Fuel EaterΠριν λίγες μέρες οι Fuel Eater κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo, προπομπό της πρώτης τους δισκογραφικής δουλειάς που αναμένουμε σε λίγους μήνες όπως μας είπαν οι ίδιοι. Μια πολύ ωραία χαλάρη συζήτηση με τα παιδιά, μέσα από την οποία μπορείτε να μάθετε αρκετά πράγματα για αυτούς.

Συνέντευξη στον Νίκο Σίμο

Πείτε μας δυο λόγια την μπάντα, πώς γνωριστήκατε και πώς θα παρουσίαζατε το συγκρότημα σε όσους δεν σας γνωρίζουν;

Θάνος: Την μπάντα την ξεκίνησα εγώ μ’ έναν άλλο φίλο από την σχολή, που ήμασταν συμφοιτητές, ήταν ένα χρόνο μικρότερος και είπαμε να φτιάξουμε μια μπάντα αρχικά έτσι να παίζουμε για μας. Από εκεί και πέρα εγώ βρήκα τον Βασίλη, που παίζαμε τύμπανα πιο παλιά σ΄ένα άλλο project που είχαμε και εκείνος τα άλλα δυο παιδιά που δεν υπάρχουν πια. Άρα από την αρχική σύνθεση είμαστε εγώ και ο Βασίλης. Ήμασταν με δυο κιθάρες και προσπαθούσαμε γενικά να βρούμε τι θα παίξουμε, αυτό θέλαμε να παίξουμε περίπου που παίζουμε τώρα και κάναμε κάποια live. Στην πορεία αλλάξαμε κάποια μέλη, αλλάξαμε τραγουδιστή αρχικά και μετά έφυγε το παιδί που έπαιζε μπάσο και ήρθε ο Πέτρος τώρα που είναι το πιο καινούργιο μέλος και γράψαμε τα τραγούδια, αυτά που ανεβάσαμε τώρα είναι σχετικά παλιά. Τώρα έχουμε και καινούργιο υλικό, που θα βγεί όπου να ‘ναι και βγάλαμε το demo, ώστε να δείξουμε ένα δείγμα, γιατί παίζαμε τόσο καιρό χωρίς να έχουμε βγάλει κάτι. Live μέχρι στιγμής εδώ στην Πάτρα έχουμε κάνει μόνο και θα παίξουμε και Αγρίνιο τώρα και σιγά σιγά θέλουμε να βγούμε εκτός Πάτρας.

Gordon: Βασικά υπάρχουν και οι προοπτικές για έξω από την Πάτρα, σε πολλές άλλες πόλεις, ήδη δηλαδή το μελετάμε και κοιτάμε να δούμε τα προγραμματά μας, με εξεταστικές, με διακοπές και με τα οικονομικά και με όλα αυτά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα ; Να περιμένουμε την κυκλοφορία του πρώτου σας δίσκου μέσα στην χρονιά ;

Βασίλης: Υπάρχει προοπτική ηχογράφησης δίσκου μάλλον το καλοκαίρι, αλλά δεν είναι 100% σίγουρο, σε φάση αν δεν ηχογραφηθεί το καλοκαίρι, αρχές του 15 θα κυκλοφορήσει, αλλιώς αν συμβεί κάτι και το πάμε λίγο αργότερα.

Gordon: Και το ψάχνουμε κιόλας ξέρεις που να το κάνουμε, έχουμε γενικά προτάσεις από διάφορα studios και κοιτάμε ποιός θα μας καλύψει καλύτερα.

Πέτρος: Που μας συμφέρει και οικονομικά.

Θάνος: Και δεν θέλουμε να βιαστούμε.

Βασίλης: Απλά υπαρχει υλικό, αυτό είναι το θέμα και θέλουμε να ηχογραφηθεί συνολικά, να μην ξανακάνουμε δηλαδή λίγες ηχογραφήσεις 3-4 τραγουδιών, η επόμενη ηχογράφηση που θα κάνουμε θα είναι full length δίσκος. Από οκτώ τραγούδια και πάνω, μέχρι δέκα.

Gordon: Και σαφώς θα είναι πιο επαγγελματική, γιατί η ηχογράφηση που ακούγεται στο demo, είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά αλλά είναι live recording.

Πέτρος: Με μίξη μιας ώρας και τα τρία κομμάτια.

Θάνος: Απλά demo για να δείξουμε αυτό που παίζουμε.

Έχετε ψαχτεί γενικά με δισκογραφικές ;

Βασίλης: Με δισκογραφικές όχι, είμαστε της φάσης λίγο ανεξάρτητοι, DIY, για να έχουμε απόλυτο έλεγχο του τι θέλουμε να κάνουμε και τι όχι.

Πέτρος
: Και είμαστε νέοι, εγώ είμαι ένα με ενάμισι μήνα και ο τραγουδιστής εδώ και ένα τρίμηνο. Είμαστε λίγο νεοσύστατοι σαν τετράδα.

Θάνος: Είχαμε κάποιες αλλαγές και γι’ αυτό καθυστερήσαμε και να σταθεροποιηθούμε και να βγάλουμε και τραγούδια προς τα έξω.

Θα βάζατε ταμπέλα σ’ αυτό που παίζετε; Είναι stoner ή έχει κι άλλα στοιχεία;

Θάνος: Δεν είναι ακριβώς stoner, απλά stoner θέλουμε να ακούμε εδώ στην Ελλάδα, είναι heavy rock, έχει στοιχεία heavy metal, έχει southern.

Βασίλης
: Καλώς ή κακώς το stoner πουλάει.

Πέτρος: Είναι stoner rock, είναι stoner metal.

Gordon: Έχει αρκετές επιρροές από την μουσική που ακούμε όλοι, η οποία πηγαίνει αρκετά προς το stoner, δεν την λες όμως stoner, έχει μέσα και στοιχεία Kyuss όπως είναι το A King Of A Desert Utopia, έχει στοιχεία Down όπως είναι το Against Goliath, γενικά έχει πάρα πολλά στοιχεία. Ο καθένας έχει βάλει την πινελιά του και έχει βγει ένα πράγμα που εμείς γουστάρουμε να το ακούσουμε και όποιος άλλος γουστάρει ακούει κι αυτός, τώρα αυτό το πράγμα κυμαίνεται στο heavy rock, θες να το πεις stoner, θες να το πεις heavy rock, θες να το πεις rock σκέτο. Είναι κάτι ωραίο και μας αρέσει να το κάνουμε.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα ξέσπασμα στην ελληνική σκηνή και αρκετές μπάντες παίζουν stoner. Τι πιστεύετε είναι αυτό που τους οδηγεί στο συγκεκριμένο είδος;

Βασίλης: Κάθε μουσική έχει την άνθιση της, κάνει κύκλο. Μπορεί και σε δυο χρόνια από τώρα η φάση να μην πηγαίνει βήμα.

Πέτρος: Όπως το 2000-02 ήταν της μόδας το black και το power, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί, γιατί παίζω σε power μπάντα και δεν πάει βήμα η φάση.

Gordon: Θα έλεγα ότι επειδή βλέπω την μουσική και σαν ραδιοφωνικός παραγωγός περισσότερο, θα έλεγα ότι το stoner γενικά είναι το νέο rock ‘n roll, υπήρχε το rock ‘n roll που πάντα άρεσε και πάντα θ’ αρέσει γιατί είναι κάτι ευήχο, χορευτικό, έχει τα riffs του, έχει πιο στάνταρ και mainstream μελωδίες, όσο underground και να είναι αυτό και όσο fuzz και να είναι αυτό, ώστε να μην μπορεί να το ακούει οποιοσδήποτε, από έναν που ακούει τέτοια μουσική είναι πολύ πιο εύπεπτο, απ’ ότι είναι το progressive metal ας πούμε, οπότε λοιπόν έχει και μεγαλύτερη απήχηση. Βάλε και όλη την υποκολτούρα που το συνοδεύει δηλαδή αλκόολ, γκόμενες και ναρκωτικά, έχει απήχηση σε πολλούς.

Θάνος: Δεν είναι ότι εμείς ακούσαμε ότι η stoner έχει πέραση και είπαμε να παίξουμε και εμείς αυτό, η ιδέα για την μπάντα είναι περίπου τρία χρόνια και πάνω από δυο χρόνια κάνουμε πρόβες. Απλά τώρα βγάλαμε κάτι και μπορεί να δει κάποιος την δουλειά μας.
Το γουστάρει και ο Έλληνας να ακούει stoner

Θάνος: Είναι στην ιδιοσυγκρασία του, είναι έξω καρδιά φάση. Είναι το κλαρίνο της ροκ πιστεύω (γέλια).

Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κόσμου ;

Βασίλης: Όλο και καλύτερη.

Θάνος: Πάρα πολύ θετική, παρ’ ότι είμαστε νέα μπάντα. Στην Πάτρα δείχνουν να μας ξέρουν και σιγά σιγά και αλλού.

Gordon: Εγώ γενικά σαν καινούργιο μέλος στην μπάντα, όταν ήρθα σε μια μπάντα σχεδόν στημένη και έτοιμα δικά της κομμάτια, είδα ότι υπήρχε ήδη κόσμος αρκετός που ακολουθούσε, αλλά υπήρχε ένα θέμα με την προηγούμενη φωνή που δεν ήταν και η κατάλληλη γι’ αυτόν τον τομέα, μου το είπε και κόσμος, γι’ αυτό το λέω. Είχαν κόσμο τα παιδιά και με το που φτιαχτήκαμε καλύτερα και με τις νέες προσθήκες ο κόσμος γούσταρε ακόμα περισσότερο, δηλαδή είναι κάποιοι που σ’ ακολουθούν όταν ξεκινήσεις κάτι από υποχρέωση, που είναι φίλοι σου, επειδή είναι γνωστοί σου. Παρ’ όλα αυτά όμως πλέον βλέπουμε ότι αυτοί οι ίδιοι μας ακολουθούν επειδή γουστάρουν αυτό που ακούνε και αυτό που βλέπουν, φίλοι και μη, αυτό είναι το καλό και το γαμάτο είναι ότι μετά το video clip που έχει τεράστια απήχηση.
Το video clip πάει πολύ καλά, έχει αρκετά views

Gordon: Το video clip πήγε εξαιρετικά καλά.

Θάνος: Έχει περίπου 2.500 views. Είναι πολύ καλό αυτό γιατί το βγάλαμε από το μηδέν, όσο μπορέσαμε το διαδώσαμε μέσω Facebook. Πήγε πολύ καλά πραγματικά και πιστεύω θα πάει ακόμα καλύτερα.

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το όνομα Fuel Eater και από που προέκυψε;

Θάνος: Η ιδέα για το όνομα της μπάντας είναι λίγο random, με το προηγούμενο παιδί που φτιάξαμε την μπάντα τον άλλο κιθαρίστα. Μ’ αυτόν προσπαθούσαμε να βρούμε όνομα, αυτός έλεγε να κάνουμε αρχικά κάτι που να έχει σχέση με τις μηχανές. Κάτι με καύσιμο του έλεγα εγώ μετά και μου έλεγε Fuel Thirsty Machine και του λέω μπα είναι πολύ μεγάλο, Fuel Eater, σάπιο όνομα (γέλια). Δηλαδή ήταν τελείως για πλάκα, αλλά το κρατήσαμε και έμεινε.

Ποια συγκροτήματα είναι οι επιρροές σας;

Θάνος: Kyuss βασική επιρροή, πάρα πολύ Sleep, Monster Magnet, Slipknot, Clutch, σίγουρα Pantera και Down. Εννοείται πως πάνω απ’ όλα είναι Black Sabbath. Γενικά προσπαθούμε να έχουμε όσο μπορούμε δικά μας στοιχεία, απλά στο μυαλό μας καρφώνονται κάποιες ιδέες από αυτές τις μπαντες. Εννοείται και Planet Of Zeus, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έκαναν πολύ μεγάλη επιτυχία.

Βασίλης: Εμείς έχουμε και επιρροές από τοπικές μπάντες όπως είναι οι Void Droid, ακουγοντάς τους, άθελα μας επείδη είμαστε και φίλοι υπάρχει μια τριβή και έχουμε μια-δυο ιδεούλες και μερικά στοιχειάκια. Υπάρχει αλληλεπίδραση με τα παιδιά.

Είστε μια μπάντα από την Πάτρα, πώς είναι γενικά τα πράγματα στην Πάτρα, όσον αφορά την ροκ σκηνή;

Πέτρος: Λίγα πράγματα, σκέψου ότι τα μαγαζιά είναι αρκετά λίγα.

Gordon: Σκέψου ότι στους Villagers Of Ioannina City ήταν μια συναυλία με 500 άτομα. Στην Πάτρα δεν υπάρχει μέρος πέρα από τον Μικρό Πρίγκιπα, που να μπορείς να κάνεις συναυλία με 500 άτομα. Φτιάχνουν τώρα το Metropolis, που ήταν σκυλάδικο και το έχει πάρει ένας που έχει μια εταιρεία η οποία αναλαμβάνει και φέρνει διάφορα events και όχι μόνο συναυλίες, φέρνει αρκετές συναυλίες, για παράδειγμα την Παρασκευή ήταν οι Planet Of Zeus. Γενικά όσο αφορά την σκηνή, δεν υπάρχει μια σκηνή που να μπορούμε να πούμε ότι είναι λίγο ζεστή.

Θάνος: Υπάρχουν όμως αρκετές μπάντες, παρ’ ότι η Πάτρα γενικά δεν μπορείς να πεις ότι είναι σαν την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά έχει αρκετές καλές μπάντες όπως είναι οι Void Droid, Clamor of Existence.

Βασίλης: Manhattan Project, Asphodel και άλλες μπάντες. Υπάρχει αρκετό και διαφορετικό υλικό.

Πέτρος: Επίσης οι Ritual of Odds σκέψου ότι έχουν φύγει περιοδεία ένα μήνα στην Αμερική και δεν τους ξέρει κανείς έξω από την Πάτρα.
Μου κάνει εντύπωση γιατί μιλάμε για μια μεγάλη πόλη με πολλούς φοιτητές

Βασίλης: Το 80% των μπαντών είναι φοιτητόμπαντες και σε εμάς μόνο ο Gordon είναι Πατρινός, οι υπόλοιποι είμαστε φοιτητές.
Θα έπρεπε η πόλη να σφύζει από ροκ

Gordon: Υπάρχει η ροκ σκηνή, περισσότερο όμως η live παρουσία στην Πάτρα αναλλώνεται πιο πολύ σ’ αυτό το στρατευμένο, δηλαδή σε διαφορετικές μπάντες που φτιάχνονται πολλές φορές με τα ίδια άτομα για το μεροκάματο, οι οποίες είναι διασκευόμπαντες. Ανήκω σε μια τέτοια, στην πρώτη βασικά που βγήκε, την οποία δεν την βάζω μέσα και είναι στον χώρο του ροκ. Περισσότερο εδώ θα έλεγα ότι φαίνεται όχι υπάρχει το έντεχνοχατζηγιαννέικο με την κιθάρα. Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο πράγμα σκοτώνει την μουσική, γιατί ο άλλος από το να πάει να βγάλει κάτι δικό του, που δεν θα του αποφέρει τίποτα εύκολα, πάει και ακολουθεί την εύκολη οδό.

Βασίλης: Σχήματα με 2-3 άτομα που βοηθάει πολύ τους επιχειρηματίες αυτό γιατί ξέρουν ότι θα δώσουν ένα μεροκάματο της πείνας σ’ αυτούς και αυτοί θα μαζέψουν κόσμο επειδή παίζουν τα κλασσικά, τα ίδια και τα ίδια πάλι.

Θάνος: Πάντως υπάρχει ένα σταθερό ροκ κοινό, όχι πολύ μεγάλο σε σχέση με άλλες πόλεις, αλλά υπάρχει κόσμος που γουστάρει ροκ και τον βλέπουμε να έρχεται σταθερά. Βέβαια το κακό είναι ότι παλιότερα γίνονταν πολλά φεστιβάλ στην Πάτρα, μέχρι πριν από 3-4 χρόνια. Πλέον έχει ψιλοπεθάνει αυτό, δεν το βλέπουμε και αυτό είναι το πιο λυπηρό.

Γενικότερα πιστεύω και ο κόσμος ψάχνεται περισσότερο σήμερα για την ανεξάρτητη σκηνή.

Βασίλης: Ναί ισχύει.

Θάνος: Είναι αλήθεια αυτό.

Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα απ’ ότι πριν 5-6 χρόνια

Βασίλης: Να ένας άλλος τομέας που βοήθησαν οι Planet Of Zeus, δηλαδή ήταν οι Nightstalker  θεοί τόσα χρόνια, αλλά είχε μείνει εκεί το πράγμα, δυστυχώς. Βγήκαν οι Planet Of Zeus και ο κόσμος άρχισε να κοιτάει και παραπέρα τι γίνεται.

Θάνος: Μετά ήρθαν και οι 1000mods.

Gordon: Θα έλεγα ότι γενικά υπάρχει μια στροφή προς το DIY, παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι δηλαδή γενικότερα στροφή και από συγκροτήματα και DIY εταιρείες και δισκογραφικές που παίρνουν άλλους DIY καλλιτέχνες και όλο μαζί είναι ένα ωραίο DIY πανηγύρι.
Έχετε σκεφτεί να χρησιμοποήσετε και κάποια άλλα όργανα στο μέλλον ;

Βασίλης: Ναι, απλά εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα υπερ. Αυτή η φάση που κάνουμε θα ήθελα πολύ να μείνει έτσι, βέβαια αν μου φέρουν κάτι χειροπιαστό, δεν θα πω όχι.

Θάνος
: Βασικά θα θέλαμε κάποια πλήκτρα, όχι σε live, αλλά σε κάποια τραγούδια, αλλά ο Βασίλης δεν θέλει καθόλου, θέλει αγνά πράγματα.

Κάποια μπάντα που θα θέλατε να μοιραστείτε την σκηνή ;

Βασίλης: Monster Magnet.

Θάνος: Εννοείται και από ελληνικές Nightstalker, Planet Of Zeus και 1000mods που είναι οι μεγαλύτερες μπάντες αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Είχαμε και την τιμή να παίξουμε με τους VIC που είναι ότι πιο ανερχόμενο αυτή την στιγμή.

Όλο αυτό το διάστημα σαν συγκρότημα έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες και αν ναι ποιές είναι αυτές;

Βασίλης: Πάρα πολλές. Τις μέσες δυσκολίες της κάθε μπάντας, αυτές έχουμε.

Gordon: Κατ’ αρχάς οικονομικές γιατί για να βγει κάτι πρέπει να τα βάλεις όλα από την τσέπη σου και σε τέτοιο καιρό είναι πάρα πολύ δύσκολο, αφού τα παιδιά είναι φοιτητές και από άλλες πόλεις. Πρώτη και βασική δυσκολία και να θέλουμε να πάμε κάπου έξω να παίξουμε, είναι πάντα αυτό. Μετά από εκεί και πέρα είναι όλα τα άλλα, δηλαδή μπορεί να μην έχουμε που να κάνουμε πρόβα. Η πιο βασική δυσκολία είναι στι ς συναυλίες, δηλαδή, είναι δύσκολο να πας σ΄ένα μαγαζάτορα και να του πεις θέλω να κάνω ένα live, γιατί κοιτάει να κονομήσει το μαγαζί και να βάλεις και από την τσέπη σου.

Θάνος: Είμαστε και φοιτητές σε διαφορετικές σχολές, έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα, αλλά προσπαθούμε και το παλεύουμε, έχουμε μια κοινή συνισταμένη. Αλλά εμείς θέλουμε να παίξουμε την μουσική μας και ότι είναι θα έρθει.

Τι θα λέγατε τώρα σε μια νέα μπάντα από την επαρχία σαν κι εσάς που ξεκινάει τώρα;

Gordon: Έλατε να παίξουμε μαζί (γέλια). Βασικά εγώ θα έλεγα να παίξουν ότι γουστάρουν, χωρίς να επηρεάζονται από κάποιον. Μια μπάντα που ξεκινάει τώρα θα της έλεγα να ακούσει μουσική, πρώτο και κύριο, πριν παίξει οτιδήποτε.

Βασίλης: Επείδη είμαι και εγώ από μια μικρή πόλη, το Αγρίνιο, ότι κάνουν, να λιώσουν, πρόβες και τέτοια. Αλλά και να το τρέξουν, να φύγουν από την πόλη. Να κάνουν την αρχή στην πόλη τους με μερικά live για την εκοικείωση, αλλά μετά να φύγουν και να κάνουν όσα πιο πολλά live μπορούν και όσο πιο γρήγορα να ηχογραφήσουν.

Παιδιά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη.

Και εμείς σε ευχαρίστουμε πολύ.

Facebook Page: https://www.facebook.com/FuelEater
YouTube Channel: http://www.youtube.com/user/FuelEaterBand
Bandcamp: http://fueleater.bandcamp.com/releases