Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε παραπάνω τους Project Renegade

Συνέντευξη στον Κώστα Π.

Πείτε μας δυο λόγια για το ύφος του νέου Album με τίτλο “Cerebra”
Το «Cerebra» αρχικά ήταν στο μυαλό μας ως ένα απλό demo που θα μας έδινε ένα πρώτο feedback από τον άμεσο κύκλο μας, αλλά και θα λειτουργούσε ως ένα εργαλείο για να κλείσουμε κάποια lives. Εν μέσω, όμως, της διαδικασίας ηχογράφησής του βρεθήκαμε χωρίς line-up με τον Ody (drums) και εμένα (φωνή) μόνο πλέον στην μπάντα που είμαστε και οι founders της και χωρίς να ξέρουμε πώς να προχωρήσουμε. Αποφασίσαμε τελικά ότι το καλύτερο και για εμάς, για την μπάντα και για την μουσική μας ήταν να δώσουμε στο demo την παραγωγή ενός EP το οποίο και θα κυκλοφορούσαμε επίσημα ως δείγμα της δουλειάς μας στο ευρύ κοινό. Από τη μία σκεφτήκαμε ότι θα είναι ένας καλός τρόπος για να προσελκύσουμε καινούργιους μουσικούς που τους χρειαζόμασταν, αλλά κυρίως νιώσαμε την ανάγκη να ακούσουμε και εμείς την μουσική μας όπως την είχαμε φανταστεί ότι θα είναι, να την αντιπροσωπεύσουμε και να την αποτυπώσουμε στον 100%. Ήμασταν όμως και τυχεροί γιατί λίγο πριν την κυκλοφορία του «Cerebra» είχαμε βρει ήδη τον Τάσο (κιθάρα) και τον Μάκη (μπάσο) οπότε το ΕΡ βγήκε υπό τις καλύτερες συνθήκες.

Πόσο καιρό σας πήρε για να γράψετε το album; Δώσε μου κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήσατε στο studio.
Ακριβώς επειδή δεν είχαμε μέλη να γράψουν στο studio χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να τελειώσει. Έπρεπε να μιλήσουμε με φίλους μας μουσικούς για να δούμε ποιός διατίθεται να μάθει τα κομμάτια και να τα γράψει, έτυχαν και κάποιες αναποδιές στο ενδιάμεσο και καταλήξαμε να δουλεύουμε πάνω στο «Cerebra» για περίπου έναν χρόνο διότι υπήρχαν μεγάλα διαλείμματα στο ενδιάμεσο. Στο Matrix Recording Studio Athens τα πράγματα ήταν πολύ δημιουργικά και αυτό οφείλεται κυρίως στον ηχολήπτη μας Δημήτρη Μισυρλή ο οποίος κατάφερε και έφερε μια παραγωγή που είχε ξεκινήσει με τις προοπτικές του demo να γίνει μια παραγωγή επιπέδου EP. Φυσικά μάθαμε πολλά πράγματα μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, κάναμε λάθη, σκεφτήκαμε ξανά κάποια πράγματα και ήταν μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία. Όταν τελείωσε και το mastering, το οποίο ανέλαβε ο Γιώργος Μπόκος στο Grindhouse Studios Athens, δεν πιστεύαμε το αποτέλεσμα που είχαμε στα χέρια μας μετά από όλο αυτό το ταξίδι.

Από όλα τα κομμάτια σας, ποιο είναι το αγαπημένο του καθενός και γιατί;
Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποιο πιο αγαπημένο κομμάτι από την άποψη ότι το βάζουμε πάνω από τα άλλα. Αυτό όμως που ξεχωρίσαμε και για το οποίο κάναμε και το βίντεο κλιπ είναι το «Pressure», γιατί είναι ένα κομμάτι που μας οδήγησε κατά κάποιο τρόπο στην φάση που είμαστε τώρα. Περιέχει λίγο Project Renegade του 2015 και λίγο του 2017, οπότε θεωρούμε ότι είναι ένας καλός προπομπός για το album που ετοιμάζουμε τώρα.

Που νιώθετε την απόλυτη καλλιτεχνική χημεία μεταξύ σας και γιατί;
Αυτή τη στιγμή στο home studio του Ody γιατί εκεί γράφουμε την μουσική μας. Σκεφτόμαστε, δοκιμάζουμε, απογοητευόμαστε, ενθουσιαζόμαστε. Είναι έντονες οι στιγμές όταν γράφεις κάτι από το μηδέν.

Πόσο δύσκολο είναι για μια Ελληνική μπάντα να βιοπορίζεται αποκλειστικά απο τη μουσική της; Το έχετε καταφέρει, και αν, τι θυσίες έχετε κάνει για αυτό;
Δύσκολο έως αδύνατο. Πέρα από το ότι η μουσική βιομηχανία έχει τα χάλια της ούτως ή άλλως λόγω του παράνομου downloading, του YouTube κτλ, βασικό εμπόδιο για μια ελληνική μπάντα είναι το ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Πολλά τα μεταφορικά για να παίξεις έξω, η σκηνή είναι μία και μικρή, ο Έλληνας προτιμά να ακούει μπουζούκια και σκουπίδια παρά να ψάχνεται με τη μουσική του, υπάρχει λαμογιά από μαγαζιά και ανθρώπους του χώρου και γενικότερα έλλειψη σεβασμού προς τους μουσικούς. Εννοείται πως δεν βιοποριζόμαστε από την μουσική, ίσα ίσα προσπαθούμε να συντηρήσουμε τη μουσική μας μέσω άλλων δουλειών. Δυστυχώς το να έχεις και να προσπαθείς για την μπάντα σου είναι ακριβό χόμπι.

Ποιος είναι ο κοινός σας στόχος;
Αυτή τη στιγμή ο βασικός κοινός στόχος είναι να κυκλοφορήσουμε το πρώτο full-length album μας και να παίξουμε σε καλά lives. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα δυνατό fanbase μέσω της δουλειάς μας και να γνωρίσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. Γιατί στην ουσία η μουσική είναι ένα είδος επικοινωνίας και αυτό μετράει, να επικοινωνείς με τον κόσμο μέσω αυτής.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να θέλετε να δημιουργείτε και να παίζετε; Ποια είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τους PROJECT RENEGADE;
Αυτή ακριβώς η ανάγκη για επικοινωνία που ανέφερα. Υπάρχει μια εσωτερική ανάγκη έκφρασης που θέλει να βγει προς τα έξω. Άλλοι τυχαίνει να το κάνουν μέσα από το θέατρο ή τη ζωγραφική. Εμείς το κάνουμε μέσα από τη μουσική μας. Το συναίσθημα του να συνδέεσαι με ανθρώπους μέσω της μουσικής είναι μοναδικό!

Ελληνική Σκηνή. Το σχόλιό σας.
Το στενάχωρο με την ελληνική σκηνή είναι ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Υπάρχουν μπάντες αξιόλογες που μπορούν να σταθούν άνετα σε διεθνές επίπεδο. Το κακό βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει στήριξη. Οι παραγωγοί και οι μαγαζάτορες κοιτάζουν πώς θα βγάλουν λεφτά ποντάροντας στην ανάγκη της μπάντας να παίξει live. Επίσης ο κόσμος δεν έχει όρεξη να δώσει λεφτά για να τσεκάρει κάτι καινούργιο λόγω της γενικότερης κατάστασης και έτσι δεν υπάρχει και πολύ χώρος για νέα συγκροτήματα. Εκτός και αν γίνουν κολλιτσίδες σε άλλους που έχουν κάνει ονόμα ή αν έχουν γενικά γνωριμίες στον χώρο. Γενικά το βύσμα δεν λείπει από την ελληνική μουσική σκηνή ούτε και οι πελατειακές σχέσεις. Και είναι κρίμα γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε πολύ δυνατή παρουσία αν όλοι είχαν ίσες ευκαιρίες.

Σας ευχαριστώ για την κουβέντα. Είναι η στιγμή που κλείνετε εσείς όπως θέλετε την κουβέντα μας.
Εμείς ευχαριστούμε! Ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά στα lives μας, να μιλήσουμε και να γνωριστούμε! Σύντομα θα σας έχουμε το καινούργιο μας υλικό και στο μεταξύ βάλτε στο repeat το «Cerebra»!

[ytp_video source=”Fb_A8Wx6oH8″]

OFFICIAL LINKS
Facebook: https://www.facebook.com/prenband
Twitter: https://twitter.com/Proj_Renegade
Bandcamp: https://projectrenegade.bandcamp.com
Spotify: http://bit.ly/Cerebra_Spotify
iTunes: http://bit.ly/PRenegade_Cerebra