Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο αναπάντεχες επιστροφές στην ιστορία της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής μιας και το γκρουπ σχεδόν είχε ξεχαστεί τουλάχιστον όσον αφορά την ενεργοποίηση του στα μουσικά πράγματα… Άγνωστοι στην εποχή τους στο ευρύ μουσικό κοινό γεγονός που δεν επηρεάζει και είναι ανεξάρτητο ως προς την καλλιτεχνική τους αξία και άποψη. Το όνομα τους Συνθετικοί, είναι  άλλωστε το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που πειραματίστηκε και ασχολήθηκε αρκετά με τον ηλεκτρονικό ήχο. Σχηματίστηκαν το 1985 και μετά από 5 χρόνια κυκλοφόρησαν το μοναδικό τους LP σε 500 μόλις αντίτυπα. Αρκετοί τους έψαξαν και ακόμα περισσότεροι τους ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια μέσω του διαδικτύου. Επιστρέφουν για μια επανένωση : για μια μεγάλη συναυλία στο Gagarin στις 16 Οκτωβρίου (τη βραδιά θα ανοίξει ο The Boy). Κυρίως όμως τα μέλη του σχήματος  –   τα αδέλφια Διονύσης και Αποστόλης Αυγερινός – επιστρέφουν δριμύτεροι  για να πιάσουν το νήμα και το ..νόημα της μουσικής από εκεί από το άφησαν πριν από 17 χρόνια όταν αποφάσισαν να διαλύσουν την μπάντα. Του Αλέξανδρου Γερασίμου

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική και πότε κάνατε τα πρώτα σας βήματα σαν συγκρότημα ;

Από την παιδική μας ηλικία. Από μικροί ασχοληθήκαμε με την εκμάθηση οργάνων. Το συγκρότημα το ιδρύσαμε τον Ιούνιο του 1985. Στην αρχή παίζαμε Punk. Μετά από λίγους μήνες ασχοληθήκαμε με την ηλεκτρονική μουσική.

Από που προήλθε το όνομα της μπάντας ;

Από τους συνθετητές που είναι η ελληνική ονομασία για τα synthesizer, αλλά και ευρύτερα τα πάντα στη φύση, είναι προϊόντα σύνθεσης.

Στο μοναδικό LP που κυκλοφορήσατε  είχατε «κόψει» μόλις 500 αντίτυπα σε δική σας παραγωγή που είχαν προωθηθεί τότε σε ραδιόφωνα και περιοδικά. Φαντάζομαι το να ζήσετε από τη μουσική σας δεν είναι αυτοσκοπός….

Την μουσική την κάνουμε για το κέφι μας. Όταν φτιάχνουμε στίχους και μουσική κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Δεν το βλέπουμε εμπορικά, δηλαδή τι θα αρέσει. Πάντα μας ενδιέφερε να γράψουμε διαχρονική μουσική. Πρότυπα μας ήταν o John Lee Hooker,o Iggy Pop, o Χατζιδάκης και οι Kraftwerk. Απο τον χώρο της λογοτεχνίας, ο Καβάφης, ο Παπαδιαμάντης και ο Καρκαβίτσας. Άνθρωποι, που ότι έγραψαν είχε κάτι από την ψυχή τους. Δεν μας ενδιέφερε να φτιάξουμε κάτι που είναι στη μόδα για να πουλήσει. Δεν συνδέεται ο βιοπορισμός με κανενός είδους τέχνη. Είναι κάτι άσχετο. Με τούτο που λέμε δεν απαξιώνουμε τα λεφτά. Χρειάζονται για να ζήσεις. Επαγγελματικά δουλεύουμε ως ηχολήπτες. Αυτή είναι η δουλειά μας. Με την μουσική κάνουμε το κέφι μας.

Είχατε «χτυπήσει» τότε τις πόρτες των δισκογραφικών εταιρειών για να κυκλοφορήσει και «επίσημα» ο δίσκος ;

Βεβαίως. Μας ενδιαφέρει να ακούγεται η μουσική μας. Οποιοσδήποτε γράφει κάτι, θέλει να το ακούσουν κι’ άλλοι. Αλλιώς δεν το δημοσιοποιεί. Εκείνη την εποχή υπήρχε η άνθηση του Ελληνικού rock. Δύο εταιρείες ενδιαφέρθηκαν να κυκλοφορήσουν το LP μας, αν άλλαζαν την ενοργάνωση των τραγουδιών (π.χ. περιορισμός στον ήχο των synthesizer, πιο πολύ κιθάρα, τα drum machine να μην είναι μονότονα κλπ). Επίσης τους στίχους τους απέρριπταν απόλυτα. Έπρεπε να τους γράψει κάποιος άλλος. Τα αρνηθήκαμε όλα χωρίς συζήτηση.

Εκείνη την εποχή που εμφανιστήκατε εσείς δεν υπήρχε καν ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα. Οι Στέρεο Νόβα εμφανίστηκαν αργότερα, μόνο η Λένα Πλάτωνος υπήρχε ήδη στο χώρο αν δεν κάνω λάθος…

Έτσι είναι. Υπήρχαν όμως μπάντες που είχαν ηλεκτρονικά στοιχεία όπως οι Χωρίς Περιδέραιο, οι Αντί και οι Metro Decay. Εμείς απλά το τραβήξαμε. Στηριχθήκαμε πιο πολύ στα σύνθι και στο programming.

Από που εμπνέεστε όταν γράφετε μουσική και από πού αντλείτε τις επιρροές σας (μουσικές-στιχουργικές) ;

Γράφουμε ενστικτώδικα και ασυνείδητα. Δεν έχουμε συνειδητές επιρροές, τόσο στο στίχο όσο και στην μουσική. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε παρθενογένεση. Απλώς δεν περνάει κάτι συνειδητά.

Έχετε αποσυρθεί στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Πως πήρατε την απόφαση να μετακομίσετε στο νησί ;

Για προσωπικούς λόγους.

Τι μουσικές ακούνε οι Συνθετικοί τα τελευταία χρόνια ; Υπάρχουν κάποιες δουλειές που να σας αρέσουν περισσότερο ;

Τα πάντα, από όλα τα είδη της μουσικής. Αποφεύγουμε μόνο τα εμπορικά κατασκευάσματα.

Επιστρέψατε στα μουσικά πράγματα αυτού του τόπου σε μια περίοδο δύσκολη οικονομικά, με την εγχώρια μουσική βιομηχανία όπως ήταν φυσικό να έχει επηρεαστεί από την κρίση και να είναι σχεδόν νεκρή. Δεν εμπεριείχε λίγο ρίσκο αυτή η απόφαση ;

Δεν είχε καθόλου ρίσκο. Τώρα μετά από 25 χρόνια μας έμαθε κάποιος κόσμος και είχαμε προτάσεις για συναυλίες. Κάτι που το θέλαμε πάντα. Δεν μας ενδιέφερε μόνο να είμαστε στο studio και να κάνουμε πρόβες. Για να είμαστε πιο απλοί. Δεν ανήκαμε ούτε ανήκουμε σε καμιά μουσική βιομηχανία. Οι ίδιοι χρηματοδοτήσαμε και το ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΙ κ’ το ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ-ΕΦΙΑΛΤΕΣ. Μέσω του internet προβλήθηκαν. Άρεσε σε μια μερίδα ανθρώπων αυτό που φτιάξαμε και κάποια μαγαζιά είδαν ότι αν παίζαμε θα είχαμε κοινό. Όταν παίζαμε παλιά ερχόντουσαν 5-10 άνθρωποι. Τώρα στο Carouzel (στην πρώτη μας επανεμφάνιση) γέμισε. Όσο κρατήσει θα παίζουμε. Μετά τέλος. Έχουμε ήδη πάρει μια ηθική δικαίωση, και μας αρέσει που αυτό που κάναμε για την ψυχαγωγία μας ψυχαγώγησε και κάποιους άλλους ανθρώπους.

Θυμάστε που και πότε ήταν το πρώτο σας λάιβ ;

Στο MAD στη λεωφόρο Συγγρού το1986.

Τι μεσολάβησε σε αυτά τα 20 χρόνια απουσίας από το προσκήνιο ;

Συνεχίσαμε και γράφαμε μουσική. Το 1997 ηχογραφήσαμε το CD “Φώτα μου, Ήλιε μου” κ’ το 2005 το “Ήλεκτρον” που περιέχει μόνο οργανική μουσική. Αυτά τα κυκλοφορήσαμε σαν Αποστόλης και Διονύσης Αυγερινός. Ταυτόχρονα μελοποιήσαμε κάποια ποιήματα του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη (μη ηχογραφημένα). Εμφανίσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν ξανακάναμε ποτέ.

Ήσασταν από τους πρώτους Έλληνες μουσικούς που πειραματίστηκαν με ηλεκτρονικό ήχο. Πως βλέπετε την εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής στη χώρα μας ;

Υπάρχουν καλά πράγματα όχι όμως από τα προβαλλόμενα στα ΜΜΕ. Αυτά κατά κανόνα είναι σκουπίδια. Ψάξτε στο MySpace.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ξέσπασμα με τη χρήση των δωρεάν υπηρεσιών που συναντάμε στο διαδίκτυο (facebook, myspace κ.ά.) όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του «χώρο» και να προβάλει τη δουλειά του… Διαθέτοντας και εσείς σελίδα για την μπάντα νιώθετε πως κερδίζετε πράγματα από όλο αυτό;

Μα όλος ο κόσμος μας έμαθε από το Internet

Στις 16 Οκτωβρίου θα εμφανιστείτε στο Gagarin για μια ιστορικής σημασίας συναυλία για το συγκρότημα (τη βραδιά θα ανοίξει ο The Boy). Γενικότερα τα λάιβ  για τους Συνθετικούς είναι μέσα στο πρόγραμμα ;

Βεβαίως, όμως κατά αραιά χρονικά διαστήματα και επιλεκτικά

Τα επόμενα σχέδια των Συνθετικών είναι…

Ξεκινήσαμε και δουλεύουμε καινούργια τραγούδια. Θα ηχογραφηθούν όποτε και όταν είναι έτοιμα. Δεν μας απασχολεί καθόλου ο χρόνος.

LINK
www.myspace.com/synthetiki