VAN RIPPER LOGOΜε αφορμή την νέα κυκλοφορία των Van Ripper με τίτλο «Ο Θεός είναι ξηγημένο παλικάρι», επικοινωνήσαμε με τον Πέτρο, τραγουδιστή και εμπνευστή της μπάντας, ώστε να απαντήσει στα ερωτήματά μας και να μας πει ότι πάντα ήθελε να γίνει ένας άσημος αποτυχημένος ποιητής και τραγουδοποιός.

Συνέντευξη στον Κώστα Π.

 

Πως προέκυψε η ενασχόλησή σου  με την μουσική και ποιές είναι οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες από τα πρώτα βήματά σου στον καλλιτεχνικό χώρο;

Βασικά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τη μουσική. Στο γυμνάσιο είχα συγκρότημα που συνεχίστηκε και στο πανεπιστήμιο. Μετά σκορπίσαμε. Για πολλά χρόνια ήμουν παραγωγός στο ραδιόφωνο. Ξεκίνησα απ το κρατικό που ήταν μονοπώλιο κι όταν άνοιξε η ραδιοφωνία πήγα στο Jeronimo Groovy κι έμεινα εκεί μέχρι που έκλεισε. Ξεκίνησα να γράφω μουσική όταν τελικά συνάντησα ένα Γερμανό συνάδελφό μου στη δουλειά που είχαμε την ίδια λόξα.

Νέο τραγούδι «Ο Συνέταιρος» από την πρόσφατη κυκλοφορία σου «Ο Θεός είναι ξηγημένο παλικάρι» Πες μου λίγα λόγια για τους συντελεστές που συνέβαλαν σε όλη αυτή την διαδικασία;

Σ ένα διάλλειμα εκεί που κάναμε πρόβα με το κιθαρίστα μου το Γιάννη πειραζόμασταν κι έκατσα κι έγραψα κάτι στιχάκια για χαβαλέ. Σε πέντε λεπτά ο  Γιάννης το είχε ενορχηστρώσει. Μας φάνηκε απίθανο. Έτσι αποφασίσαμε να το εντάξουμε στο άλμπουμ. Απλά αυθόρμητα και χωρίς δεύτερη σκέψη.

CD COVER«Ο Θεός είναι ξηγημένο παλικάρι» τελικά, Πέτρο υπάρχουν ξηγημένη άνθρωποι στην ζωή σου;

Φυσικά και υπάρχουν. Σπανίζουν αλλά υπάρχουν. Κι αυτό νομίζω είναι το φυσιολογικό. Όσο για το θεό το τελευταίο που τον απασχολεί είναι αν πιστεύουμε σ αυτόν ή όχι.

Θυμάσαι κάποιον καλλιτέχνη που να παρακολουθούσες έντονα;

Τον Φαβρίτσιο Ντε Αντρέ στα νιάτα μου και τον Έντυ Βέντερς στα γεράματα μου.

Μουσικά σε ποιον χώρο εντάσσεις τον εαυτό σου; Τι είναι αυτό που σε αντιπροσωπεύει;

Ροκ και μόνο Ροκ. Ακόμα και τα ρεμπέτικα που γράφω και τη κλασσική μουσική που γράφω με τη ροκ την παντρεύω.

Τι θα έλεγες στους νέους μουσικούς, που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα και που ενδεχομένως να μην έχουν τους οικονομικούς πόρους για να το στηρίξουν αυτό;

Να μη το βάζουν κάτω με τίποτα. Έχω φτιάξει μια εταιρία μη κερδοσκοπική την ΚΕΚΑ ΡΕΚΟΡΝΤΣ (κεκα θα πει καταπληκτική εταιρία καλλιτεχνικών ανησυχιών) που σκοπό έχει να βοηθά στη παραγωγή αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα. Αλληλεγγύη μας χρειάζεται. Το κάνουν κι άλλοι. Η τέχνη δε πρέπει να εμπορευματοποιείται.

5908289398_928ce7d66bΠοιο στοιχείο είναι αυτό που σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις;

Η αγάπη μου για τη μουσική και τη ποίηση που μου είναι έμφυτη.

Μετά το τραγούδι τι; Οι τραγουδιστές έχουν ημερομηνία λήξης;

Δε ξέρω να απαντήσω σ αυτό. Ένα ταξίδι κάνω. Δε ξέρω πότε και πως θα σταματήσω κι αν..

Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι ζητάει ο κόσμος στις μέρες μας; Θέλει να δει, θέλει να ακούσει;

Χαχα μη κάνεις σε μένα αυτήν την ερώτηση γιατί είμαι μισάνθρωπος μισογύνης κι εννοείται μισέλλην. Ο κόσμος δε ξέρει τι του γίνεται. Η πλειοψηφία δεν έχει παιδεία, κρίση, σεμνότητα και αίσθηση της τεκμηρίωσης.

Που σε πηγαίνουν τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι θα ήθελες να σου φέρει η επόμενη μουσική «ζαριά»;

Έχω ήδη έτοιμα τα επόμενα 2 άλμπουμ. Δε ξέρω αν και πότε θα τα κυκλοφορήσω. Και να σου πω κάτι? Πάντα το όνειρό μου ήταν να γίνω ένας άσημος αποτυχημένος ποιητής και τραγουδοποιός.

https://www.facebook.com/petros.vanrippers