Συνέντευξη με τον Νίκο Γραμμάτο από το Rockap.gr
Πριν από μερικές μέρες έψαχνα κάτι στο διαδίκτυο για ένα Metal συγκρότημα. Στα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησής μου, περιλαμβανόταν και μία συνέντευξή τους στο Rockap.gr. Να λοιπόν μια ιστοσελίδα που πραγματικά ξεχωρίζει στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο, έχει όραμα και σίγουρα κάνει τη διαφορά.
Πολλές οι απορίες, πολλά και ενδιαφέροντα κι αυτά που έχει να πει ο Νίκος Γράμματος για του οποίου τον ρόλο στο Rockap δεν θα πω εγώ. Θα μας απαντήσει εκείνος καλύτερα.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Αλαμπασίνη
– Rockap.gr. Τι’ν’τούτο; Καλό φαίνεται!
Το Rockap.gr είναι το πρώτο διαδικτυακό μουσικό περιοδικό αποκλειστικά για την ελληνική σκηνή. Με αγάπη για τους νέους δημιουργούς και τα συγκροτήματα, με παρουσιάσεις επίσημων κυκλοφοριών, ανεξάρτητων και demo, με συνεντεύξεις και νέα από τα συγκροτήματα, με αφιερώματα και άλλα πολλά… κάντε κλικ και αναζητήστε!!!
– Rockap, δηλαδή Rock Αποδράσεις; Ποια είναι η ιστορία του ονόματος;
Το Rockap δανείστηκε το όνομα του από την ομώνυμη ραδιοφωνική εκπομπή, η οποία ξεκίνησε το 1998 στην πόλη της Καβάλας και ακουγόταν μέχρι πριν 2 χρόνια. Ιδρυτής του Rockap και παραγωγός της εκπομπής είναι το ίδιο άτομο, ο ομιλών . Ουσιαστικά το Rockap.gr είναι η μεταμόρφωση της προσωπικής σελίδας της εκπομπής που είχε βγει στον αέρα το 1998 επίσης.
– Η ιστοσελίδα δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση ενίσχυσης της μουσικής που προβάλει η βιομηχανία. Αντίθετα προβάλει πολλά demos και γενικώς μουσική με άλλη άποψη. Ποιος ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης;
Πολύ ωραία ερώτηση! Η ιστοσελίδα μας δεν είναι συνηθισμένη περίπτωση όπως όλες οι άλλες που μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο. Δεν γράφουμε για ξένη μουσική, δεν ασχολούμαστε με τους εμπορικούς καλλιτέχνες, αντιθέτως τους αποφεύγουμε σαν ο διάολος το λιβάνι. Αυτό είναι πολιτική της σελίδας μας, πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί τους συστήματος των Μ.Μ.Ε. δεν έχουν ανάγκη την δική μας προβολή, δεν μπαίνουμε καν στην διαδικασία να ακούσουμε τέτοιες μουσικές και δεν θέλουμε να έχουμε και τέτοιο αναγνωστικό κοινό. Εξ’ άλλου γι’ αυτά γράφουν όλοι οι άλλοι!!!!
Τα Demos είναι το πάθος μας, να φανταστείς η σελίδα όταν επαναλειτούργησε το 2007 είχε σκοπό να παρουσιάζει ΜΟΝΟ demo από διάφορες μπάντες, εν τέλει όμως αποφασίσαμε να πάρουμε αυτή την κατεύθυνση γιατί και οι μπάντες με δισκογραφία, που δεν ακολουθούν το ρεύμα του lifestyle χρειάζονται την προβολή μας. Υπάρχουν πολλά διαμάντια στον χώρο μας.
– Με ποιον τίτλο θα ομαδοποιούσατε τη μουσική που παρουσιάζεται στην ύλη σας;
Ο τίτλος που έχουμε και δίπλα στο λογότυπο μας από τον Σεπτέμβρη που ανεβάσαμε την νέα μας σελίδα, νομίζω τα λέει όλα… «Ελληνική Εναλλακτική Σκηνή». Αυτό περιέχει κατά βάση το Rock, φυσικά με όλα του τα παρακλάδια, το Metal, το Punk και όλα τα συναφή είδη μέχρι ίσως το Pop και το Έντεχνο, αν και ο όρος «έντεχνο» μας αηδιάζει, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί σιωπηλοί καλλιτέχνες που το τιμούν με αξιοπρέπεια.
– Σε ποιον κόσμο απευθύνεστε;
Σε όλους τους Έλληνες ή και σε ξένους που αγαπούν την ελληνική μουσική, αρκεί να μπορούν να διαβάσουν ελληνικά γιατί γράφουμε ΜΟΝΟ στην γλώσσα μας, δεν θα βρείτε ούτε δελτίο τύπου γραμμένο στα αγγλικά. Απευθυνόμαστε σε κόσμο με νοημοσύνη, με καρδιά, με αισθήματα και με αγάπη για τις ελληνικές μπάντες.
– Έχετε ήδη κλείσει 4 χρόνια. Τι κερδίσατε από αυτό το χρονικό διάστημα; (ρωτάω με την ευρύτερη έννοια αλλά κυρίως από άποψη γνώσης και εμπειριών)
Ουσιαστικά έχουμε κλείσει 11 χρόνια στο διαδίκτυο, αλλά μετράμε τα 4, από την στιγμή που ξεκινήσαμε σοβαρά έχοντας μια μεγάλη συντακτική ομάδα… κρύβουμε χρόνια! 🙂
Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια λειτουργίας του Rockap.gr κερδίσαμε την αναγνώριση και την αγάπη του κοινού αλλά και των καλλιτεχνών, πράγμα που αποκτήθηκε με πολύ κόπο, με ώρες πάνω στην σελίδα και με αγάπη για την μουσική.
Αντίθετα δεν έχουμε κερδίσει ούτε 1 ευρώ από αυτό, αλλά έχουμε βάλει αρκετά για να συντηρούμε την σελίδα και τα έξοδα της. Όπως επίσης δεν έχουμε πληρώσει ούτε 1 ευρώ για να διαφημιστούμε κάπου.
Τα cd που μας στέλνουν τα συγκροτήματα είναι για εμάς μια πολύτιμη κληρονομιά.
Γνωρίσαμε αμέτρητα συγκροτήματα, κάναμε φίλους, απομυθοποιήσαμε κάποιους καλλιτέχνες βέβαια.. αλλά όταν μιλάς από μια πιο κοντινή απόσταση γνωρίζεις και διακρίνεις περισσότερα πράγματα. Απογοητευτήκαμε από μερικούς αλλά αυτοί είναι η μειοψηφία.
Το σπουδαιότερο είναι οι μουσικές που ακούσαμε και τα άτομα που γνωρίσαμε μέσα από όλο αυτό.
– Επιδιώκετε να σπρώξετε το ελληνικό κοινό σε… καλύτερο μουσικό δρόμο;
Δεν ήμαστε ούτε σωτήρες, ούτε μεσσίες, απλά προβάλουμε ένα άλλο είδος μουσικής που ίσως να μην μπορούσαν να γνωρίσουν οι αναγνώστες μας. Το κοινό μας περιορίζεται όμως στις 30 με 60.000 άτομα… μέχρι εκεί έχουν φτάσει και οι επισκέψεις μας, ίσως κάποιες φορές και παραπάνω. Φυσικά και θέλουμε να σπρώξουμε το κοινό να γνωρίσει την μουσική μας κληρονομιά και να σταματήσει να μασάει την τροφή των Μ.Μ.Ε. και να αποθεώνει τα παγκόσμια είδωλα. Η ελληνική μουσική δεν έχει να ζηλέψει τίποτα πλέον από την ξένη.
– Διακρίνω μία τάση από διάφορες -συχνότερα μικρές- δισκογραφικές εταιρίες να διαθέτουν τη μουσική τους και στο ίντερνετ δωρεάν. Πιστεύετε ότι βλέπουν μπροστά;
Δεν βλέπουν μπροστά, δεν βλέπουν καν, τα στελέχη τους είναι γερασμένα και θα πρέπει να μπουν νέα άτομα στον χώρο αν θέλουμε να δούμε δημιουργία. Το να διαθέτουν την μουσική μέσω διαδικτύου έπρεπε να το είχαν κάνει από το 2000 και όχι από το 2010 και μετά! Δεν θέλαν να πιστέψουν ότι νικήθηκαν από το διαδίκτυο και προσπαθούσαν να κερδίσουν και το τελευταίο ευρώ, πριν εκσυγχρονιστούν, αναγκαστικά! Σε λίγα χρόνια ίσως να μην υπάρχουν οι δισκογραφικές εταιρίες που ξέρουμε σήμερα.
– Τελικά αξίζει να προσπαθεί κανείς να κάνει την μουσική διαφορά στην Ελλάδα; Ο κόσμος το αντέχει η είναι ακόμα μακριά από αυτό;
Ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος από τις ντόπες της τηλεοράσεως, αυτό συμβαίνει και πολιτικά, που όλοι μας βλέπουμε τι έχει συμβεί στην χώρα. Κάτι ανάλογο πληρώνουμε και στην μουσική. Πλάσαραν αυτό που τους βόλευε και πλέον κορέστηκε το θέμα. Ότι αφορά την μουσική, φυσικά και το αξίζει, η μουσική αξίζει από μόνη της, χωρίς αυτή δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης ίσως. Πολεμάμε και ίσως κάποτε να δικαιωθούμε. Δεν τα παρατάμε!
– Σίγουρα με τη χρήση του διαδικτύου η μουσική παγκοσμίως έχει μπει σε άλλη εποχή. Καλύτερα ή χειρότερα κατά τη γνώμη σας;
Το περιοδικό μας είναι διαδικτυακό, το ίδιο και το δικό σας. Αν δεν υπήρχε το internet τώρα δεν θα μιλούσαμε, δεν θα είχαμε γνωριστεί ποτέ ίσως και δεν θα είχαμε ανακαλύψει όλη αυτή την τέχνη που μάλλον θα είχε πάει χαμένη.
– Μπορεί κάποιος να βρει τον δρόμο του μέσα σε όλον αυτόν τον όγκο μουσικής πληροφορίας σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν κοινό;
Το κοινό είναι σε άλλη κατηγορία, απλά μπαίνει, ψάχνει αυτό ακριβώς που θέλει και το βρίσκει.
Το 1997 είχα συναντηθεί με τον B.D.Foxmoor των Active Member και μου είπε την εξής ατάκα που μου έδειξε τον δρόμο: «Ότι κι αν θέλεις να κάνεις ψάξε και βρες την άκρη μόνος σου, εκεί είναι όλη η μαγκιά». Είναι το μότο που ακολούθησα στα εφηβικά μου χρόνια και έμαθα-έκανα πολλά μετά από αυτό. Αν αξίζεις και είσαι αληθινός δεν θα πας χαμένος!
– Θα ήθελα ακόμα λίγα λόγια σαν απόσταγμα των εμπειριών σας μέσα από το ραδιόφωνο, το ίντερνετ και όλη αυτή τη μουσική που σας περιβάλλει.
Το ραδιόφωνο, τουλάχιστον στην επαρχία, έχει πεθάνει… και σε αυτό φταίνε και τα άτομα που το εκμεταλλεύτηκαν λάθος, όπως οι δισκογραφικές με τα συγκροτήματα. Γι αυτό και δεν είμαι ενεργός εδώ και 2 χρόνια, δεν θέλω να είμαι ανάμεσα σε πτώματα και όντα μη δημιουργικά, χωρίς όνειρα, με σκοπό μόνο το κέρδος. Όπως και από το Rockap, έτσι και από το ραδιόφωνο, δεν έχω κερδίσει ούτε ένα ευρώ, το έκανα για την καύλα μου, το πάθος, τον ρομαντισμό που περιπλανιόταν στον αέρα. Όταν χάθηκαν όλα αυτά και ο ένας κοιτούσε να φάει τον άλλο και τις διαφημίσεις της πιάτσας, τότε χάθηκε και η ουσία. Αντί να γίνονται καλύτεροι μέσα από τον ανταγωνισμό, κατάφεραν να φέρουν την καταστροφή, κάτι παρόμοιο που γίνεται με τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις. Ο κόσμος πλέον ακούει ραδιόφωνο είτε απλά σαν background την ώρα που οδηγεί ή για να κερδίσει 100, 200 ευρώ, ένα εισιτήριο ή ένα μπουκάλι στα μπουζούκια. Όπως κάνανε τα έντυπα περιοδικά που σε προσέλκυαν με δωράκια… τι κατάφεραν και τα περιοδικά;; Καταστράφηκαν ,τους έφαγε το διαδίκτυο.
Μην νομίζεις ότι και στο internet δεν έχει σαπίλα. Πρόσφατα μου ζήτησαν 300 ευρώ για να με διαφημίσουν 6 φορές την μέρα για ένα μήνα, από ένα web radio με μηδαμινές ακροάσεις – επισκέψεις. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν απλά ιδέα ούτε από marketing, ούτε από ραδιόφωνο, ούτε από promotion. Είναι ότι αρπάξουν, ότι ψάρια πιάσουν για να φάνε και το βράδυ να πέσουν για ύπνο.
Ευτυχώς ο κόσμος στο διαδίκτυο έχει εκατομμύρια επιλογές.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, βοηθάνε και την μουσική και σίγουρα το μέλλον θα είναι πιο ενδιαφέρον. Χαίρομαι που ζούμε αυτές τις αλλαγές. Ας ελπίσουμε να έχουμε την υγειά μας για να απολαύσουμε όλα αυτά. Τα καλύτερα έρχονται!!!
Link: http://www.paintboxmag.gr