19MM: Σημαδεύοντας με “όπλο” τον ελληνικό στίχο…

Ένα από τα εγχώρια σχήματα με ηλεκτρικό ήχο που ασχολείται ενεργά με την ελληνική γλώσσα και την χρησιμοποιεί ως όπλο κόντρα στη σαπίλα και στην κατάρρευση που επικρατεί σήμερα είναι οι 9ΜΜ. Στην επικοινωνία που είχαμε μαζί τους απαντώντας στο ερώτημα αν αυτό που κάνουν είναι ελληνικό ροκ επικαλέστηκαν τη φράση του Τζίμη Πανούση πως το ελληνικό ροκ είναι σαν την …αγγλική φέτα!! Βάζουν μπροστά τη μητρική γλώσσα άλλωστε αυτό το διακρίνει κάνεις όχι μόνο από τους στίχους τους αλλά ακόμα και από το …όνομα τους. 9 χιλιοστά λέγονται αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα ή μάλλον τα …σχήματα με το όνομα τους και οι λόγοι πολύ προφανείς. Βέβαια πολύς κόσμος μπέρδευε το όνομα τους (από 9 μιλιμέτρς μέχρι 9 μετά μεσημβρίας!!) όμως τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα για τα μέλη του γκρουπ. Και αυτό γιατί δεν πάνε στο πουθενά αντίθετα έχουν λόγο ύπαρξης και θέση στα πράγματα κάτι που το πιστοποιεί και ο πρώτος τους ομώνυμος δίσκος που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Καθρέφτης (2011). Εμείς σε μια ανοιχτή ακρόαση του δεύτερου δίσκου τους με τίτλο «Μαύρο Ποτάμι» κάναμε μια κουβέντα εφ όλης της ύλης που επαληθεύει τα παραπάνω. Αφορμή η κυκλοφορία του άλμπουμ το Σάββατο 29 Νοέμβρη μαζί με το μουσικό ένθετο “Η Κόκκινη Καρφίτσα” από την εφημερίδα Αυγή (μηνιαίο μουσικό έντυπο που κυκλοφορεί το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα)…

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Γερασίμου

 

Πότε ξεκίνησαν οι εννιά χιλιοστά να παίζουν μουσική;

Ξεκινήσαμε το 2007 να γράφουμε τα πρώτα demos για την πρώτη μας δουλειά, χωρίς μπασίστα –  καθώς δεν υπήρχε άτομο για να καλύψει τη θέση αυτή –  καθώς και με άλλο drummer (Στέλιος Παύλου). Δυστυχώς όμως, λόγω οικογενειακών-προσωπικών λόγων, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την  πορεία της μπάντας. Σύντομα, μπήκε στην ζωή μας ο Κώστας (μπάσο) και ο Μαυρίκος (drums). Αν δεν κάνουμε λάθος εκείνη την χρονιά, κάναμε και το πρώτο μας live, παίζοντας ακυκλοφόρητα, μέχρι τότε, κομμάτια του πρώτου μας δίσκου και μόνο.

Από πού προκύπτει το όνομα της μπάντας και ποιοι την αποτελούν;

Για κάθε δράση υπάρχει και αντίδραση! Οι 9ΜΜ είναι ο τρόπος που βρήκαμε για να αντιστρέψουμε την κάνη που νοιώθουμε να μας σημαδεύει καθημερινά και να κοιτάζει εκεί που πραγματικά πρέπει! Οι 9ΜΜ είμαστε : Μιχάλης Σκαράκης (Φωνή-Παραγωγή του στουντιακού αποτελέσματος) ,Τόλης Λυμπερόπουλος (Κιθάρες-Φωνητικά), Κώστας Ξηρογιάννης (μπάσο), Μαυρίκος Σκαράκης (Τύμπανα), Άγγελος Βαφειάδης (Πλήκτρα-Φωνητικά), Ρομίνα Μούτου (Ηχοληψία Live-Studio-Artworks) & Κέλλυ Γκούνη (Management).

2

Κυκλοφορήσατε το 2011 το πρώτο σας ομώνυμο cd από τη δισκογραφική εταιρεία «Καθρέφτης». Πείτε μας δυο λόγια για αυτή τη δουλειά.

Το 9ΜΜ είναι μια συλλογή, αν θες, από συνθέσεις μας, οι οποίες πέρασαν από το 9ΜΜ φίλτρο – όπως λέμε μεταξύ μας. Αυτό σημαίνει πως ακούμε, παίζουμε και αν νοιώθουμε καλά όλοι με αυτό, τότε γράφεται. Εάν όχι, τότε μας περιμένει πολύ δουλειά… Γι’ αυτό μας παίρνει 3 χρόνια για τον κάθε δίσκο!

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δίσκου;

Η νύχτα με την μέρα. Ο πρώτος ήταν ξεχωριστές συνθέσεις απλά φιλτραρισμένες από την μπάντα ενώ ο δεύτερος γράφτηκε επί τούτου και ξέροντας ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν σου κρύβω πως είμαστε όλοι πάρα πολύ ευτυχισμένοι από το αποτέλεσμα και ελπίζουμε να συμφωνήσουν όσοι το ακούσουν. Υπάρχει μια ιστορία πίσω από το κάθε track, εννοείται αληθινή, καθώς περάσαμε πολλά όλοι μας για να φτάσουμε ως εδώ…

Θυμάστε πότε και που πραγματοποιήθηκε το πρώτο σας λάιβ;

Ήταν στο Αν club και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, πως, παρότι είμαστε όλοι αρκετά έμπειροι στο θέμα live, είχαμε τραγικά μεγάλο άγχος καθώς κανείς δεν είχε ακούσει – κρίνει ακόμα το υλικό μας … Τελικά όμως, όλα πήγαν καλά!

Ποια τα ακούσματα και οι επιρροές της μπάντας;

Εάν σκεφτείς πως ο καθένας μας έχει και διαφορετική προσωπικότητα, τότε θα καταλάβεις πως ακούει και διαφορετικά πράγματα. Κάποια στιγμή ένας φίλος ήρθε στο στούντιο για καφέ και μόλις είχαμε τελειώσει την πρόβα, ο Μαυρίκος, ο Τόλης & ο Κώστας είχαν μείνει μέσα στην αίθουσα τζαμάροντας σε τζαζ feel. Προς μεγάλη του έκπληξη κατάλαβε πως είναι αυτοί. Θέλω να πω, πως δεν έχουμε μουσικά στεγανά, ούτε και φραγμούς! Η μουσική είναι μία και δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Οι επιρροές μας λειτουργούν πιο πολύ ως διάλειμμα από την μουσική μας, παρά ως κάτι στο οποίο βασιζόμαστε!

3

Τι σας χαλάει σε αυτή τη χώρα και κατά πόσο η μουσική μπορεί να αποτελέσει «όπλο» κόντρα σε αυτούς του καιρούς;

Εάν γυρίσεις ανάποδα το πρώτο σκέλος της ερώτησης, μάλλον θα κερδίζαμε χρόνο. Βρισκόμαστε υπό μια διακριτική -για τον υπόλοιπο πλανήτη- κατοχή. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης  καταστρέφουν με εντολή Μέρκελ την χώρα μας, γιατί πολύ απλά εκβιάζονται με τα σκάνδαλα της SIEMENS και άλλα πολλά. Η Μέρκελ έχει παίξει καλά το παιχνίδι και αυτό φαίνεται στην εξαθλιωμένη κοινωνία μας. Όσο για τους βουλευτές της κυβέρνησης μιλάμε για τους μεγαλύτερους προδότες του έθνους και μην σου κάνει εντύπωση εάν τελικά πάμε σε πόλεμο, για να κρατήσει ο Βενιζέλος την καρέκλα του και να γλυτώσει την φυλακή. Μακάρι να κάνουμε λάθος. Ο φασισμός δεν έτυχε, πέτυχε από τους ίδιους και τα δεκανίκια τους π.χ Χρυσή Αυγή. Η μουσική μπορεί ίσως να περάσει μηνύματα και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι, άλλα κανένας δεν έχασε προσπαθώντας. Χάνει εκείνος που μένει άπραγος. Εάν υπήρχε πραγματική αξιοκρατία στην Ελλάδα, δεν θα ήμασταν σε αυτά τα χάλια.

Εχω την αίσθηση πως πρωταρχικό λόγο στην μπάντα έχει ο στίχος καθώς ως γνωστόν «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει»…

Ξέρεις, έχουμε βαρεθεί το ερωτικό δράμα του Έλληνα καλλιτέχνη. Δεν είμαστε αφοριστικοί, αλλά εάν από όλη την καθημερινότητα σου μόνο αυτό σε απασχολεί, μάλλον πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικούς. Η δική μας στάση είναι τα μηνύματα και οι πραγματικές ιστορίες, ίσως και τα δυο πολλές φορές!

Νιώθετε μέρος και μέλος κάποιας «σκηνής»; Η έχουν καταρριφθεί πια αυτές οι ταμπέλες;

Η ταμπέλα που μας έχει δοθεί είναι ότι είμαστε πολύ σκληροί για το Ελληνικό ροκ και πολύ Έλληνες για το Μεταλ. Παρόλα αυτά, δε πιστεύουμε στις ταμπέλες. Όλα είναι μουσική, το αν είναι καλή ή όχι είναι άλλη ιστορία.

Είστε μια μπάντα αρκετά ανοιχτή από όσο έχω καταλάβει, λειτουργείτε σχεδόν με όρους κολλεκτίβας. Πείτε για τις συνεργασίες που έχετε κάνει και για αυτές που ενδεχομένως θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον.

Ξεκινώντας από τον πρώτο δίσκο είχαμε συμμέτοχη του WEE -ενός πάρα πολύ καλού μας φίλου- στους στίχους του «Μέρα με τη μέρα» και την Βανέσα Καραγιώργου στο «Φωτιά από την στάχτη». Στον δίσκο μας «Μαύρο ποτάμι», στο τραγούδι «Ελληνάρας» συμμετέχουν οι DF (Μάνος-Νίκος Νύχας), τόσο στιχουργικά όσο και καλλιτεχνικά (Φωνές-Πνευστά). Μας τίμησε επίσης, ο Γιώργος Τσίγκος, με την συμμέτοχη του -στιχουργικά & φωνητικά στο «Ρουά Ματ»! Η φύση του ανθρώπου εμπεριέχει την συνεργασία, οπότε δεν μπορούμε παρά να κάνουμε όπως νοιώθουμε.

4

Μουσική και διαδίκτυο. Προχωράνε «χέρι- χέρι» τώρα πια; Κατά πόσο σας βοηθάει στο να επικοινωνήσετε τη δική σας δουλειά μιας και όλη η διαδικασία της παραγωγής περνάει από εσάς χωρίς βοήθεια “από έξω”;

Νομίζουμε πως ναι. Ευτυχώς δεν απαιτείται να είμαστε πλέον δέσμιοι των δισκογραφικών- οι οποίες πάντα έβλεπαν την μουσική σαν προϊόν. Δεν νομίζω πως βοηθά μόνο εμάς αλλά και τον κόσμο, όπου μπορεί με ένα κλικ να ακούσει την μουσική που γουστάρει! Γενικά το διαδίκτυο είναι μεγάλη υπόθεση!

Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες και αλλάξει λίγο το σκηνικό θα κάνατε ένα πιο «εξωστρεφή» δίσκο; Ένα ποτάμι όχι μαύρο αλλά πιο φωτεινό, πιο αισιόδοξο…

Δεν νομίζω πως θα υπάρχει λόγος να υπάρχουμε ως 9ΜΜ. Ας αλλάξουν, όμως, οι συνθήκες και εμείς θα είμαστε η μόνη μπάντα που θα διαλύσει ευτυχισμένη! Που ξέρεις, μπορεί να αρχίσουμε να μιλάμε για τον έρωτα…!

Το ερχόμενο Σάββατο κυκλοφορεί σε πρώτη πανελλαδική κυκλοφορία μαζί με την Κόκκινη Καρφίτσα (μηνιαίο μουσικό ένθετο της εφημερίδας Αυγή) η δεύτερη δισκογραφική σας εργασία με τίτλο «Μαύρο Ποτάμι». Μιλήστε μας για αυτό.

Είναι τιμητικό να σου δίνουν σημασία, και αυτό έκαναν ο Παναγιώτης Χούντας και ο Βαγγέλης Βέκιος από την Κόκκινη Καρφίτσα. Τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Όσο για το «Ποτάμι» το πρώτο πράγμα που λέμε πάντα είναι πως ουδεμία σχέση έχει με το νέο κόμμα -κυκλοφόρησε ως Digital πολύ πριν την εμφάνιση του κόμματος. Εάν κάτι έχει σχέση μάλλον είναι το μαύρο… Το «Μαύρο ποτάμι» λοιπόν, ξεκίνησε να γράφεται το 2011 και η ηχογράφηση μας πήρε 18 μήνες. Καυτηριάζει κατηγορίες ανθρώπων και συναισθημάτων που μας απωθούν και τελειώνει με ένα μήνυμα ως λύση «..τράβα στο χτες τους μια μαύρη γραμμή». Το αν ο καθένας συμφωνεί δεν είναι πάντα  το ζητούμενο. Πραγματικά όμως είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα και ίσως για πρώτη φορά –ύστερα από 1785 ακροάσεις – δεν θα αλλάζαμε τίποτα…

Τα επόμενα σας βήματα; Να περιμένουμε συνέχεια στις ζωντανές εμφανίσεις;

Ελπίζουμε να καταφέρουμε να οργώσουμε κυριολεκτικά την Ελλάδα. θα βάλουμε τα δυνατά μας να πραγματοποιήσουμε σύντομα ένα mini tour Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Την προσεχώς Παρασκευή στις 28/11, θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στο Eightball με τους 2002GR. Παράλληλα θα ξεκινήσουμε την διαδικασία για την 3η μας δουλειά. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά ακόμα περισσότερη όρεξη!

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!!!

 

LINK: https://www.facebook.com/9MMGR