Με πολύ καλή διάθεση και μπόλικο χιούμορ σας παρουσιάζουμε τι είπαμε με τους Θεσσαλονικιούς death metal-άδες Freefall, και συγκεκριμένα με τον Φοίβο και τον Ορφέα.

Συνέντευξη στον Ν.Λ.

 

– Γεια σας Freefall! Πείτε μας λίγα λόγια για την μπάντα και την ως τώρα πορεία της, αυτά τα 18 χρόνια…

Γεια σας Rockap! Οι Freefall λοιπόν μεγαλουργούν στον ακραίο ήχο από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Έκτοτε και αφού στις τάξεις της μπάντας έχουν γίνει περισσότερες αλλαγές μελών  απ’ ότι ανασχηματισμοί, κατά τη διάρκεια της  8ετίας ΠΑΣΟΚ , κυκλοφόρησαν συνολικά  1 demo ( “Falling In A Black Hole”) και 3 αυτοχρηματοδούμενα albums ( “Mankind Failure”, “Demons  Watching Demons Play” καθώς και το φετινό “Cul-De-Sac”), ενώ υπήρξαν και αρκετές εμφανίσεις είτε ως support (Entombed, Terrorizer, Stampin ground, Dew-scented κ.α.) είτε σε σημαντικές εγχώριες διοργανώσεις ( New Long Fest, CRF, Livadeia Extreme Fest, Sourdstock Fest κ.α.).

 

– Παρατηρεί κάποιος μεγάλη διαφορά στα albums σας ηχητικά. Που οφείλεται αυτό;

Κατά βάση στις συνεχόμενες αλλαγές μελών . Αν εξαιρέσουμε τη σταθερή παρουσία του Σωκράτη στο μπάσο όλες οι άλλες θέσεις έχουν αλλάξει πολλάκις με αποτέλεσμα κάθε διαφορετικό μέλος να συνεισφέρει τη δική του προσωπική πινελιά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο ήχος της μπάντας να περάσει από πολλά διαφορετικά , αν και κοντινά, ιδιώματα καταλήγοντας στη σημερινή μορφή που θεωρούμε ότι είναι και η πιο ενδιαφέρουσα μουσικά

2

– Μιλήστε μας λίγο για το τελευταίο album σας, το “Cul – De – Sac”. Τι σημαίνει για σας η κυκλοφορία αυτή

Η κυκλοφορία ολοκληρώνει το τέλος μιας πολύ δύσκολης εποχής για το συγκρότημα κατά την οποία  η έλλειψη ενός σταθερού line up μας οδήγησε σχεδόν στο να διαλυθούμε. Αισθανόμαστε πέρα από μεγάλη χαρά και ανακούφιση που εν τέλει καταφέραμε να ηχογραφήσουμε και να κυκλοφορήσουμε αυτά τα κομμάτια, πολλά από τα οποία έχουν riff μέσα που γράφτηκαν σχεδόν 10 χρόνια πριν. Έτσι πλέον μπορούμε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο  και να ξεκινήσουμε ένα καινούργιο ή απλά θα μπορούσαμε να το λήξουμε όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές; τις περιπτώσεις χαχαχα.

 

– Ποιες είναι οι επιρροές σας μουσικά και στιχουργικά;

Μουσικά θα έλεγα ότι πλέον κινούμαστε σε αμιγώς death metal πλαίσια συνδυάζοντας τις ρίζες του είδους με μια πιο μοντέρνα πινελιά.  Μουσικές επιρροές αποτελούν συγκροτήματα όπως οι Entombed, Benediction, Bolt Thrower, Massacre , Hail Of Bullets, Gojira και αρκετοί άλλοι. Στιχουργικά τώρα ας μη κοροϊδευόμαστε μιλάμε για death metal θεματολογία με τη γνωστή ζόμπι/πόλεμος/θρησκεία/κοινωνική καταπίεση προσέγγιση, τι επιρροές θα υπάρχουν  Μπρεχτ και Απολλιναιρ? Οφείλω να παραδεχτώ όμως ότι στιχουργικά υπάρχει πάντα σα σημείο αναφοράς η σαρκαστική ευθύτητα του Andy Cairns και η κολασμένη λογοπαιγνιακή  ευγλωττία του Martin Walkyer.

 

– Λίγα λόγια για την πολύ καλή παραγωγή του Cul – De – Sac…

To album ηχογραφήθηκε μετά κόπων και βασάνων σε διάφορα μέρη. Αρχικά  τα τύμπανα γράφτηκαν στα Mix studios με το Γιώργο Μπρίγκο και το Φώτη Δεμερτζή και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα όργανα , με τις ευγενικές παροχές εξοπλισμού από τον Στέλιο Κοσλίδη, τον Βασίλη Πλατσά και του G. Lafount , ηχογραφήθηκαν χάρη στην αστείρευτη υπομονή της Ιωάννας στο προβάδικο μας. Στη συνέχεια  η ίδια ανέλαβε τη μίξη και το μάστερ στα Ζona Sound studios της. Στόχος μας ήταν να πετύχουμε μια πιο 90s αισθητική στον ήχο μας αποφεύγοντας όσο μπορούσαμε σύγχρονες πατέντες που ανεβάζουν τα λεβελ πλαστικότητας στον ήχο. Θεωρώ ότι πετύχαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε δεδομένου του πενιχρού μπάτζετ μας και του αμφιβόλου ποιότητας και εμπιστοσύνης  μικροφωνικού εξοπλισμού μας.

3

– Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια, οι στόχοι και τα όνειρά των Freefall;

Αρχικά σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε ένα νέο κομμάτι για μια επερχόμενη split κυκλοφορία ενώ δουλεύουμε πάνω και σε μπόλικο νέο υλικό. Τώρα σχετικά με τα όνειρα που αναφέρεις… Νομίζω ότι πρωταρχικός στόχος είναι το να συνεχίζουμε ναι παίζουμε μουσική παρόλες τις δυσκολίες, και να γινόμαστε καλύτεροι σαν παίχτες και σαν συνθέτες, καθώς επίσης και  να μη χρειαστεί να ξαναλλάξουμε line up.! Από ‘κει και πέρα η παγκόσμια κυριαρχία δε θα μας χαλούσε καθόλου!

 

– Πως βλέπετε την κατάσταση γενικότερα στην υπόλοιπη ακραία ελληνική σκηνή και πως ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη που είναι και η έδρα σας;

Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πόλη με μεγάλη παρουσία στην ακραία σκηνή. Νομίζω πως αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια η σκηνή ανθίζει και το ότι ανθίζει σε τέτοιους δύσκολους καιρούς είναι πολύ ενθαρρυντικό!

 

– Επειδή γνωρίζω ότι παίζετε και σε άλλες μπάντες θα θέλατε να μου πείτε ποιες είναι αυτές και αν υπάρχει κάτι καινούργιο;

Υπάρχει όντως ένας γενικός αναβρασμός στα μουσικά δρώμενα. Με Agnes Vein ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά να ξεκινήσουμε προπαραγωγή για το νέο δίσκο, ενώ και οι Miasmal Sabbath πρόσφατα ηχογράφησαν καινούργια κομμάτια. Από την άλλη οι Wreckage απ’ όσο γνωρίζω είναι στον πάγο.

 

– Κλείστε όπως θέλετε αφού πρώτα μου πείτε γιατί επιλέξατε τον τίτλο Cul – De – Sac για αυτή την κυκλοφορία…

Ο τίτλος αυτός τέθηκε επι τάπητος τελείως απροσδόκητα, όταν ψάχνοντας μια εύηχη ξένη λέξη συνώνυμη του αδιέξοδου πέσαμε πάνω στο Cul- De- Sac. ΄Όπως φαντάζεσαι το όλο σινεφιλικό κλείσιμο του ματιού σε έναν σατανολάγνο ηδονιστή σκηνοθέτη όπως ο Ρόμαν Πολάνσκι ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενο. Επιπλέον έδενε πολύ καλά, με όλα αυτά που βιώνουμε στις καθημερινότητες μας και  τα συνεχή αδιέξοδα στο οποία μας οδηγεί η ασταμάτητη κοινωνικοπολιτική ελεύθερη πτώση. Τέλος, κάποιος είχε αναφέρει  ότι το Cul- De – Sac αντιπροσωπεύει το αδιέξοδο στο οποίο βρεθήκαμε σα μπάντα, γεγονός που δε σκεφτήκαμε σε καμία περίπτωση συνειδητά αλλά κολλάει τέλεια σαν ερμηνεία!

https://www.facebook.com/pages/Free-Fall-Band/177941635576776

https://freefallmetal.bandcamp.com/