s1Οι ‘Συνθετικοί είναι μια κατά βάση synth-pop μπάντα αποτελούμενη από τα αδέλφια Αποστόλη και Διονύση Αυγερινό. Το πρώτο τους άλμπουμ συναντήσαμε το 1990 ενώ μετά απ’ αυτό ακολούθησε μια παύση 20 χρόνων σαν συγκρότημα, επιστρέφοντας και πάλι στη σκηνή το 2010.

Από τον Ρένο Γεωργίου

Πως ξεκίνησε η όλη φάση σαν συνθετικοί το 1985 αν δε κάνω λάθος;

Από μικρά παιδιά θέλαμε να φτιάξουμε μια μπάντα γιατί είχαμε βγει νωρίς στα ακούσματα της ξένης αλλά και της ελληνικής μουσικής, σ’αυτό έπαιξε ρόλο και το ότι εδώ στη Κεφαλονιά που βρισκόμαστε υπάρχει αρκετά μεγάλη μουσική παιδεία, εδώ δημιουργήθηκε και  πρώτη φιλαρμονική της Ελλάδας το 1836, βέβαια εμείς φύγαμε απ’ τη κλασσική παιδεία και μπήκαμε σε νέα πράγματα! Ξεκινώντας, πριν βγάλουμε το πρώτο μας άλμπουμ παίζαμε punk, στη συνέχεια θελήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, που να μη θυμίζει κάτι άλλο.

Όπως είπατε, θέλατε να κάνετε κάτι διαφορετικό, όπως και έγινε. Ξεκινώντας τότε ένα πρωτοπόρο είδος για την ελληνόφωνη σκηνή, ποιες ήταν οι επιρροές και τα ακούσματα σας;

Γενικά τα ακούσματα και οι επιρροές μας δεν ήτανε καθαρά από την ηλεκτρονική μουσική, είχαμε ένα ευρύ φάσμα και από όλη τη ροκ μουσική αλλά και από τη blues.

Πως και αποφασίσατε τότε να ακολουθήσετε την ηλεκτρονική;

Θεωρώ ότι όταν ασχολείσαι με ένα είδος μουσικής, δε μπορείς να ακούς μόνο αυτό το είδος γιατί στο τέλος θα μιμείσαι αυτό που ακούς, δε θα μπορείς να πάρεις επιρροές από διάφορες πηγές. Και γενικά, δεν ακούμε κάτι για να επηρεαστούμε αλλά απλά επειδή μας αρέσει. Αλλά σίγουρα όταν είχαμε πρωτοακούσει τότε τον Brian Eno με τη συνεργασία που είχε κάνει με τον  David Byrne ή με τον David Bowie μας είχε φανεί κάτι εντελώς ξεχωριστό, έτσι θέλαμε και εμείς να έχουμε μονοτονικά synthesizer, drum machines, να προγραμματίζουμε. Μέσα εκεί όμως πέρασαν όλες οι επιρροές μας. Γι’ αυτό και τότε δε μπορούσε να γίνει αποδεκτή η μουσική μας, δε μας δέχονταν εύκολα σε μαγαζιά, είχαμε αρκετές αποδοκιμασίες από κοινό, κέρματα, μπουκάλια, μας φωνάζανε ‘ρομποτάκια’! Όπως επίσης και για τον ελληνικό στίχο, τον οποίο δε μπορούσαν πολλοί να δεχτούν.

s2Είκοσι χρόνια μετά σίγουρα δεν είναι λίγος καιρός για επανένωση. Πως άναψε και πάλι η φλόγα;

Στην ουσία η επαφή μας με τη μουσική δεν είχε σταματήσει, γράφαμε τραγούδια, είχαμε κάνει και δύο άλμπους σαν ‘Αποστόλης και Διονύσης Αυγερινός’ όπου εκεί μελοποιούσαμε περισσότερο ποιητές. Απλά δε κάναμε εμφανίσεις. Κάποια στιγμή πριν οκτώ χρόνια περίπου, είχα βρει τυχαία στο διαδίκτυο ένα fan page των Συνθετικών. Από εκεί βρήκαμε ενθάρρυνση, ηχογραφήσαμε κάποια κομμάτια και έτσι ξεκινήσαμε τις εμφανίσεις. Από κει βοηθήσαμε και νέες μπάντες να μη τα βάζουν κάτω αλλά και παλιές μπάντες να κάνουν και πάλι εμφανίσεις κάτι που γουστάρει το κοινό, γίνεται μια αναζωπύρωση!

Τρία χρόνια μετά το ‘Προσωπεία-Εφιάλτες’ κυκλοφόρησε το ‘Ανθρώπινες Ιστορίες’. Έγινε αρκετά σύντομα συγκρίνοντας το με τη μεγάλη σας παύση. Ήταν κομμάτια μαζεμένα από παλιά ή καινούργια;

Το ‘Προσωπεία-εφιάλτες’ ήταν παλιά κομμάτια, το ‘Ανθρώπινες ιστορίες’ ήταν νέα.

Τα δυο άλμπουμς που είχαν γίνει σαν ‘Αποστόλης και Διονύσης Αυγερινός’ πως και δεν πήραν το όνομα του συγκροτήματος ενώ κυμαίνονται σε όμοιο στυλ;

Δεν είναι ακριβώς όμοιο, μπορεί να υπάρχει το synthesizer και το drum machine αλλά είναι οργανικά και πατάνε σε ελληνικές ρίζες. Είναι και δύο μελοποιημένα του Ναπολέων Λαπαθιώτη που είναι με πιάνο κιθάρα βιολί και φωνή, έχουνε άλλη νοοτροπία βασικά.

s3Πως βλέπετε τις συναυλίες σας σήμερα; Υπάρχει σταθερό κοινό; Ο κόσμος αυξάνεται; Σε τι ηλικίες κυμαίνεται περίπου το κοινό σας;

Σε αυτό το θέμα πιστεύω είμαστε προνομιούχοι, παίζαμε τότε τη μουσική μας και δεν ενδιέφερε σχεδόν κανένα και μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε ότι όλο και ενδιαφέρει περισσότερους. Υπάρχει ένας παλμός στα lives τώρα, με ηλικίες περίπου των δεκαεπτά με τριάντα.

Θα δούμε κάποια νέα σας δισκογραφική δουλεία;

Ναι, τώρα γράφουμε το τέταρτο μας άλμπουμ το οποίο υπολογίζουμε να είναι έτοιμο γύρω στο Σεπτέμβρη , με δέκα τραγούδια μάλλον.

Α, πολύ ωραία!

Θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό έτσι παίρνει αρκετό χρόνο, κάνουμε και ταυτόχρονα μια νέα δουλειά με μελοποιημένα κομμάτια σαν ‘Αποστόλης και Διονύσης Αυγερινός’ όπου θα είναι έτοιμη πιο σύντομα.


Αναμένουμε τότε!

https://www.facebook.com/Συνθετικοί-Synthetiki-373982326076649/