Δεδομένου ότι το “Sleeping in Eternal Shadow” μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους Nipenthis, οι οποίοι είναι μια σχετικά νέα black metal μπάντα…

Του Νίκου Λιανίδη

Hi και συγχαρητήρια για το πολύ καλό ντεμπούτο EP σας! Μιλήστε μας λίγο για τους Nipenthis..

Revan: Καλησπέρα. Είμαστε μια Αθηναϊκή black metal μπάντα η οποία γεννήθηκε στις αρχές του 2007. Γενικά η όλη ιδέα ξεκίνησε από εμένα. Ως λάτρης και υποστηρικτής του είδους ήθελα αρχικά να εκφράσω τις μουσικές μου ανησυχίες και τις σκέψεις μου μέσα από το τη μουσική. Αρχικά το σχήμα ήταν σε μορφή one-man-band αλλά αργότερα αποφάσισα να το επανδρώσω με μία ομάδα ανθρώπων με τις ίδιες σκέψεις και πεποιθήσεις με μένα, καθώς και την προσωπική συμβολή του καθενός με σκοπό την έκβαση ενός θεμιτού και παράλληλα καλού αποτελέσματος. Μπορώ να πω ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο μου, κατάφερα να ξεκινήσω την πορεία αυτής της μπάντας, απαρτιζόμενος πλέον από μία ομάδα ανθρώπων ίδιου σκεπτικού και ίδιων συναισθημάτων πάνω σε αυτό που ονομάζεται black metal.

Πείτε μας τυχόν δυσκολίες που συναντήσετε στην κυκλοφορία του “Sleeping in Eternal Shadow”…

Setherion: To “Sleeping in Eternal Shadow” ήταν μια ιδέα τεσσάρων χρόνων, η οποία κατάφερε να γίνει πράξη φέτος. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν δυσκολίες, ιδιαίτερα στον τομέα των μελών που απάρτιζαν την μπάντα. Με δυο λόγια, υπήρξαν πολλές αποχωρήσεις οι οποίες ευθύνονται σε ποικίλους λόγους, είτε προσωπικούς είτε πρακτικούς. Αυτόν τον χρόνο μπορούμε να πούμε με περηφάνια ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε την σκέψη μας κρατώντας στα χέρια μας την πρώτη μας κυκλοφορία, η οποία προσωπικά πιστεύω ότι αποτέλεσε καρπό όλων των κόπων μας, δεδομένου ότι το line-up της μπάντας είναι πλέον αυτό που πρέπει να είναι, και το βασικό όλων, δεν είναι μεταβλητό.

Τι σας επηρεάζει μουσικά; Έχετε όλοι τις ίδιες προτιμήσεις;

Setherion: Κυρίως τα ακούσματά μας στο είδος και γενικότερα, παραδείγματος χάρη δεν έχουμε όλοι ακριβώς τα ίδια ακούσματα πάνω στο black metal, αλλά αυτή η ποικιλότητα ακουσμάτων μπορώ να πω ότι συμβάλλει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Μιλήστε μας λίγο για το στιχουργικό σας μέρος σας και για ποιο λόγο επιλέξατε αυτή τη θεματολογική προσέγγιση.

Revan: Οι στιχουργικές μας επιρροές κατά κύριο λόγο πηγάζουν από προσωπικά συναισθήματα και βιώματα. Προσωπικά πιστεύω πως από την στιγμή που κάποιος άνθρωπος βιώνει ένα θετικό συναίσθημα παράλληλα πρέπει να αποδεχτεί ότι πίσω από αυτό κρύβεται και ένα αρνητικό. Γενικά οι άνθρωποι φοβούνται να αντιμετωπίσουν την σκοτεινή τους πλευρά, που είναι και αυτή μέρος της ζωής μας. Άλλωστε δεν θα υπήρχε αρμονία αν όπου υπάρχει φως, δεν υπήρχε το σκότος, και αυτό ακριβώς είναι που πρεσβεύουν οι Nipenthis.

Έχετε σημαντικά lives στο βιογραφικό σας και ξέρετε την ελληνική πραγματικότητα όσον αφορά το supporting και την ενότητα γενικότερα. Πείτε μας τη γνώμη σας…

Setherion: Πιστεύω πως στην ελληνική σκηνή είτε καλώς είτε κακώς δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ενότητα ανάμεσα στις μπάντες όσο θα μπορούσε, είναι εμφανές το φαινόμενο της ανταγωνιστικότητας το οποίο ναι μεν δυσκολεύει αρκετά την ενότητα των μπαντών αλλά από την άλλη αυτός ο ανταγωνισμός βοηθάει στην καλυτέρευση τους.  Το supporting είναι μια σημαντική υπόθεση καθώς έχουμε να απευθυνθούμε σε ένα απαιτητικό κοινό που βρίσκεται σε έναν κορεσμένο χώρο που ο κάθε ακροατής ξεχωριστά έχει τα ακούσματά του και φυσικά τα κριτήριά του, οπότε εμείς προσπαθούμε πέρα από την προσωπική μας ικανοποίηση να ευχαριστήσουμε και τους ακροατές μας.

Τελικά μπορεί μια ελληνική extreme metal μπάντα να φθάσει το επίπεδο και την αναγνωρισιμότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών; Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται για να πετύχει;

Revan: Δεν είναι κάτι απίθανο αλλά προφανώς δεν σημαίνει ότι είναι και κάτι εύκολο, καθώς πρέπει να υπάρχουν μερικές προϋποθέσεις. Καταρχάς απαιτείται μια καλή μουσική και μια σωστή στάση της μπάντας απέναντι στην μουσική της και τον χώρο γενικότερα, καθώς και μία ισχυρή στήριξη από τον κόσμο. Από κει και πέρα, χρειάζεται ένα καλό label που να έχει την δυνατότητα να κάνει την σωστή προώθηση της μπάντας.

Ποιοί είναι οι επόμενοί σας στόχοι και σχέδια;

Revan: Κύριος στόχος μας είναι η προσωπική μας ευχαρίστηση μέσα από όλες τις δραστηριότητες που έχουμε σαν μπάντα την οποία φυσικά έχουμε, καθώς και η προσφορά μιας καλής μουσικής στο κοινό.  Τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι η δημιουργία του πρώτου μας full-length, καθώς και διάφορα live, εντός ή εκτός Αθήνας και ίσως στο μακρινό μέλλον και εξωτερικό.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να δώσω τον λόγο σε σας, αφού πρώτα μου εξηγήσετε τη σημασία του ονόματός σας και πως το υιοθετήσατε!

Revan: Εμείς ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με μας. Το όνομα μας πηγάζει από την ελληνική ποίηση καθώς την λατρεύουμε και την σεβόμαστε, και απευθύνεται σε μία από τις πιο σεβαστές μορφές της ποίησης μας, τον Κ.Καρυωτάκη και συγκεκριμένα στην ποιητική συλλογή με τίτλο “Νηπενθή”. Ποιήματα με καθαρά απαισιόδοξο και μηδενιστικό περιεχόμενο ως αναφορά την ζωή και την ανθρώπινη πραγματικότητα.

Links

http://www.myspace.com/nipenthisgr

https://www.facebook.com/pages/Nipenthis/89248348119