s1 (6) deigmaΟ Σωτήρης Καστάνης είναι ένας μουσικός που μπήκε στην δισκογραφία στα τελειώματα της δεκαετίας του 90, μιας δεκαετίας που υπήρχε αυθονία στις κυκλοφορίες της ελληνόφωνης ροκ σκηνής. Τον γνωρίσαμε στον τελευταίο δίσκο των Λ. Σ. και αργότερα στους Ένοχο Λα. Τα χρόνια πέρασαν αλλά συνέχισε να ασχολείται με την μουσική εξελίσσοντας τον εαυτό του. Αργότερα τον είδαμε στο πλευρό της Νατάσσας Μποφίλιου και πέρσι κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δουλειά.

Συνέντευξη στον Νίκο Γραμμάτο.

–          Το μουσικό σου «κράμα» είναι ροκ και το έχεις αποδείξει στο παρελθόν μέσα από τις μπάντες που συμμετείχες (Λ. Σ., Ένοχο Λα). Σήμερα σε βλέπουμε να πατάς με επιτυχία σε διάφορα μουσικά ηχοχρώματα. Νιώθεις ότι είναι ανάγκη για εξέλιξη, είναι πειραματισμός ή απλά αδιαφορείς για τις ταμπέλες που βάζουν κάποιοι στην μουσική;

Η γνώμη μου είναι ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να εξελίσσεται πρώτα για τον ίδιο και μετά για το όποιο κοινό τον παρακολουθεί. Να ανανεώνεται, να προσθέτει η να αφαιρεί πράγματα και να αμβλύνει τη ματιά του. Δεν είναι βέβαια αυτοσκοπός αλλά σίγουρα ζητούμενο. Για μένα τουλάχιστον. Όσο για τις ταμπέλες στη μουσική έχει σχολιαστεί από πολλούς. Υπάρχει η καλή και η κακή. Άντε και η μέτρια!

–          Ήσουν σε δυο πολύ ωραία συγκροτήματα, στις χρυσές εποχές της δισκογραφίας και παρ’ όλα αυτά σταμάτησαν την δράση τους και τα δυο. Τι είναι αυτό που αναγκάζει τις μπάντες να διαλύσουν; Είναι η τριβή των ανθρώπινων σχέσεων ή το αφιλόξενο έδαφος της Ελλάδας και η μικρή αγορά;

Νομίζω ότι όλη εκείνη η εποχή σταμάτησε τη δράση της γενικότερα! Σίγουρα είναι η τριβή των ανθρωπίνων σχέσεων, οι διαφορετικές επιθυμίες και φιλοδοξίες των μελών των συγκροτημάτων και ίσως βρούμε κι αρκετούς ακόμα λόγους αν το ψάξουμε. Επίσης αν τα συγκροτήματα σαν καλλιτεχνικό σχήμα μιλώντας, ήταν εμπορικά σίγουρα θα ήταν και μακροβιότερα. Το θέμα είναι όσο κρατάει  μια μουσική παρέα να την ζεις και να την ευχαριστιέσαι και ακόμα πιο καλά όταν μετά το τέλος της σου αφήνει και καλές αναμνήσεις.

–           Κυκλοφόρησες το «Πορτοκαλί», τον πρώτο σου δίσκο, σε μια εποχή που η δισκογραφία έχει σχεδόν πεθάνει, τα δισκάδικα εξαφανίζονται και ο κόσμος δεν αγοράζει. Πως βλέπεις την όλη κατάσταση; Αξίζει τον κόπο;

Αν αξίζει τον κόπο ε? Εξαρτάται τι προσδοκά κανείς. Αυτό το ερώτημα πάντως με έκανε να αναβάλω στο παρελθόν κάποια κυκλοφορία που ήταν πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί. Οι λόγοι ήταν μεταξύ άλλων και αυτοί που αναφέρεις. Αποφάσισα να παραβλέψω την κατάσταση που επικρατεί και να βγάλω την πρώτη μου δουλειά πριν κάποιους μήνες και μέχρι στιγμής τουλάχιστον η πορεία της με ικανοποιεί . Εξ άλλου  δεν ξέρω πόσοι καλλιτέχνες στηρίζονται πια στις πωλήσεις των άλμπουμ τους από δισκοπωλεία. Σήμερα έχουμε τα views, τα downloads και αύριο ποιός ξέρει τι. Για να μην μακρηγορήσω θα πω ότι αν νοιώθεις την ανάγκη το κάνεις. Κι εγώ την ένοιωσα!

IMG_2046

–          Το διαδίκτυο έχει αλλάξει πολλά πράγματα στην ζωή μας αλλά και στην μουσική. Αντικατέστησε κατά ένα μεγάλο βαθμό το ραδιόφωνο (ακόμα και την τηλεόραση) και έκανε ζημιά στις δισκογραφικές εταιρίες – δισκογραφία. Κάποιοι μουσικοί το αγάπησαν και άλλοι το μίσησαν. Η δική σου άποψη;

Νομίζω ότι απαντώ κατά κάποιο τρόπο και πιο πάνω σε αυτή σου την ερώτηση.  Το διαδίκτυο άλλαξε σε πολλά πράγματα την καθημερινότητα μας καλώς ή κακώς. Στις δισκογραφικές φαίνεται να έκανε ζημιά αν και πιστευτώ ότι έχουν κι αυτές ένα μερίδιο ευθύνης.  Από την άλλη μετά το πρώτο σοκ νομίζω ότι η μουσική βιομηχανία βρίσκει τον τρόπο να αναπληρώνει τα χαμένα έσοδα από την «παράνομη» διακίνηση τραγουδιών και δίσκων. Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα ελέγχεται πλήρως το τι υπάρχει στον υπολογιστή μας και θα καταβάλουμε το ανάλογο αντίτιμο. Ακούγεται Οργουελικό αλλά όχι απίθανο!  Οπότε ας δούμε τότε αν τελικά ζημιώθηκε κάποιος.

Ως προς τα συναισθήματα μου απέναντι στο διαδίκτυο θα έλεγα ότι μάλλον θετικά είναι. Οι λόγοι είναι  αρκετοί και κάποιοι από αυτούς προφανείς. Εξ’ άλλου το διαδίκτυο ήρθε και θα μείνει στη ζωή μας (για να μην πω είναι πλέον η ζωή μας) οπότε καλύτερα ας  το αγαπήσουμε!

–          Έχεις παρουσιάσει ήδη την δουλειά σου ζωντανά στην Αθήνα. Έχεις στο πρόγραμμα να ταξιδέψεις και σε άλλες πόλεις; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι στην Ελλάδα της κρίσης να μπορέσει ένας πρωτοεμφανιζόμενος στην δισκογραφία καλλιτέχνης να ταξιδέψει στην χώρα και να παρουσιάσει αξιοπρεπώς την δουλειά του;

Ναι έγινε η παρουσίαση στην Αθήνα και μάλιστα με μεγαλύτερη των προσδοκιών μου επιτυχία και ευχαριστώ όλους τους συντελεστές για αυτό ακόμα μια φορά! Έχω στο πρόγραμμα μια Θεσσαλονίκη για αρχή γιατί όπως και να ‘ναι εύκολο δεν το λες να βγεις στο δρόμο με καμπόσους επαγγελματίες μουσικούς χωρίς να είσαι κάποιο γνωστό όνομα ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα καλύψεις τουλάχιστον τα έξοδα. Παρόλα αυτά δεν είμαι σίγουρος αν η κρίση είναι η μόνη υπεύθυνη.

IMG_8610–          Έχεις φτιάξει έναν δίσκο που έχεις ενώσει διάφορα μουσικά είδη. Ποια η ανταπόκριση του κοινού μέχρι τώρα;

Πολύ θετική! Από τους περισσότερους τουλάχιστον. Έχω ακούσει και  από αρκετό κόσμο επίσης ότι ενώ όπως λες υπάρχουν διάφορα μουσικά είδη στο άλμπουμ εν τούτοις υπάρχει η αίσθηση της συνοχής. Κι είναι σίγουρα ενδιαφέρον ότι  υπάρχει διαφορά στο ποιο κομμάτι επιλέγει ο καθένας καθώς και ότι ο κάθε σταθμός απ’ όσους είχα την τύχη να παίξουν κομμάτια μου επιλέγει αυτό που είναι πιο κοντά στο ύφος του και διαφορετικά ο καθένας κομμάτια.

–          Να περιμένουμε κάτι ανάλογο για την συνέχεια; Υπάρχουν σκέψεις για την επόμενη δουλειά σου;

Ναι υπάρχουν σκέψεις για κάτι ανάλογο εννοώντας ότι θα πειραματιστώ με διάφορα μουσικά στυλ και ως προς αυτό θα είναι μια συνέχεια του «Πορτοκαλί» . Από την άλλη δεν ακολουθώ κάποια συνταγή οπότε δεν ξέρω τι θα έχει προκύψει όταν αποφασίσω να εκτεθώ καλλιτεχνικά την επόμενη φορά.

–          Είσαι εδώ και χρόνια στο πλευρό της Νατάσας Μποφίλιου, πριν καν γίνει τόσο γνωστή. Η καλή δουλειά, η όμορφη συνεργασία με τους μουσικούς και η επιμονή, είναι αυτά που δίνουν το κλειδί στην επιτυχία;

Τη μυστική συνταγή της επιτυχίας δεν την γνωρίζει κανείς. Αλλιώς τι μυστική θα ήταν??!!  Σίγουρα πάντως χωρίς πίστη και επιμονή δεν γίνεται τίποτα. Εννοείται ότι το ταλέντο είναι δεδομένο. Η τριάδα που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία (Νατάσσα, Θέμης , Γεράσιμος) Τα είχε όλα αυτά. Επίσης η καλή επιλογή συνεργατών είναι κι αυτό ένας σημαντικός συντελεστής.

–          Θα ήθελες να βρεθείς ξανά σε κάποιο συγκρότημα; Είτε αυτό θα ήταν κάτι καινούριο είτε κάποιο reunion από τα παλιά.

Θα ήθελα να βρεθώ στους U2! Τώρα αν εννοείς κάποιο από τα παλιά μου σχήματα μου έχει περάσει από το μυαλό η ιδέα για κάποιο λάιβ με τη «Συμφωνία» αν και πιστεύω ότι κάποια πράγματα καλύτερα να τα αφήνεις εκεί που σταμάτησαν.

–          Τι θα συμβούλευες σε έναν πιτσιρικά 15 χρονών που αγόρασε σήμερα την πρώτη του κιθάρα;

Να την αγαπήσει και να παθιαστεί! Αυτό που θα πάρει ως ανταμοιβή δεν ξέρω αν περιγράφεται καλά με λέξεις.

Σωτήρης Καστάνης Live:
Πέμπτη 19/2, Θεσσαλονίκη
Ζωντανή Μαύρη Τρύπα

Πέμπτη 26/2, Αθήνα
Σταυρός του Νότου Plus

Διαβάστε την δισκοκριτική του “Πορτοκαλί”, εδώ!

Links:

https://www.facebook.com/SotirisKastanisMusic

http://www.sotiriskastanis.com/