Μιλήσαμε με τους Erevos, μία υποσχόμενη extreme metal band. Ας δούμε τι μας είπαν!

Συνέντευξη στον Νίκο Λιανίδη

– Ευχαριστώ καταρχήν για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης. Πριν συζητήσουμε αναλυτικότερα για το “Descensus Ad Infernos”, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα σχόλια που λαμβάνετε, καθώς οι κριτικές είναι πολύ καλές!

Όπως είπες οι κριτικές είναι πολύ καλές. Πολλές λένε ότι κάνουμε μια πετυχημένη μίξη atmospheric black, death και thrash και άλλες ότι έχουμε το δικό μας στιλ. Κάτι το οποίο επιδιώξαμε μια που ποτέ δεν θέλαμε να θεωρηθούμε αντιγραφή κάποιας μπάντας!

– Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία των Erevos.

Oι Erevos δημιουργήθηκαν τον χειμώνα του 2004 ως ιδέα από τους Growler, Tisiphoni και Kervero. Το καλοκαίρι ξεκίνησαν οι πρόβες και ηχογραφήθηκε το πρώτο demo. Από εκεί και πέρα ακολούθησε το δεύτερο demo, ένα split από την αμερικάνικη Serapis production, μια συλλογή των δύο demo από την πορτογαλική Satanhades, ένα EP και τώρα ο δίσκος από την Orkestral Promenade. Κάναμε αρκετά live σε Ελλάδα και εξωτερικό και μπήκαμε να υποστηρίξουμε μεγάλα ονόματα όπως Mayhem, Satyricon, Necrodeath, Arkhon Infaustus, Order Of The Ebon Hand και άλλα.

– Περιγράψτε μας, τι θα ακούσει κανείς στο “Descensus Ad Infernos”. Επιπλέον μιλήστε μας για τη σημασία του τίτλου καθώς και για το εκπληκτικό artwork.

Descensus Ad Infernos σημαίνει κατάβαση στην κόλαση. Ο ήχος είναι επιθετικός και ατμοσφαιρικός ταυτόχρονα. Όπως πιστεύαμε ότι θα ήταν η κατάβαση στον Άδη. Ο δίσκος ξεκινάει με το Adou Katavasis ελαφρός αλλαγμένο και αρκετά ανανεωμένο και κλείνει με το outro Adou Anavasis. Το γενικό concept είναι ότι ο ήρωας κατεβαίνει στον Άδη και συναντά μυθολογικά πλάσματα του κάτω κόσμου καταλήγοντας μπροστά στους δικαστές. Το artwork το έκανε ο Dagwn (Nethescerial, Aenaon) μια και είναι επαγγελματίας γραφίστας και ο ιδιοκτήτης της Orkestral Promenade. Ουσιαστικά απεικονίζει μια πύλη στον Άδη.

– Όπως οι περισσότερες μπάντες, έτσι και εσείς αντιμετωπίσατε δυσκολίες, όσον αφορά το line up. Τώρα η κατάσταση που επικρατεί είναι σαφώς πολύ καλή και αυτό αντικατοπτρίζεται και στο ντεμπούτο σας. Μιλήστε μας λίγο για αυτό…

Το line up είναι ένα σοβαρό πρόβλημα… Κάποιος που θέλει να είναι σε μία μπάντα πρέπει να αφιερώσει χρόνο σε αυτήν κάτι το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο γιατί μπορεί να σπουδάζει ή να δουλεύει ή και τα δύο. Στο cd συμμετέχουν αυτοί που πιστεύαμε ότι θα κάνανε την καλύτερη δουλειά. Ο Simeth ο drummer ήρθε ουσιαστικά για να μας βοηθήσει στο cd. Τώρα το line up έχει αλλάξει. Σύμφωνα με αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα αποφασίσαμε ότι καλό θα είναι να έχουμε πάνω από δύο κιθαρίστες ώστε ο ένας να καλύπτει τον άλλον όποτε δεν μπορεί κάποιος. Δυστυχώς δεν βγάζουμε λεφτά από την μουσική και αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορεί η μπάντα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις. Ευτυχώς πέσαμε πάνω σε ok άτομα και μπορέσανε να καταλάβουνε και να συνεργαστούνε.

– Τι σας επηρρεάζει μουσικά και στιχουργικά; Έχετε όλοι ίδια ακούσματα;

Έχουμε όλοι διαφορετικές επιρροές για αυτό και ο ήχος μας είναι μια μίξη από πολλά είδη metal. Ο Growler και η Tisiphoni που ουσιαστικά γράφουμε την μουσική κινούμαστε πάνω σε death-thrash επιρροές και σε black – atmospheric επιρροές αντίστοιχα. Το κάθε μέλος της μπάντας από εκεί και πέρα βάζει τον δικό του χαρακτήρα. Στιχουργικά τα έχει αναλάβει όλα ο Growler και κινούμαστε κυρίως πάνω σε μυθολογίες ελληνικές ή ξένες.

– Πέραν από τους Erevos, υπάρχει κάποιος-οι από εσάς που εκτελούν υποχρεώσεις και σε άλλες μπάντες ή projects; Μιλήστε μας για αυτά…

Ναι! Ο Growler έπαιζε μια περίοδο στους Rotting Flesh μια από τις πιο γνωστές και παλιές death metal μπάντες τις Θεσσαλονίκης, οι κιθαρίστες έχουν τα δικά τους project Maphorion και Incest in Heaven. Οι Maphorion είναι μια πολύ καλή black metal μπάντα με την οποία έχουμε παίξει αρκετά live στο παρελθόν και οι Incest in Heaven έχουν έναν ιδιαίτερο death τεχνικό ήχο. Ο ντράμερ μας συμμετέχει στους Ensarcosis Demonica.

– Πως είναι να συνεργάζεσαι με ένα μεγάλο όνομα, όπως ο Dan Swano; Τι πιστεύετε ότι κερδίσατε μέσα από αυτή τη διαδικασία;

Φυσικά και ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες που είχαμε. Ο Swano είναι κορυφή στο είδος του και είναι πολύ καλός επαγγελματίας. Μπορούμε να πούμε ότι μας βοήθησε πολύ. Μάθαμε έναν διαφορετικό τρόπο να δουλεύουμε και πιο επαγγελματικό. Η συνεργασία μαζί του καθώς και με όλα τα άτομα που μας βοήθησαν σε αυτό το cd ήταν κάτι το οποίο δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

– Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Το βασικό σχέδιο είναι να βρούμε ένα booking για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Προς το παρών κλείνουμε ότι live μπορούμε μόνοι μας.

– Πιστεύετε ότι τα tour εκτός Ελλάδας αξίζουν, ή επικρατεί και στο εξωτερικό η ίδια κατάσταση με εδώ, δηλαδή κατινιές, άδεια clubs, δήθεν παράγοντες κλπ;

Το metal είναι μια κοινωνία, οπότε λογικό είναι να υπάρχουν κουτσομπολία και έξω από την Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι όταν έξω λένε ότι κάνουν κάτι το κάνουν. Είναι πιο επαγγελματίες και οι διοργανωτές των live στηρίζουν τις μπάντες περισσότερο. Επίσης και οι μπάντες μεταξύ τους στηρίζονται περισσότερο, φυσικά περίεργοι και ψωνισμένοι άνθρωποι βρίσκονται παντού…ίσως λίγο λιγότερο στο εξωτερικό.

– Τελευταία ερώτηση αφού πρώτα σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ τα καλύτερα: ελληνικό metal. Ποια είναι η άποψή σας; Πιστεύετε ότι υπάρχει ή ότι ο όρος αναφέρεται σε μια ουτοπική ελληνική metal σκηνή;

Υπήρχαν και υπάρχουν ελληνικές μπάντες που αξίζουν. Δυστυχώς ελάχιστες είναι αυτές που καταφέρνουν να γίνουν γνωστές και αυτό γιατί δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη σε πολλούς τομείς. Η μπάντα κατά βάση πρέπει να είναι και manager και συνθέτης και ταυτοχρόνως τα μέλη να αφιερώνουν πολύ χρόνο και χρήμα. Είναι γενικό φαινόμενο επίσης πολλοί Έλληνες να επενδύουν και να υποστηρίζουν κάτι το οποίο έρχεται από έξω και να υποτιμούν κάτι το οποίο δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα έξω. Βεβαίως και υπάρχει ελληνική μέταλ σκηνή και είναι σίγουρα από τις καλύτερες. Προώθηση δεν υπάρχει, εταιρίες και σωστή νοοτροπία.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και την υποστήριξη. Όποιος θέλει μπορεί να μας τσεκάρει στο www.erevosblack.gr και να επικοινωνήσει μαζί μας στο erevosblack@yahoo.com .