μπήκαν στο ΕΡ;

Όλοι γράφαμε και μουσική και στίχους, και συνεχίζουμε να γράφουμε συνεχώς. Στον ‘’Breath After Coma’’, τα κομμάτια είναι τα πρώτα κομμάτια που τζαμάραμε -με εξαίρεση το ‘’Four’’- και αποφασίσαμε να βάλουμε αυτά στην πρώτη μας δουλειά , ώστε στους επόμενούς μας δίσκους να φανεί η εξέλιξη της μπάντας μέσα στο χρόνο. Για παράδειγμα, έχουμε έτοιμα άλλα 10 κομμάτια με ήχο διαφορετικό και πιο ώριμο κατά τη γνώμη μας, που γράφτηκαν στην πορεία και φυσικά μας ικανοποιούν πολύ περισσότερο. Συνεχώς εξελισσόμαστε, ακόμα βρίσκουμε τον εαυτό μας με τον καιρό και αυτό μας αρέσει.


11121310_10204331338380559_1741305089_n(1)– Πόσο απαιτητική ήταν η διαδικασία ηχογράφησης; Πώς ήταν τα πράγματα μέσα στο στούντιο; Υπήρξε καλή χημεία και κάποιο αστείο σκηνικό;

Θα ξέρεις ότι για να γίνει ένας δίσκος επαγγελματικών προδιαγραφών, χρειάζεται budget. Εκεί δυσκολευτήκαμε, όπως και όλοι όσοι ξεκινάνε δισκογραφικά. Ήταν τρελό challenge για μας να καταφέρουμε να δουλέψουμε με επαγγελματίες για να βγάλουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αυτό φυσικά απαιτούσε οικονομία στο χρόνο, να είμαστε όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένοι στο στόχο. Θυμάμαι στο στούντιο όταν γράφαμε πόσο αστείο ήταν το σκηνικό. Προσπαθούσαμε σε ελάχιστο χρόνο να κάνουμε όλα τα overdubs που θέλαμε, να γράψω εγώ όλο και περισσότερα φωνητικά, να βάλουμε ένα εφέ από δω, ένα από κει κλπ. Τέσσερις μαντράχαλοι στην τσίτα – πέντε μαζί με τον παραγωγό. Καμία σχέση με τον sex/drugs/rock’n’roll τρόπο ηχογράφησης που βλέπουμε στο εξωτερικό. Τρέχεις και δε φτάνεις. :p
– Πώς προέκυψε το όνομα της μπάντας; Επίσης τι επιρροές έχετε ως μπάντα;

Το όνομα της μπάντας είναι μια ιδέα από το τραγούδι First Breath After Coma, των αγαπημένων μας Explosions In the Sky. Γενικώς η έντονη επιρροή μας είναι η σκηνή των 90s –άντε και λίγο new age 00s- κυρίως η αμερικάνικη, αλλά εγώ και ο Θοδωρής λατρεύουμε και βρετανική σκηνή. Οι Oasis είναι μέσα στο Top5 μου. Σπάνια υπάρχουν συγκροτήματα που οι επιρροές τους ταυτίζονται. Εμάς, ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό.
– Σε 5 χρόνια από τώρα που φαντάζεστε την μπάντα να βρίσκεται;

Να ζούμε το Rock n Roll Dream, οπουδήποτε. Να γράφουμε μουσική, να γυρίζουμε από πόλη σε πόλη, Ελλάδας και εξωτερικού, και να ζούμε από αυτό. Ιδανικό σενάριο, επειδή είπες τη λέξη φαντάζεστε, χαχα. Αν δε γίνουμε stars της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας λοιπόν, φανταζόμαστε μια ενωμένη ελληνική underground σκηνή, με τον κόσμο να τη στηρίζει όπως τώρα, και εμάς σε μια ενεργή θέση μέσα σ’αυτή.
– Τι επιφυλάσσει όμως το άμεσο μέλλον για την μπάντα; Επόμενη δισκογραφική δουλειά και κάποια συναυλία;

Άμεσο σχέδιό μας είναι το release του δίσκου μας, που το ετοιμάζουμε και σύντομα θα υπάρξουν νεότερα γι αυτό. Μετά το release, στοχεύουμε σε κάποιες τελευταίες συναυλίες της σεζόν στην Αθήνα, και μετά ετοιμάζουμε ένα καλοκαιρινό τουρ στην επαρχία. Από Σεπτέμβρη, πολλά λάιβ και ίσως ξεκινήσουμε να γράφουμε σταδιακά το πρώτο μας full length άλμπουμ, αφού τα κομμάτια υπάρχουν ήδη και τα παίζουμε και στα lives.
– Ποια είναι η μέχρις ώρα ανταπόκριση στον δίσκο;

Έχουν γραφτεί από διάφορα sites λόγια που μας τιμούν πολύ και γενικότερα ακούμε από φίλους και γνωστούς ότι η δουλειά μας είναι αρκετά ικανοποιητική. Το digital store μας πάει πολύ καλά και όλα δείχνουν να βαίνουν όπως λίγο πολύ τα περιμέναμε, μετά από τη δουλειά που ρίξαμε. Αναμένουμε να το δούμε στα lives όμως αυτό. Εκεί βλέπεις πραγματικά σε τι σημείο βρίσκεσαι. Είτε με την προσέλευση του κόσμου, είτε με την ενέργεια που εισπράττεις την ώρα της συναυλίας. Θα το δούμε λοιπόν στο release μας.
– Πως είναι οι ζωντανές εμφανίσεις σας και μελλοντικά με ποια ονόματα της εγχώριας underground αλλά και εν γένει rock ‘n’ roll σκηνής θα θέλατε να μοιραστείτε την σκηνή;

Έχουμε κάνει ορισμένα live που μας άφησαν ωραία γεύση, όπως πρόσφατα με τους Beggars στο Kookoo. Στο μέλλον, θα θέλαμε να βρεθούμε στην ίδια σκηνή με Planet of Zeus, Yellow Devil Sauce, Nightstalker, Puta Volcano, Superpuma, Fool in the box.
– Η κρίση τι έχει προσφέρει και τι έχει πάρει από τις νέες μπάντες και από την σκηνή;

Κάθε οικονομική κρίση είναι αντιστρόφως ανάλογη της πολιτιστικής. Ο κόσμος ενεργοποιείται σταδιακά. Έχουμε επομένως εξέλιξη στην τέχνη της Ελλάδας και όχι μόνο στη μουσική. Όσοι ασχολούνται με το rock θεωρώ πως είναι άτομα με ωραία αισθητική και κουλτούρα. Αυτά τα άτομα έχουν την ανάγκη να διοχετεύσουν ανησυχία στη μουσική, είτε ως ακροατές είτε ως μουσικοί. Έτσι μεστώνει από κόσμο η σκηνή μας. Τα φράγκα φίλε, δε φτάνουν. Και είναι ακριβό χόμπι η μουσική, ειδικά αν θες να την κάνεις και σωστά.

– Ορέστη εκτός μουσικής με τι άλλο ασχολείσαι; Τα υπόλοιπα παιδιά;

Εγώ παράλληλα με τη μουσική -που ασχολούμαι όσο με θυμάμαι- ήθελα πάντα να σπουδάσω φιλολογία. Πέρασα λοιπόν φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Γενικά διαβάζω βιβλία, ψάχνω και πολύ τη φιλοσοφία. Τα υπόλοιπα παιδιά εργάζονται. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, όσο κι αν αγαπάμε τη μουσική, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος.

– Πως αντεπεξέρχεστε οικονομικά σαν σύνολο μπάντας;

Ειδικά για το ζήτημα χρημάτων, παλεύουμε πολύ για να το κρατήσουμε σε ένα καλό επίπεδο, όλες οι μπάντες δηλαδή. Ό,τι μένει στην άκρη πάει είτε για μπλουζάκια, είτε για πρόβες, είτε στο στούντιο. Το γουστάρουμε όμως, ζούμε για να κάνουμε αυτό.

– Τέλος τι θα συμβούλευες τους πιτσιρικάδες που θα ήθελαν και αυτοί να ξεκινήσουν να κυνηγάνε το όνειρο τους;

Θα συμβούλευα όσους θέλουν να ασχοληθούν και ξεκινάνε τώρα, να το επιχειρήσουν. Οι συγκινήσεις, είτε μικρές είτε μεγαλύτερες, αξίζουν με το παραπάνω την προσπάθεια να μάθεις μουσική και να φτιάξεις μια μπάντα.
– Ορέστη, το κλείσιμο δικό σου

Ευχαριστούμε όσους μας ακολουθούν σταθερά και με ενδιαφέρον, είστε ο λόγος να συνεχίζουμε. Μείνετε συντονισμένοι, πλησιάζει το release μας. Θα έχει merch (cd’s, tshirts) και πολλή μπύρα!

Για να κλείσουμε, μπορείτε να βρείτε το δίσκο μας για free streaming αλλά και για να τον αγοράσετε διαδικτυακά στα παρακάτω links:

Website:  www.breathaftercomaband.com
Bandcamp: www.breathaftercomaband.bandcamp.com
Facebook: www.facebook.com/breathaftercomaband
Twitter: www.twitter.com/Breath_Aft_Coma
Soundcloud: www.soundcloud.com/breath-after-coma
Instagram: www.instagram.com/breath_after_coma
Ευχαριστώ φίλε Σταύρο!